SUMNJA U OZBILJAN KRIMINAL: Inspektori utvrdili nepravilnosti u radu SSSBIH

Upravni inspektorat Ministarstva pravde BiH utvrdio je početkom aprila nepravilnosti u radu Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), te naložio njihovo uklanjanje, saznaju Vijesti.ba.

  • Društvo

  • 20. Apr. 2018  

  • 1

Inspekcijski nadzor u SSSBiH zatražio je 9. marta predsjednik sarajevskog Kantonalnog odbora Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH Redžep Tufekčić, koji je Ministarstvu pravde dostavio prijedlog o preduzimanju krivičnog progona za krivična djela počinjena u SSS BiH.

Postupajući po zahtjevu za inspekcijski nadzor, a u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja, inspektori su 3. aprila izvršili neposredni inspekcijski nadzor u SSSBiH, te istog dana sačinili Zapisnik o inspekcijskom nadzoru.

U postupku inspekcijskog nadzora utvrđene su nepravilnosti u radu SSSBiH, nakon čega je postupajući inspektor 6. aprila donio rješenje kojim je naloženo otklanjanje utvrđenih nepravilnosti.

Takođe, 9. marta Tufekčić zatražio i inspekcijski nadzor u Sindikatu građevinarstva, no s obzirom na to da je Upravni inspektorat, postupajući po istom Tufekčićevom zahtjevu od 12. januara, izvršio inspekcijski nadzor, konstatovano je da su navodi iz prethodne inicijative ponovljeni. Stoga, Upravni inspektorat nije pronašao osnov za vršenje novog inspekcijskog nadzora u Savezu građevinarstva.

Podsjetimo, o sličnim dešavanjima nedavno je u intervjuu za Vijesti.ba govorio Ibrahim Dedić, predsjednik Samostalnog Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, koji je podnio prijavu inspekcijama zbog saznanja na teška kršenja zakonskih propisa Selvedina Šatorovića i Ismeta Bajramovića.

- Mi smo podnijeli prijavu, naš Sindikat koji zastupa znatan broj prosvjetnih radnika, a ne Bajramović i Šatorović koji samo zloupotrebljavaju radnički novac. Važno je da su institucije konačno počele djelovati i otkrivati malverzacije na koje odavno upozoravamo, rekao nam je Dedić.

Prema njegovim riječima, postoje ozbiljne indicije da je vrh SSS BiH upleten u sumnjive poslove sa sindikalnom imovinom, posebno stanovima. Kako je istakao, skandal sa prekidanjem Kongresa SSS BiH gdje su granski sindikati uskratili podršku Šatoroviću, već prelazi u ozbiljan kriminal i svojevrsnu otmicu pečata, imovine i imena Sindikata.

(Vijesti.ba/SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...