LUKAČ PRED ANKETNIM ODBOROM: "Stojim iza svake izgovorene riječi..."

Pred Anketnim odborom danas izjavu daje ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač u vezi informacija o tragičnoj smrti banjalučkog studenta Davida Dragičevića. Lukač je rekao da stoji iza svojih riječi koje je do sada rekao.

  • Hronika

  • 25. Maj 2018  25. Maj 2018

  • 0

"Ja sam bio na službenom putu na koji sam otišao prije nestanka Davida Dragičevića i vratio sam se negdje u vrijeme kada je pronađen. Saradnici su me obavijestili da je tijelo pronađeno. Ministar se inače ne uključuje u istrage niti vodi istrage, zna se po kojim je propisima propisano koje nadležnosti ima ministar", rekao je Lukač.

On je rekao da ministar bude obaviješten o slučaju, a tužilac bude obaviješten o pronalasku tijela i on odlučuje da li inspektori mogu izaći na uviđaj ili da neko od njih bude prisutan.

Da li ste bili obavještavani o toku istrage i od koga?

"Naravno, ja budem obaviješten o svim stvarima u vezi sa težim krivičnim djelima ili o stvarima koja uznemiruju javnost".

Na pitanje Nedeljka Glamočaka, člana Anketnog odbora i poslanika SDS-a u NS RS, da li je Lukač spreman podnijeti ostavku ako se utvrdi da u slučaju ima elemenata krivičnog djela, Lukač je rekao da zna da opozicija priželjkuje njegovu ostavku, ali ako se desi da se utvrdi da ima indicija krivičnog djela i da je neko ubio Davida, da svi trebaju da se angažuju kako bi se ubica pronašao.


Da li ste u toku istrage kontaktirali tužioce?

"Dva puta sam na to pitanje odgovorio u NSRS. Poslije podnošenja izvještaja tužilaštvu nakon dan-dva sam informisao tužioca Lepira da je izvještaj podnesen i rekao sam mu da bi bilo dobro da tužilaštvo bude transparentno".

Lukač je rekao: "Ne znam da nije na licu mjesta vršen pregled džepova. Ne znam ko je odlučio da leš prenese u Gradsko groblje i ne znam da li je bio leš pod nadzorom policije".

Ministar je rekao da je zajednička bila odluka rukovodilaca MUP-a RS da se izađe na press konferenciju s obzirom na pritisak javnosti da budu transparentni.

"Nismo imali razloga da krijemo bilo šta te da iznesemo podatke koje su u tom momentu bile poznate"

Da li bi bilo opravdano da tužilac ne bude prisutan na presu?

To nije uobičajeno.

Da li je poznato da toksikološki nalaz nema sudsku vrijednost?

To će sud procijenitim znam da su određeni nalazi odneseni na VMA.

Lukač kaže da nigdje nije rekao da je pokojni David Dragičević izvršio krađu.

Znate li da nije urađen uviđaj u kući?

Da, znao sam, ne u tom trenutku, zato smo i izvršili promjene u PS Lauš. Dežurni inspektor iz nemara nije izašao na uviđaj , drugi dan je izašao i rekao da nema potrebe vrštiti uviđaj. Ta krađa se u tom trenutku nije mogla dovesti u vezi sa Davidom Dragičevićem. To je bio propust.

Zašto ste govorili u skupštini o krađi kada niste imali uviđaj?

Nigdje ni u jednom trenutku nisam rekao da je pokojni David Dragičević izvršio krađu. Rekao sam da postoji snimak njegovog navodnog ulaska u kuću. Taj snimak je donijela njegova majka, ona je obavijestila službenike i smatrala je da se on krije u jednoj vikendici, jer je mislila da se krije upravo zbog te provale.

Ona mi je rekla da je donijela taj snimak, da bježi i da se krije i evo vidi se da je živ. Meni je to ona potvrdila na licu mjesta.

Nisam ni u jednom trenutku rekao kako su stvari iz provale dospjele u njegove džepove.

Nakon Lukača, predviđeno je da ovoj sjednici izjave daju i postupajući tužilac u ovom predmetu Dalibor Vrećo, kao i glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Želimir Lepir.

Prije njih izjave su dali Darko Ćulum, direktor policije RS i Siniša Kostrešević, načelnik Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS, direktor Zavoda za sudsku medicinu RS Željko Karan i načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Darko Ilić.

(Buka/SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...