NI ČOLAK NE VJERUJE DA ĆE SE POSTIĆI DOGOVOR: "Smatram da, nažalost, ulazimo u veliku krizu sa nesagledivim posljedicama"

Teško je biti optimističan kada je u pitanju posizanja dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, nakon svega što smo do sada vidjeli, kaže za Vijesti.ba zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak (HDZ BiH) uoči sastanka lidera stranaka iz FBiH sa predstavnicima međunarodne zajednice.

  • Politika

  • 29. Apr. 2018  29. Apr. 2018

No, dok postoji nada, dodaje, treba se nadati i raditi u smjeru postizanja dogovora i kompromisa.

"Međutim, naši partneri u vlasti stvorili su šizofrenu situaciju ne samo u ovom trenutku, nego sve vrijeme. Od nas pokušavaju tražiti da se sami odreknemo vrlo bitnog načela konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda. Dakle, da mijenjamo suštinu, bit i nadležnost Doma naroda FBiH, što Ustavni sud uopšte ne traži. Takođe, traže od nas da ne provedemo odluku Ustavnog suda, jer naprosto predlažu rješenja koja ni u kojem slučaju nisu u skladu sa odlukom Ustavnog suda u smislu legitimnog izbora i legitimnog predstavljanja", obrazložio je Čolak.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH retorički pita: "Kako u takvoj situaciji doći do rješenja?".

"Naravno, ukoliko bi se naši partneri vratili u okvire same odluke Ustavnog suda, rješenje možemo naći vrlo lako, za pola sata, za sat vremena", navodi on.

Česte optužbe političkih aktera da HDZ BiH nije spreman na minimum kompromisa Čolak vidi kao "klasične zamjene teza".

"Kako možete naći kompromis sa nekim ko predlaže rješenja potpuno izvan odluke Ustavnog suda? Ako se predlažu rješenja koja nemaju nikakve veze sa provođenjem odluke Ustavnog suda, kako postići kompromis, kako naći rješenje? Kompromis se može naći samo u okviru odluke Ustavnog suda", kategoričan je Čolak.

Otvoreno pitanje je šta BiH čeka u narednom periodu ukoliko do izmjena izbornog zakonodavstva ne dođe, budući da većina učesnika u pregovorima uz medijaciju predstavnika međunarodne zajednice sumnja u postizanje dogovora.

Iz CIK-a BiH jasno su poručili da će izbori za 7. oktobar biti raspisani između 7. i 9. maja.

"Šta nas čeka - pitanje je za milion dolara. Ko će znati šta i kako?! Mislim da u ovoj državi niko ne zna šta i kako dalje. Ukoliko mi ta rješenja ne nađemo do raspisivanja izbora, jako je teško bilo šta predvidjeti", navodi Čolak.

On podcrtava da izbori ne mogu biti raspisani po pravilima kojih zapravo nema kada je u pitanju popunjavanje federalnog Doma naroda, budući da su ta pravila proglašena neustavnim, a potom stavljena van snage.

"Smatram da, nažalost, ulazimo u veliku krizu sa nesagledivim posljedicama. Ne znam jednostavno kako iz ovoga izaći. Slušam pojedine političke aktere kako u posljednje vrijeme tvrde da se ovo pitanje može rješavati i u septembru. Mislim da je to neodgovorno, jer bismo morali unaprijed znati pravila, bez obzira na to da li se radi o neposrednim ili posrednim izborima. Sve drugo je nezakonito, ne vodi ničemu, odnosno vodi mogućim turbulencijama sa neizvjesnim ishodom", zaključio je Čolak u razgovoru za Vijesti.ba.

Podsjećamo, za 3. maj zakazan je sastanak lidera SDA Bakira Izetbegovića, HDZ-a BiH Dragana Čovića, SBB-a Fahrudina Radončića, SDP-a BiH Nermina Nikšića i DF-a Željke Komšića sa ambasadoricom SAD Maureen Cormak i šefom Delegacije EU Larsom Gunnarom Wigemarkom, na kojem će se ponovo tragati za rješenjima za izmjene Izbornog zakona kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda u slučaju "Božo Ljubić", pišu Vijesti.ba.


Na posljednjem sastanku, održanom 25. aprila, predstavnici stranaka u FBiH nisu uspjeli postići dogovor o načinu popunjavanja federalnog Doma naroda

(vijesti.ba/SB)

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...