SLAVO KUKIĆ TVRDI: "Kandidatura Zelenike ugrozila planove Čovića i Komšića"

HDZ 1990 danas će predstaviti svog kandidata za člana Predsjedništva BiH. Sve su prilike, to će biti kandidatkinja Diana Zelenika, aktuelna zastupnica u državnom Parlamentu, poznata po oštrim kritikama na račun politike HDZ-a BiH i njenog lidera Dragana Čovića. Njenom kandidaturom utrka za člana Predsjedništva BiH postaje još neizvjesnija, pišu Vijesti.ba.

  • Politika

  • 02. Jun. 2018  02. Jun. 2018

Sveučilišni profesor Slavo Kukić u razgovoru za Vijesti.ba analizirao pretendente za hrvatsku stolicu u državnom Predsjedništvu konstatujući da se priča o utrci posljednja tri mjeseca značajno promijenila i zakomplikovala za odrežene učesnike.

Naime, nakon najave kandidatura predsjednika DF-a Željke Komšića i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, profesor Kukić tvrdio je da je rezultat utrke za dva člana Predsjedništva BiH, iz reda hrvatskog i srpskog naroda, već poznat, te da predmet rasprave može biti samo treći član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda. I danas tvrdi da za Dodika nema neizvjesnosti, odnosno da je aktuelni predsjednik RS siguran član Predsjedništva BiH nakon oktobarskih izbora.

Međutim, kaže da se priča zakomplikovala u vezi sa izborom hrvatskog člana ove institucije vlasti u našoj državi.

"Poprilično sam siguran da je Čović u vrijeme Komšićeve najave kandidature bio načisto s tim da u izbornu utrku neće on, jer iz nje ne želi izlaziti kao gubitnik, nego da će Komšiću na megdan gurnuti nekog drugog kao žrtveno jagnje. No, u međuvremenu je sve išlo u korist njemu. Prije svega, išla mu je u korist činjenica da je u zadnjih nekoliko mjeseci Komšić nabijao sam sebi autogolove, te da je na izvjestan način izgubio kompas, posebno u komunikaciji sa SDP-om vjerovatno zbog činjenice da mu je bilo jasno da će SDP kandidovati svog čovjeka u utrci za Predsjedništvo. Gubljenjem kompasa, zapravo je kopnila i podrška njemu u biračkom tijelu", ističe Kukić u razgovoru za Vijesti.ba.

Sada je, kako procjenjuje, podrška Komšiću više nego prepolovljena, imajući u vidu činjenicu da tipuje na biračko tijelo koje će podržati SDP-ovog kandidataDenisa Bećirovića.

"S druge strane, problem mu je što se pojavio još jedan kandidat - Boriša Falatar, koji će sigurno, posebno u Sarajevu, uzeti značajan dio glasova koji bi u drugim uslovima pripadali Komšiću", kaže Kukić.

On pojašnjava da ovi detalji, sami po sebi, idu u prilog Draganu Čoviću.

"Prema mom sudu, ponovo su proizveli Čovićeve apetite da se kandiduje", naglašava ovaj sveučilišni profesor.

Pojava Diane Zelenike kao kandidatkinje HDZ-a 1990 nanovo komplikuje Čovićevu kandidaturu.

"Čović može računati na podršku isključivo među Hrvatima, a sigurno i među dijelom Srba koje kontroliše Dodik. No, relativno značajan dio hrvatskog biračkog tijela bi mogao glasati za Zeleniku. Takođe, ne treba isključliti da bi podršku Zelenici, zbog onoga što čini u proteklom periodu i zbog činjenice da se pokazala kao vrlo oštar kritičar politike Dragan Čovića, mogao dati i dio biračkog tijela nehrvata, dakle Bošnjaci, Srbi, ostali", pojašnjava Kukić.

Stoga, ističe, kandidatura Diane Zelenike komplikuje relativno sigurnu poziciju u koju je, ne svojom zaslugom, došao Čović.

"Postaje zanimljivo ko bi iz te utrke mogao izaći kao pobjednik. Istina jeste da Čović posjeduje kontrolu u izbornim komisijama, opštinskim biračkim odborima i slično, te da ima svoje ljude. Postoji mogućnost fabrikovanja rezultata. No, istina je da i će se HDZ 1990 dodatno angažovati kako bi to fabrikovanje onemogućili", smatra Kukić.

Mišljenja je da je teško u ovom momentu prognozirati koji će kandidat nakon 7. oktobra obnašati funkciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

"Ako bih htio prognozirati, onda Čović, Komšić i Zelenika stoje otprilike 'fifty-fifty", ističe Kukić.

(Vijesti.ba/SB)

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...