POČEO SAMIT U SOFIJI: Evropski lideri pružili podršku nastavku integracije Zapadnog Balkana; "Postoji perspektiva, ali i domaći zadaci"

Samit Evropska unija-Zapadni Balkan počeo je jutros u glavnom gradu Bugarske. Samit, od Soluna 2003. godine, okuplja šefove država i vlada 28 država članica Evropske unije te šest država zapadnog Balkana.

  • Politika

  • 17. Maj 2018  17. Maj 2018

Evropski lideri su jutros pri dolasku u Nacionalnu palaču kulture u Sofiji, gdje se održava skup, pružili snažnu podrušku nastavku integracije zapadnog Balkana.

Evropska perspektiva za zemlje zapadnog Balkana postoji, ali je potrebno da svaka država uradi svoj "domaći zadatak", rekao je danas Johannes Hahn, komesar EU za proširenje i susjedsku politiku.

"Postoji evropska perspektiva i to će biti potvrđeno danas. Ali ono što smo rekli prije nekoliko mjeseci i dalje stoji: čitav proces zasnovan je na zaslugama, pa svaka zemlja treba da uradi svoj domaći zadatak i onda postoji i evropska perspektiva", rekao je Han po dolasku na samit EU i zemalja zapadnog Balkana u Sofiji.


On je dodao da sve države imaju istu perspektivu, ali da je napredak individualan.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je poručila da „zarad mira i sigurnosti, Evropi treba stabilan zapadni Balkan sa dobrim ekonomskim razvojem“.

Švedski premijer Stephan Lofven naveo je da će biti razgovora o sigurnosti i migracijama.

Premijer Finske Juha Sipila rekao je po dolasku na samit da je vladavina prava veoma važna i da je potrebno imati viziju o nastavku sprovođenja reformi u tim državama. On je rekao da treba biti "realan" kada je riječ o rokovima.

Britanski premijer Theresa May rekla je da je opšti cilj "više stabilnosti, bezbjednosti i prosperiteta za zapadni Balkan".

"Imamo mnogo zajedničkih tema za diskusiju - bezbjednost, migracije, organizovani kriminal. Želimo bliskije odnose sa ovim zemljama", izjavio je Stefan Lofven, premijer Švedske.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je da "vidi dobru perspektivu za zapadni Balkan".

"Naš cilj je da podržimo ove zemlje na njihovom putu ka EU. Mi preuzimamo predsjedavanje Unijom 1. jula i naš jasan cilj je da ostvarimo napredak na putu prema EU u tom periodu", izjavio je Kurz u Sofiji.

Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodi Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

(Agencije/SB)

trenutak ...