IZVJEŠTAJ STATE DEPARMENTA: Vlasti u BiH ne doživljavaju korupciju kao ozbiljan problem

U novom izvještaju o stanju ljudskih prava State Departmenta se navodi da se u Bosni i Hercegovini korupcija, kao raširena pojava, ne suzbija, da su ugrožene slobode izražavanja i slobode medija, kao i da su manjine predmet napada.

  • Društvo

  • 21. Apr. 2018  21. Apr. 2018

  • 0

 

 

Bosanskohercegovačke vlasti, konstatuje se u izvještaju, suzbijanje raširenosti korupcije u institucijama nisu postavile kao važan problem.

 

Kaže se da korupcija preovladava u mnogim institucijama i da je bilo malo zahtjeva za procesuiranje koruptivnih službenika.

 

Mnoge institucije na svim nivoima vlasti nemaju sistem koji je transparentan, što otvara mogućnost za korupciju, stoji u izvještaju.

 

„Vlasti ne tretiraju korupciju kao ozbiljan problem”, kaže se u izvještaju State Departmenta.

 

State Department u izvještaju za 2017. godinu kaže da su zastrašivanje i prijetnje novinarima nastavljene istim intezitetom kao ranijih godina, dok je istovremeno u medijima dominirala etnička i politička pristrasnost.

U osvrtu na javne servise u 2017. godini, u izvještaju stoji da je BHRT, čiji se sadržaj smatra politički neutralnim, suočavao sa finansijskim kolapsom. Kaže se i da je Federalna televizija nastavila sa političkom pristrasnošću, dok nije pronađena kritika u izvještajima RTRS-a o vlasti u Republici Srpskoj.

 

State Department podsjeća da je RTRS pod kontrolom Vlade Republike Srpske, koja televziju koristi za svoje ciljeve. Nedostatak transparentnosti u vlasništvu medija i dalje je problem.

 

State Department se osvrće i na slučajeve policijskog nasilja. Odjeli, koji su radili na tim slučajevima, izvještaje su proslijedili tužilaštvima, ali do devetog mjeseca 2017. godine nije bilo podataka o kažnjavanju, stoji u izvještaju.

 

Primijećen je i nedostatak jasne podjele nadležnosti i odgovornosti između 16 agencija za provedbu zakona, što je rezultiralo povremenom zbunjenošću i preklapanjem odgovornosti.

 

Prava žena

 

Izvještaj je dao i osvrt na prava žena, navodeći da generalno primaju jednaku platu kao i muškarci za isti posao u javnoj upravi, ali ne i u privatnom sektoru.

 

Nevladine organizacije kažu da postoji mali napredak u izjednačavanju muškaraca i žena na tržištu rada. Međutim, primjećuje se diskriminacija na radnom mjestu uključujući neopravdane otkaze za žene koje su trudne ili postale majke.

 

I mnogi konkursi za posao otvoreno naglašaju diskriminatorne kriterije u smislu godina i fizičkog izgleda za žene.

 

Vezano za obrazovanje djece, u više od 50 škola širom Federacije Bosne i Hercegovine vlada segregacija na osnovu etničke pripadnosti i religije, stoji u izvještaju State Departmenta.

 

U izvještaju se kaže i da je porodično nasilje nad djecom problem u državi, a podaci institucija kažu da je u jednoj od pet porodica je zastupljeno nasilje.

 

Prema izvještaju, diskriminacija nad osobama sa poteškoćama u razvoju je nastavljena i u 2017. godini. U mnogim dijelovima zemlje nije obezbijeđen adekvatan ulaz u javne objekte za osobe sa poteškoćama u kretanju.

 

Iako zakon omogućava djeci sa poteškoćama u razvoju da se školuju, zbog nedostatka finansijskih sredstava i kadrova neke škole su izvijestile da nisu u mogućnosti ih školuju.

 

Manjine su diskriminarane u gotovo svim društvenim sferama, kaže se u izvještaju State Departmenta. Kao jedan od primjera se navodi da su Romi suočeni sa stambenim pitanjem, zdravstvenom zaštitom, obrazovanjem i zapošljavanjem. Još uvijek je 99 posto Roma nezaposleno.

 

Kina, Iran i Rusija - snage nestabilnosti

 

State Department slične zamjerke ima i za zemlje Zapadnog Balkana, o čemu izvještavaju kolege Glasa Amerike iz tih zemalja.

 

State Department je kao snage nestabilnosti označio Kinu, Iran i Rusiju. Ovakvu etiketu te su zemlje dobile, zbog kako stiže iz Washingtona, stalnih kršenja ljudskih prava, kako prava stanovnika tih zemalja, tako i ljudi u drugim zemljama.

 

Ovim zemljama se pridružila i Sjeverna Koreja, a State Department kaže da se radi o teškim kršenjima ljudskih prava, uključujući slobodu govora i okupljanja, te nasilje i zločini, kao i tolerisanje istih, nad vjerskim, etničkim i drugim manjinskim grupama.

 

State Department kaže da su zemlje koje ne poštuju fundamentalno čovjekovo pravo i njegovo dostojanstvo - za svaku moralnu osudu, te da štete i američkim nacionalnim interesima.

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...