SMANJUJE RIZIK OD MOŽDANOG UDARA, ČUVA VID I ZDRAVLJE KOŽE: Pojedite svaki dan barem jednu, nećete se pokajati

Smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara, do blagotvornog djelovanja na vid, na izgled kože i snažnog antioksidativnog učinka

  • Zdravlje

  • 13. Jun. 2018  

  • 0

Sada kada nam je dostupna,  mlada mrkva trebala bi vam biti nezaobilazno povrće s kojim ćete se vratiti s tržnice, te ju uključiti u svakodnevnu prehranu.


Utjecaj na vid

Mrkva je naročito bogata vitaminima, što je čini posebno blagotvornom za zdravlje, u bilo kojem načinu pripreme. Sirova ili kuhana bogata je vitaminom A, koji vlaži kožu i poboljšava vid. Sok od mrkve također je vrlo bogat vitaminima B1, B2, B6, C i K koji imaju mnogostruka djelovanja na zdravlje.

 

Mrkve su bogate beta-karotenom, koji se pretvara u vitamin A u jetri. U mrežnici, vitamin se pretvara u rodopsin, ljubičasti pigment koji je neophodan za noćni vid. Osim toga, beta-karoten je antioksidant koji pomaže u zaštiti protiv makularne degeneracije i razvoja staračke mrene. Istraživanja su otkrila da su ljudi koji su jeli najviše beta-karotena imali četrdeset posto manji rizik od makularne degeneracije u usporedbi s onima koji konzumiraju najmanje beta-karotena. Upravo je utjecaj na vid jedno od najpoznatijih svojstava mrkve.

Smanjuje rizik od moždanog udara

Mnoge studije su potvrdile učinak mrkve na mozak. Prema rezultatima istraživanja na Sveučilištu Harvard, ljudi koji jedu više od pet mrkvi na tjedan imaju manju vjerojatnost da će zadobiti moždani udar od onih koji jedu samo jednu mrkvu na mjesec.

Jesti mrkvu sirovu ili kuhanu?

Mrkva sadrži bogate količine vlakana koji su vrlo bitni za probavu hrane. Međutim, vlakna u mrkvi mogu zarobiti beta-karoten, čineći njegovo iskorištavanje otežanim. Kuhanjem, oslobodit ćete beta-karoten od vlakana, što omogućuje tijelu da ga bolje apsorbira. Izbjegavajte prekuhavanje kako bi se smanjio što je moguće više gubitak hranjivih tvari. Kuhanje na pari je najbolje.

Potiče zdravlje kože

Mrkva sadrži beta-karoten, koji djeluje kao antioksidans koji pomaže tijelu u borbi protiv oštećenja stanica. On također usporava starenje stanica i razne negativne utjecaje povezane sa starenjem. Vitamin A i antioksidansi iz mrkve štite kožu od štetnog djelovanja sunca. Nedostatak vitamina A uzrokuje suhoću i ljuštenje kože, lomljenje kose i noktiju. Vitamin A sprječava prijevremenu pojavu bora, akne, suhu kožu, crvenilo i nejednak tonus kože.

 

 

 

 

 

(SB / Zena)

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...