ŽELJKO KARAN PRED ANKETNIM ODBOROM: "Izjava ´nije nikako´ izvađena je iz konteksta, smrt nije okvalifikovana ..."

...nikako jer ja ne znam kako je on dospio u vodu."

  • Hronika

  • 18. Maj 2018  

  • 0

Anketni odbor, koji je formiran zbog dodatnog sagledavanja činjenica o smrti Davida Dragičevića, počeo je saslušanja kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta togom istrage o smrti mladog Banjalučanina.

"Dva člana koja će učestvovati ispred grupe 'Pravda za Davida' su Borislav Radovanović i Ljiljana Tešanović", rekao je Branislav Borenović, predsjednik Anketnog odbora.

Pred anketnim odborom prvi je saslušan direktor Zavoda za sudsku medicinu Željko Karan.

Borenović je zamolio Karana da na pitanja odgovara kratko.

"Pres konferencija o smrti Davida Dragičevića je prva na kojoj sam prisustvovao a pozvao me je (načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Darko) Ilić 20-ak minuta pred početak", rekao je Karan.

Dodao je da je uradio samo preliminarnu toksikološku analizu koja nema dokaznu snagu, te naglasio da rezultati trebaju ići na konfirmacionu analizu.

"Tvrdim da sam iz ovog slučaja izvukao teorijski maksimum i da nijedan organ nije vršio pritisak na mene", rekao je Karan.

On je rekao da je krim inspektor koji je prisustvovao obdukciji slikao čakiju koja je nađena u Davidovim džepovima i poslao nekom na viber.

"Pitao je da li je to čakija iz krađe, i taj neko mu je potvrdio da jeste. Zato se navodi u zapisniku 'ključevi iz slučaja'", rekao je Karan odgovarajući na pitanje zašto u obdukcionom zapisniku za pronađene ključeve piše "ključevi iz slučaja".

Govoreći o povredama pokojnog Davida Dragičevića, Karan je rekao da je on imao dvije vrste povreda na koljenima - zaživotne i postmortalne.

"Dana kada je bila konferencija za štampu, tada sam sačinjavao zapisnik. Nije bio konačan, na konferenciji sam dao okvirne podatke", rekao je Karan.

"Izjava 'nije nikako' koja se često pominje je izvađena i konteksta. 'Nije nikako' sam rekao jer je neko pitao kako je smrt okvalifikovana, jer što se mene tiče nije okvalifikovana nikako jer ja ne znam kako je on dospio u vodu", rekao je Karan.

On je dodao da je "priča sa vađenjem i analiziranjem vode iz pluća je bezvezna i za CSI".

"Crkvena ima toliko promjenjiv hemijski sastav da je totalno besmisleno spominjati bilo kakvu hemijsku analizu vode iz pluća", rekao je Karan pred Anketnim odborom.

Karan je dodao da nigdje nije zapisao kakva je Davidova smrt.

"Šta je utvrdila policijska istraga, to ja ne znam", rekao je on.

Na Borenovićevo pitanje da li je na licu mjesta pregledao džepove Davida Dragičevića, rekao je da na licu mjesta ništa nije rađeno jer je bilo previše ljudi u tom momentu da bi se bilo šta radilo.

Na pitanje Borenovića zašto obdukcija nije odmah izvršena ,rekao je da se nikad nije radila obdukcija čim se leš izvadi iz vode, i da povreda i oštećenja mozga nisu utvrđena.

Na pitanje kako je precizirao vrijeme smrti, Karan je rekao da je potvrda smrti birokratski papir, a ne forenzički dokument i u potvrdi se mora navesti vrijeme smrti zbog matičnih knjiga jer se osoba ne može zavesti u matične knjige kao umrla bez vremena.

Rekao je da je utapanje konstatovano na osnovu pjene koja se nalazila tačno tamo gdje treba biti.

Na pitanje da li je imao ijednog utopljenika u Crkvenoj rekao je: "Mislim da nisam imao nijednog utopljenika iz Crkvene. Kažem mislim, jer kada nekog nađu u Vrbasu u Laktašima ne zna se gdje je on upao u vodu".

Na pitanje da li bi se predomislio kada bi ovog trenutka radio obdukcioni nalaz Karan je rekao: "Ni govora! Napravljeno je 48 fotografija i izuzet je svaki 'vražji' detalj".

Za Srnin naslov da je David skočio s mosta Karan je rekao da je to "čist idiotizam".

Nakon Karana, Anketni odbor trebalo bi da sasluša načelnika Uprave Ministarstva unutrašnjih poslova za organizovani i teški kriminalitet Darka Ilića.

(NN/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...