PREDSJEDNIČKI KANDIDAT SDA, ŠEFIK DŽAFEROVIĆ: "Uvjeren sam u svoju kao i u pobjedu SDA" (VIDEO)

Kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima u našoj zemlji, Šefik Džaferović, večeras je gostujući u Dnevniku D Federalne televizije izjavio da je siguran u svoju pobjedu i još snažniju, lidersku poziciju SDA nakon izbora u oktobru.

  • Politika

  • 14. Jun. 2018  14. Jun. 2018

-Ako je suditi prema raspoloženju naroda, ja ću akobogda biti sigurni pobjednik izbora i budući bošnjački član Predsjedništva BiH - jasno je poručio kandidat SDA na početku razgovora.

Na pitanje planira li nastaviti politiku Bakira Izetbegovića, sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SDA, Džaferović je kazao da je Izetbegović uradio odličan posao u Predsjedništvu BiH, te da će on nastaviti politiku kontinuiteta kadrova SDA u Predsjedništvu BiH.

-Odmah ću članovima Predsjedništva BiH, bez obzira na to ko bude bio izabran, ponuditi da se prestane s negativnom retorikom koja ne vodi na dobro nijednom narodu u BiH. Moramo se okrenuti konstruktivnom radu. Vrijeme je da nešto napravimo, da što prije državu uvedemo u Evropsku uniju i NATO savez te da jačamo ekonomiju. To su normalne stvari koje trebamo raditi - kazao je, dodavši da će imati oštar odgovor na svakog ko bude namjeravao narušiti cjelovitost BiH i njenu integraciju.

Kazao je i da će se nastaviti zalagati za jačanje institucija BiH koje su dužne štititi državu BiH. On je kazao i da je uloga međunarodne zajednice u našoj zemlji i dalje je veoma važna, te da oni ne mogu otići iz BiH dok ne pomognu državi BiH da funkcionira bez nje. Istaknuo je i da je međunarodna zajednica spremna pomoći da se dođe do kompromisnog rješenja u vezi sa izmjenama Izbornog zakona.

Komentirajući kandidaturu Milorada Dodika za Predsjedništvo BiH, Džaferović je naglasio kako će on morati poštovati državu BiH ukoliko želi sjediti u predsjedničkoj fotelji.

-Elementarni uvjet za ulazak u Predsjedništvo BiH je poštivanje Ustava ove zemlje i vrijednosti na kojima je ona utemeljena. Ukoliko neko želi biti član Predsjedništva BiH, mora znati da mu je elementarna obaveza da poštuje Ustav i štiti ovu zemlju - naveo je on.

Uvjeren je, kako je kazao, da će SDA zadržati lidersku poziciju u BiH i nakon oktobarskih izbora.

-SDA će osnažiti svoju poziciju najjače stranke i zadržati lidersku poziciju. Kod nas nema glume i naša utakmica nije fiktivna. Poštujemo elementarne principe demokratije i u demokratskom procesu došli smo do našeg kandidata za člana Predsjedništva BiH - dodao je.

trenutak ...