JEZIVE PRIJETNJE ČOVIĆEVIH MEDIJA NAKON HDZ-OVOG NEUSPJEHA: "Raspast će se BiH, samo da bude što manje žrtava"

Jučer je u Sarajevu bez ikakvog uspjeha i rješenja okončan još jedan sastanak predstavnika pet stranaka iz FBiH sa ekspertima Venecijanske komisije o izmjenama Izbornog zakona BiH. Pregovori će, najavljuje se biti nastavljeni, no za sada se ne nazire nikakvog rješenje.

  • Mini market

  • 08. Jun. 2018  08. Jun. 2018

  • 2

Glavnog krivca treba tražiti u HDZ-u koji traži potpuno ispunjavanje svog zahtjeva za izbor kandidata kroz uspostavu etničkih čistih izbornih jedinica u FBiH, te ne pristaje ni na kakav kompromis, uključujući ni to da se političko predstavljanje vrši na osnovu popisa iz 1991. godine. I predstavnici međunarodne zajednice sve otvorenije upiru na HDZ kao glavnog krivca za nerješavanje pitanja izbornog zakona, pa je tako i visoki predstavnik Valentin Inzko otvoreno označio Dragana Čovića kao jednog od rušilaca institucija u BiH.

Sve to unosi enormnu nervozu u taboru HDZ-a, pa prijetnje postizbornim haosom i političkim nasiljem postaju sve učestalije. Najnovija se pojavila na portalu HMS-a (Hrvatski medijski servis), blisko povezanog sa HDZ-om. U autorskom tekstu Milana Šutala međunarodna zajednica se poziva na primjenu politike pritiska i ucjene prema probosanskim strankama, kako bi se natjerale da u potpunosti prihvati HDZ-ov prijedlog za izmjenu izbornog zakona. Šutalo navodi kako postoji široka lepeza mogućih diplomatskih pritisaka međunarodne zajednice na predstavnike Bošnjaka, od kojih autor, valjda u duhu najviših europskih i civilizacijskih vrijednosti na koje se voli pozivati, navodi montirane sudske procese i zatvaranja:

"Sjetimo se, kako je nekada tzv. međunarodna zajednica, “zavrtala ruke” našim političarima. Uglavnom hrvatskim i srpskim. Kada je trebalo nametnuti ustavne amandmane ili amandmane na Izborni zakon, kojima su slabljeni elementi konstitutivnosti Hrvata, a jačani elementi dominacije Bošnjaka u FBiH ili oduzimane daytonske nadležnosti entitetima i prenošene na državnu razinu, političarima ( uglavnom hrvatskim i srpskim) je u “četiri oka” prijećeno Haškim sudom, pokretani su montirani sudski procesi, zatvarani su, smjenjivani, stavljani na “crne liste”, proglašavani kriminalcima, osobama koji opstruiraju i ugorožavaju Daytonski mirovni sporazum…"

Šutalo ide i dalje od prizivanja montiranih optužnica i zatvora za bošnjačke predstavnike, pa otvoreno najavljuje blokadu institucija u BiH 2019., ukoliko ne bude pod HDZ-ovoj volji:

" Otprilike u ožujku 2019. isteći će mandat aktualnom sazivu Doma naroda federalnog, a potom i bh parlamenta, pa više neće postojati zakonodavno tijelo na državnoj razini koje bi moglo usvojiti izmjene zakona, a na federalnoj razini neće biti moguće izabrati predsjednika i dopredsjednike Federacije BiH, niti federalnu vladu. A onda će pregovori biti besmisleni".

No ni tu Šutalo ne staje sa svojim slavodobitnim predviđanjima haosa i blokade države, nego navodi da će sve to zapravo biti samo uvod u raspad Bosne i Hercegovine kao države:

"Ako ništa ne čine da se dogovor postigne, je li im onda uopće važno hoće li BiH opstati ili se raspasti? Čini se da nije. Sve ukazuje na to da je Zapad namjerno odabrao pristup kojim će se testirati samoodrživost Bosne i Hercegovine. Ako “strane” postignu dogovor vlak zvani BiH može do sljedeće postaje, ako ne- iskočit će iz tračnica. I to je ishod. Važno je samo da bude što manje žrtava. Da iskakanje iz tračnica bude kontrolirano, da ne izazove domino efekat na regiju i Europu".

Na kraju je ključno pitanje jesu li Šutalova pisanja tek plod njegove novinarske kreativnosti i maštovitosti ili pak otvoreno najava "plana B", odnosno planiranog haosa i pokušaja rastakanja države od strane HDZ-a nakon izbora?


(D.H.)


loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...