SLIJEDITE UPUTE, KORAK PO KORAK: Evo na koji način slati e-mailovi koji se samouništavaju

Gmail je uveo novu funkcionalnost - slanje e-mailova koji traju samo ograničeno vrijeme, a možete odrediti i da primatelju treba šifra koju će primiti SMS-om kako biste bili sigurni da poruku čita upravo primatelj kojem ste je poslali

  • HiTec

  • 14. Maj 2018  

  • 0

Kako ljudi sve dalje imaju sve manje privatnosti na Internetu, sve su osjetljiviji na to, a e-mailovi su tu jako nezgodni, jer ostaju kao trajni dokaz ako ih primatelj nije izbrisao.

Google je odlučio nešto poduzeti po tom pitanju, pa su tako uveli povjerljive e-poruke. To su elektroničke poruke čiji će sadržaj postati nečitljiv unutar roka kojeg definira pošiljatelj. Google također navodi da se takve poruke ne mogu prosljeđivati ni ispisivati, no čini se da su zaboravili na jednu magičnu tipku na tipkovnici: Print Screen. I sličnu metodu na mobitelu.

Povjerljive poruke u režiji Gmaila vas, dakle, ne štite od zlonamjernika koji znaju "screenshotati" ekran i sjete se to učiniti prije nego li je pristup poruci istekao ili prije nego li ste ga ručno isključili. To uvijek trebate imati na umu i ako vam to ne odgovara (za konkretnu poruku), nemojte je slati na taj način. U suprotnom, u nastavku donosimo vodič za slanje i primanje/čitanje povjerljivih ("kvarljivih") poruka.

Uočite još jednu moguću "primjenu" povjerljivih poruka - kao produženi undo. Naime, kad pošaljete poruku iz Gmaila, slanje možete još jedno vrlo kratko vrijeme poništiti, ali kad ode - gotovo je. S korištenjem povjerljivih poruka nije gotovo sve dok primatelj ne pročita poruku, jer u svakom trenutku imate opciju onemogućiti pristup sadržaju poruke.


Slanje povjerljivih poruka

Naravno, kako je to funkcija unutar Gmaila, jasno je da vam treba korisnički račun na Gmailu. Povjerljiva poruka bi u idealnoj situaciji također trebala biti poslana na e-mail adresu na Gmailu. Ako nije, primatelj će je moći pročitati, ali svejedno mora imati Googleov korisnički račun za to.

Da biste mogli slati povjerljive poruke, treba vam nova inačica Gmaila. Također, povjerljive poruke se zasad mogu slati samo putem web-sučelja, odnosno nije ih moguće slati preko aplikacije na Androidu ili iOS-u.

Ako se još niste prebacili na novi Gmail, vrijeme je da to učinite klikom na gumb s ikonom lančanika u gornjem desnom kutu > Isprobajte novi Gmail (Try the new Gmail u engleskoj verziji).

Krenite na pisanje nove poruke.

Kliknite na ikonu lokota sa satom kako biste poruku pisali u povjerljivom načinu rada.

Prikazuje se okvir za povjerljiv način rada u kojem vas se informira što konkretno je to, te vam se nude opcije. Po defaultu je postavljeno da poruka istječe za 1 tjedan, a desno od toga vidite kojeg konkretno datuma će se to dogoditi. Ujedno, po defaultu nema šifre.

Ako vam ne odgovara datum, kliknite na padajuću listu s vremenom isteka.

Odaberite kad želite da poruka "istekne", odnosno nakon koliko vremena će se obrisati ili postati nedostupna. To može biti između jednog dana i pet godina.

Bojite li se da će poruku netko presresti, uključite SMS šifru zaporke pa će je moći pročitati samo primatelj SMS poruke sa šifrom.

Nakon što ste odabrali željene postavke, kliknite na gumb Spremi.

Sad ćete pri dnu okvira za pisanje poruke vidjeti informaciju da pišete povjerljivu poruku, s navedenim datumom isteka, gumbom za promjenu opcija i gumbom X za poništavanja povjerljivog načina rada.

Napišite i adresirajte poruku te kliknite na gumb Pošalji.

Ukoliko ste odabrali da se šifra šalje SMS-om, poruka je sad poslana ako je primateljeva e-mail adresa na Gmailu i ima upisan broj mobitela u svom korisničkom računu. U suprotnom, Gmail će vas tražiti broj mobitela primatelja poruke. Upišite broj i kliknite na gumb Pošalji.

Ako provjerite poslanu poruku, vidjet ćete da možete ukloniti pristup poslanoj poruci i prije nego li ste odredili njen istek.

Kad primatelju onemogućite pristup poruci, umjesto sadržaja poruke dobit će odgovarajuću obavijest.

Ako ste se predomislili, možete opet omogućiti pristup klikom na Obnovi pristup.

(SB / Bug)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...