SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE: Pola miliona maraka završilo na računu bravarske radnje

Prema istrazi, uposlenik Službe za zapošljavanje KS Sead Đurđević novac namijenjen za podsticaj za zapošljavanje prebacivao je na račun bravarske radnje; za pola miliona maraka moglo je biti zaposleno stotinjak osoba

  • Društvo

  • 04. Maj 2018  04. Maj 2018

  • 0

Piše: D. Obrdalj

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo trenutno vodi istragu vezano za zloupotrebu položaja u Javnoj Ustanovi „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo". Tužiteljstvo sumnjiči penzionisanog uposlenika Službe Seada Đurđevića da je na funkciji referenta za plaćanje, te funkciji glavnog likvidatora u Službi u periodu od 2006/2007. godine do 2016. godine počinio krivična djela protiv službene i druge odgovorne funkcije.

Sredinom 2016. godine Intesa Sanpaolo Banka obratila se Službi za zapošljavanje KS sa zahtjevom za dostavu informacije po kom osnovu su prebacivana novčana sredstva sa računa Službe na račun „Samostalne zanatske radnje - Bravarsko – limarska radnja BRZI“. Prema krivičnoj prijavi koju je bivši direktor službe Igor Kamočaji 2016. godine predao MUP-u Kantona Sarajevo, u periodu od 10 godina sa računa Službe za zapošljavanje na račun SZR BRZI kontinuirano su vršene isplate po osnovu realizacije programa iz aktivne politike zapošljavanja.

Analitičke kartice Intesa San paolo Banke pokazale su da je u navedenom periodu na račun ove Bravarsko - limarske radnje uplaćeno preko pola miliona maraka! Iz kartica se također vidi da su naknadno isplate sa računa SZR BRZI vršene na ime Seada Đurđevića.

Pojednostavljeno, uposlenik Službe za zapošljavanje KS bez osnova je prebacivao novac na račun Bravarsko-limarske radnje, a onda je taj novac sa računa radnje isplaćen njemu.

Provjerom evidencije korisnika sredstava po programima aktivne politike zapošljavanja, utvrđeno je da SZR BRZI u navedenom periodu nije imala nikakve ugovore sa Službom za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

100 OSOBA OSTALO BEZ ZAPOSLENJA

Interna revizija osnovanosti plaćanja SZR BRZI koja je obavljena u 6. mjesecu 2016. godine također je pokazala da su u periodu od 10 godina iz nepoznatih razloga sa računa Službe za zapošljavanje na račun firme SZR bravarsko-limarska radnja „BRZI“ kontinuirano prebacivani veliki iznosi novca. Ukupno više od 580 hiljada maraka.

Faksimil: Žurnal

Prema procjenama stručnjaka koje je Žurnal kontaktirao, ovaj pronevjereni iznos kroz razne programe zapošljavanja pomogao bi zaposlenju više od 100 osoba.

Stanje transakcijskih računa SZR BRZI govori da je radnja otvorena 2006. godine od kada se sumnja da su počele prevare i prebacivanje novca sa računa Službe za zapošljavanje KS. Računi su zatvoreni i radnja je prestala sa radom 2018. godine.

PORODIČNE VEZE

Prema poslovnim registrima, vlasnik SZR BRZI je Džemal Mulać. Kako saznaje Žurnal, žena Džemala Mulaća, Snježana Mulać uposlenica je upravo Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo. Blisku saradnju sa osumnjičenim Seadom Đurđevićem imala je bivša uposlenica službe Ruža Malenica.

Prema informacijama Žurnala Malenica je punica Džemala Mulaća - vlasnika ugašene samostalne zanatske Bravarsko - limarske radnje BRZI. Ali tu nije kraj. Šef Biroa Novo Sarajevo je Amela Mulać koja je, prema izvorima Žurnala, žena od brata Džemala Mulaća.

Kako saznajemo, Tužiteljstvo KS u narednom periodu planira proširiti istragu i na još neke uposlenike Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

(Žurnal)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...