SVJETSKI HIT SA BLISKOG ISTOKA: Ovako se pravi humus...

Za neke je namaz, za druge umak ili pasta, a najčešće se pravi od leblebije

  • Gastro

  • 23. Maj 2018  23. Maj 2018

  • 0

SASTOJCI:

 

300 gr kuhanog slanutka

4-5 žlica tahinija (namaz od sezama)

4-5 režnjeva bijelog luka

1,5 dcl soka od limuna

kitica svježe mente za ukrašavanje

5-6 kom dobrih crnih maslina

šaka isjeckanog kikirikija ili indijskih oraha

desetak listova mente

 

PRIPREMA:

 

Slanutak držati cijelu noć u slanoj vodi i sutradan kuhati u loncu pod pritiskom nekih cca 25 minuta.

U vodu staviti list lovora i kašiku maslinovog ulja.

 

Posoliti pred sam kraj kuhanja. Dobro je šupljom žlicom pokupiti tanke kožice koje zrna slanutka nekada puste i koji plivaju na površini.

 

Procijediti i sačuvati 2-3 dcl supe od slanutka, potom samljeti slanutak u blenderu, uz dodatak maslinovog ulja i nekih 1, 5 dcl supe u kojoj se kuhao.

 

Moramo dobiti finu, glatku kremu.

 

U mužaru dobro gnječiti bijeli luk (dodati malo soli) dok ne postane bijela krema. U maloj zdjelici „tući“ tahini sa sokom od limuna. Ako je masa pregusta, dodati nekoliko kašika vode od kuhanja slanutka, a nikada ne dodavati sok od limuna.

 

Umiješati tu smjesu u pire od slanutka, dodati bijeli luk i dalje miješati.

 

Posoliti i pobiberiti svježe izmljevenim biberom. Probati!

 

Masa mora biti rahla (ako je pregusta dodati supu), a ako treba još je začiniti. Morate ponoviti proces sa tahinijem i limunom.

 

U maloj tavici popeći na kašiki maslinovog ulja (može i bez) grubo narezan kikiriki, indijski orah ili pistacije.

Humus se mora služiti plitko namazan na tanjuru, nikada u zdjeli!

 

Razmaže se, zatim se viljuškom naprave brazde.

 

Neposredno pred serviranje ugrije se dobro 4-5 kašika maslinovog ulja i ulije u te brazdice.

 

Pospe se sa kikirikijem, grubo narezanim crnim maslinama, narezanom mentom i služi uz čuveni pita - kruh ili pogačice koje se umaču u ovu božansku masu prepunu ukusa i mirisa.

 

(SB/Domacica.com)   

 

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...