NOVO SAOPĆENJE ČLANOVA AMUS-a: „Direktorica Lejla Trnčić, nevjenčana supruga bivšeg direktora AMUS-a Mirze Hajrića, zaposlila je desetine osoba bez konkursa...“

Nezadovoljstvo načinom vođenja organizacije kulminiralo je na jučerašnjoj sjednici kada je rukovodstvo AMUS-a pokušalo ukinuti pravo glasa za 95% svojih članova i potpuno privatizirati AMUS koji bi služio samo interesima uske skupine okupljene oko g. Dervišhalidovića

  • Kultura

  • 10. Maj 2018  10. Maj 2018

  • 0

Ovo je kompletno saopćenje:

 

 

„S obzirom da je AMUS organizacija putem koje autori muzičkih djela ostvaruju svoja prava i čije funkcioniranje je od egzistencijalnog značaja za veliki broj muzičkih stvaralaca,  želimo upoznati javnost sa stvarnim uzrocima ostavke g. Edina Dervišhalidovića na mjesto predsjednika Skupštine AMUS-a.

 

G.Dervišhalidović je jučerašnju sjednicu otvorio iznošenjem netačnih informacija vezanih za rad AMUS-a i nastavio omalovažavati određene autore, kao i predstavnike Instituta za intelektualno vlasništvo BiH koji vrši nadzor poslovanja AMUS-a. Zatim je prekršio Statut organizacije ne dozvolivši da se Skupština izjasni o izmjenama dnevnog reda, što je rezultiralo ogromnim nezadovoljstvom tako da je većina prisutnih autora napustilo sjednicu. Suočen sa činjenicom da ne postoji kvorum, te da se sjednica ne može nastaviti na način kako je to zamislio, g. Dervišhalidović je demonstrativno objavio neopozivu ostavku i napustio salu.

 

Pravi razlozi nezadovoljstva većinskog dijela članova AMUS-a leže u činjenici da rukovodstvo organizacije troši mnogo više nego što to Zakon predviđa, o čemu svjedoče izvještaji revizije. Autorima su uskraćena milionska sredstva tokom posljednjih pet godina, o čemu su obaviještene nadležne istražne službe, koje tek treba da utvrde gdje je taj novac završio. Direktorica AMUS-a Lejla Trnčić, inače nevjenčana supruga bivšeg direktora AMUS-ag. Mirze Hajrića, zaposlila je desetine osoba po vlastitom nahođenju bez konkursa, a među njima se našao i njen sin.

 

Tokom zadnjih šest godina stotine hiljada KM su potrošene na sumnjive ugovore o „posebnim uslugama“, a autorima čijim novcem je sve to plaćeno, nikada nije dozvoljeno da vide te ugovore i o kakvim se to posebnim uslugama radi. Nezadovoljstvo ovakvim načinom vođenja organizacije kulminiralo je na jučerašnjoj sjednici kada je rukovodstvo AMUS-a pokušalo ukinuti pravo glasa za 95% svojih članova i potpuno privatizirati AMUS koji bi služio samo interesima uske skupine okupljene oko g. Dervišhalidovića.

 

Članovi AMUS-a koji se bore za transparentan i zakonit rad organizacije sinoć su poslali snažnu poruku protiv korupcije i samovlašća aktuelnog rukovodstva AMUS-a. To je urađeno na dostojanstven i demokratski način kako bi se poštovali važeći zakoni i kako bi AMUS dobio novu, sposobniju i moralniju upravu od sadašnje, o čemu će se članovi AMUS-a javnim glasanjem izjasniti na vanrednoj sjednici Skupštine koja će biti sazvana uskoro. Nadamo se da će izborom novog rukovodstva AMUS postati snažnija i bolja organizacija,te da će osobe odgovorne za probleme sa kojima se AMUS suočava napokon biti primorani dati odgovore o finansijskom poslovanju AMUS-a koji su se do sada smatrali strogo čuvanom tajnom.

 

Ovim putem koristimo priliku da se zahvalimo predstavnicima Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, kao i predstavnicima Ministarstva pravde BiH, koji su u skladu sa svojim ovlastima, kontinuirano davali podršku našim nastojanjima za zakonit i transparentan rad AMUS-a.

 

Članovi Skupštine AMUS-a."

 

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...