EKSKLUZIVNO: Zvizdić odustao od kandidature za Predsjedništvo BiH!

Na sjednici Predsjedništva SDA, koja je još u toku, Denis Zvizdić je saopćio kako odustaje od kandidature za Predsjedništvo BiH, tako da će na Konvenciju stranke, 26. maja, Predsjedništvo SDA izaći s tri imena: Šefik Džaferović, Safet Softić i Sebija Izetbegović.

  • Politika

  • 18. Maj 2018  18. Maj 2018

Kadrovska komisija SDA ranije je Predsjedništvu stranke proslijedila listu četiri potencijalna kandidata za funkciju člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda koja su dobila najveću podršku stranačke baze.

Prema dostupnim podacima, Denis Zvizdić je dobio podršku 94 općinska odbora SDA, od njih ukupno 108, što u procentima iznosi 87 posto. Drugoplasirani kandidat je Šefik Džaferović, trećeplasirani je Safet Softić, a na četvrtom mjestu nalazi se Sebija Izetbegović.

Lider SDA, Bakir Izetbegović, ranije je najavio mogućnost da se na stranačkoj Konvenciji kandidat SDA izabere aklamacijom (bez glasanja), u slučaju da jedan od kandidata dobije nadpolovičnu podršku stranačke baze, odnosno općinskih odbora.

No, Kadrovska komisija SDA, odlučila je da Predsjedništvu SDA uputi listu s četiri kandidata o kojim bi Konvencija odlučivala tajnim glasanjem, što je Denis Zvizdić smatrao neprihvatljivim jer je jedini od svih kandidata dobio nadpolovičnu podršku (87 posto) općinskih odbora, pa bi glasanje u takvoj situaciji ostavilo mogućnost da se prekroji volja stranačke baze.

Inače, na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA vodila se žustra rasprava, što se vidi i po ishodu glasanja.

Naime, za tajno glasanje na Konvenciji opredijelilo se 12 članova stranačkog Predsjedništva, dok ih je 11 bilo protiv. Zvizdić je bio suzdržan kod glasanja, a inače da je glasao rezultat bi bio izjednačen 12:12, šro znači da prijedlog Kadrovske komsiije ne bi prošao.

trenutak ...