ZVIDZIĆ: Moramo ostati humani, ali nećemo dozvoliti ilegalne prelaske migranata

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić odgovarajući na pitanje Jasmina Emrića u vezi s migrantskom krizom istakao je kako će BiH zaustaviti protok migranata na svakom dijelu teritorije koji ne predstavlja zvanični granični prijelaz.

  • Politika

  • 17. Maj 2018  17. Maj 2018

- Nećemo dozvoliti ilegalni prelazak migranata preko ilegalnih prijelaza na granici BiH sa Srbijom i Crnom Gorom. Najdominantnija ruta je ona koja ide prema Višegradu i Zvorniku. Odatle se migranti upućuju ka Sarajevu i Unsko-sanskom kantonu. Zaustavit ćemo protok migranata na svakom dijelu teritorije koji ne predstavlja zvanični granični prijelaz. Idemo u tri pravca, da očuvamo nivo humanosti, zatim sigurnost i poštivanje naših zakona i međunarodnih pravila - rekao je Zvizdić.

On je dodao kako najviši procenat migranata (30 posto) dolazi iz Sirije i da je najveći broj prelazaka zabilježen na granici BiH sa Srbijom, Crnom Gorom i u konačnici s Hrvatskom.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je da su aktuelne tri rute i to jedna prema Bijeljini, druga prema Višegradu i Zvorniku i treća prema Trebinju.

Napomenuo je da je Koordinacioni štab kojim upravljaju državne institucije sada u funkciji te da je usvojen Nacrt plana hitnih mjera koji će biti dopunjen u skladu sa prijedlozima nižih nivoa vlasti. Njime je predviđeno da se Graničnoj policiji BiH dodijele i policijski službenici drugih agencija.

Također je kazao da će BiH poslati note Srbiji i Crnoj Gori u vezi s pokušajima da određene kriminalne grupe pošalju migranate u našu zemlju.

(nap.ba/SB)

Vezane vijesti

trenutak ...