ZASLUGE ZA OVO PRIPADAJU DODIKU I ČOVIĆU: Ameriku brine ruski utjecaj u BiH - odlučila je povećati vojno prisustvo u našoj državi!

Rastući utjecaj Rusije u cijelom regionu a osobito u BiH, za šta je najvećim dijelom zaslužan "Putinov čovek", Milorad Dodik i njegov politički saveznik, Dragan Čović, upalio je crveni alarm u Komitetu za vojne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, koji je dao ovlasti ministru odbrane da poduzme "posebne radnje" kada je u pitanju cijeli region a napose BiH.

  • Politika

  • 24. Maj 2018  24. Maj 2018

Odluka o većem vojnom prisustvu SAD-a u BiH uslijedila je nakon zabrinjavajućih izvještaja s terena i recentnih političkih analiza u kojim je BiH u pravilu označena kao nova politička meta rastućeg ruskog utjecaja.

Tako je ugledni magazin Foreign Affairs objavio tekst o utjecaju Rusije na buran proces integriranja zemalja Zapadnog Balkana u EU i NATO, navodeći da im je sljedeća meta u strateškom centru regiona – Bosni i Hercegovini. "Cilj Rusije je držati BiH van NATO i EU, uz pomoć savezništva sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem".

U tom kontekstu treba posmatrati i smjernice koje je Komitet za vojne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa dao ministru odbrane vodeće vojne sile svijeta.

"Ova sekcija će dozvoliti Sekretaru za odbranu da pojača angažman i vojnu saradnju koristeći programe i aktivnosti pod poglavljem 16, odjeljkom 10, Koda Sjedinjenih Država, za region Zapadnog Balkana uključujući Republiku Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Republiku Kosovo te Republiku Makedoniju", kaže se u odobrenju.

Situacija u Bosni i Hercegovini je dobila posebnu pažnju. Izborni zakon te održavanje fer izbora su istaknuti kao prioritet za naše vlasti.

"Komitet je zabrinut za dugotrajnu stabilnost i sigurnost u regionu Zapadnog Balkana. Etničke tenzije, ekonomski izazovi i maligni vanjski uticaji pridonose nestabilnosti u regionu. Komitet je također zabrinut oko predstojećih izbora u Bosni i Hercegovni. Od potpisivanja Dejtonskog ugovora 1995. Bosna i Hercegovina je zadržala rast u razvoju demokratskih institucija i izbora. Komitet ohrabruje Bosnu i Hercegovinu da promptno i efektivno odgovori na ustavne izazove i da održi slobodne i fer izbore u oktobru 2018.", navodi se u ovom aktu.

Ruske aktivnosti na Zapadnom Balkanu, posebno propagandne i medijske, izazivaju zabrinutost kod američkih zastupnika.

"Komitet ostaje duboko zabrinut zbog pojačavanja pokušaja Ruske Federacije da ostvari svoj uticaj na Zapadnom Balkanu. Komitet osuđuje rusko učešće u pokušaju državnog udara protiv Vlade najnovije članice NATO-a, u oktobru 2016. Komitet jer također zabrinut zbog ruskih informativnih operacija na Balkanu uključujući propagandu i nastojanja da istaknu postojeće etničke tenzije", upozoravaju predstavnici.

Evrotlanske integracije te nastavak primicanja zemalja Zapadnog Balkana NATO-u i EU trebaju biti u posebnom fokusu kako američkih tako i evropskih vlasti, stoji u odobrenju.

"Komitet je ohrabren snažnim partnerstvom koje se nastavlja razvijati između zemalja Zapadnog Balkana sa Sjedinjenim Državama. Ova partnerstva su vitalna za jačanje sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta u regionu. Komitet također ohrabruje evropske partnere i saveznike da nastave sa jačanjem veza sa regionom. Također, komitet se nada i podržava, nastavak rada mnogih u regionu prema ciljevima integrisanja u evroatlansku zajednicu, uključujući NATO i EU. Nastavak napretka ovih zemalja prema pridruživanju u NATO i EU osigurava stabilan okvir kroz koji se može postići veća stabilnost i sigurnost u Centralnoj Evropi. Komitet također primjećuje da bi Ministarstvo odbrane trebalo nastaviti sa pojačanom vojnom saradnjom i angažmanom u regionu", preporuka je Komiteta za vojne poslove.

(S.B.)

trenutak ...