PRIPREMA ZA SUTRA: Naš prijedlog za prvi ovogodišnji iftar

Čorba od gljiva, bamija, salata od mrkve sa pavlakom, basmati riža i mala torta od badema biće savršen početak nakon prvog dana posta

  • Gastro

  • 15. Maj 2018  15. Maj 2018

  • 0

ČORBA OD GLJIVA

 

Sastojci:

200 g gljiva

2 kašike brašna

1 l mesne vode (temeljca)

puter

peršun

so

biber

 

Priprema:

Izrežemo gljive na komade i dinstamo ih sa puterom i peršunom. Dodamo im zatim 2 kašike brašna pa sve prelijemo sa temeljcem i lagano kuhamo 15-20 minuta. Kad čorba prokuha dodamo 3 umućena jaja.

 

BAMIJA


Sastojci:

1 kg teletine ili junetine bez kostiju

½ kg crvenog luka

15 dkg suhe bamije

1 dl ulja

10 dkg putera

so

mljeveni biber

aleva paprika


Priprema:

Luk sitno izrežite i pržite na ulju dok ne požuti. Izrežite, zatim, meso na sitnije kockice i prodinstajte sa lukom, dodajući, ako je potrebno po fildžan tople vode. Dok se meso dinsta, u posebnoj posudi obarite bamiju u vodi, u koju ste dodali malo sirćeta (da se bamija ne bi raspala). Kada je meso napola izdinstano, dodajte ocijeđenu bamiju i kuhajte, dok i meso i bamija ne budu skuhani. Smanjite vatru, dodajte puter. Po potrebi, dodajite vodu, ali uvijek mlaku i uvijek po fildžan. Kada sjedinite bamiju s mesom, više je ne smijete miješati, već, ako je potrebno, lagano protresite šerpu. Pred kraj, bamiju začinite (posolite, pobiberite i dodajte alevu papriku). Prije posluživanja dotjerajte joj ukus i ukrasite limunom.

 

SALATA OD MRKVE SA PAVLAKOM

 

Sastojci:

mrkva

pavlaka

so

(količina po želji)


Priprema

 

Mrkvu izrendati i pomiješati sa pavlakom. Posoliti i poslužiti. 

 

BASMATI RIŽA

 

Sastojci:


3 kašike maslinovog ulja

100 g crvenog luka

½ kašike mljevenog korijandera 

½ kašike mljevenog muškatnog oraščića

½ žličice mljevenog kardamoma

1 kašika šafrana

500 g basmati smeđe riže

1 l vode

so

mix začina

 

Priprema

Na zagrijanom ulju, na laganoj vatri propržite luk i sve začine, osim šafrana. U posebnoj posudi zgnječite šafran i dodajte ga luku. Kratko dinstajte, dodajte opranu rižu i vodu. Kuhajte još 15-20 minuta u polupokrivenoj posudi, na laganoj vatri. Kad je riža gotova, opet lagano je viljuškom rastresite i servirajte na tanjir.

 

MALA TORTA OD BADEMA

 

Sastojci:

Tijesto:

4 jajeta

150 g šećera u prahu

1 vanilin šećer

125 g oštrog brašna

2 kašike praška za pecivo

50 g mljevenih badema

100 g badema u listićima

15 g šećera u prahu

25 g putera


Krema:

1 Galetta pudinga bez kuhanja s okusom vanilije

200 ml hladnog mlijeka

200 ml hladnog slatkog vrhnja

 

Priprema:

Tijesto: U zdjeli 6 minuta električnim mikserom na najvećoj brzini miješajte jaja, šećer i vanilin šećer. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo te postupno dodajte smjesi jaja i šećer. Na kraju dodajte mljevene bademe. Ulijte tijesto u kalup za torte (promjera 26 cm), kojem ste prethodno namastili dno, a stranice obložili papirom za pečenje. Pospite listićima badema i šećerom u prahu. Stavite peći na 170 stepenioko 30 minuta. Ispečeno tijesto izvadite iz kalupa i stavite na radnu plohu. Rastopite puter, njime premažite tortu i ostavite da se ohladi. Ohlađenu tortu vodoravno prerežite po pola. 

Krema: U zdjelu ulijte hladno mlijeko i hladno slatko vrhnje. Dodajte Galettu pa električnim mikserom kratko promiješajte najmanjom brzinom, zatim još minutu najvećom. Premažite donji dio torte pa poklopite gornjim. 

 

Prijatno!:)


(Hayat.ba/SB) 

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...