DANAS U KUHINJI GLUMIMO GRKE: Donosimo recept za ukusnu Tzaziki salatu, niko joj ne može odoljeti

Tradicionalna grčka receptura sa par izmjena po principu uradi sam- i eto ukusnog i hranjivog oborka

  • Gastro

  • 14. Maj 2018  

  • 0

Sastojci

 

3 svježa krastavca

2 krupnija češnja bijelog luka

1 velika kašika isjeckane svježe mirođije

1 kašika maslinovog ulja

1 kašika limunovog soka

prstohvat bibera

1 velika kašika soli

100 g kisele pavlake

100 g kiselog mlijeka

1 kašika maslinovog ulja

kisela pavlaka ili grčki tip jogurta

 

Priprema

 

 

Oprati i očistiti krastavce pa ih presjeći popola po dužini. Izvaditi sjemenke pomoću kašičice, pa čvrsti dio krastavaca isjeći oštrim nožem na kockice.

Posoliti isjeckane krastavce, promiješati, pa staviti na cjediljku bar pola sata, kako bi iz njih izašla tečnost.

Nakon pola sata ocijediti ih čvrstim stiskom ruke, a salata ne bi trebala biti vodena. Iscijeđene krastavce staviti u činiju i dodati sitno sjeckan bijeli luk, mirođiju, biber, limunov sok, maslinovo ulje, kiselo mlijeko i kiselu pavlaku u količini koja je potrebna da bi se sastojci lijepo povezali.


Poklopiti činiju i odložiti je u frižider.

Pred posluživanje salatu promiješati, začiniti i preliti maslinovim uljem.

 

Prijatno!

 

 

 

 

(SB)

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...