EKSKLUZIVNO: Evo šta sadrži usuglašeni prijedlog probosanskog bloka o Izbornom zakonu

SDP BiH, SBB, DF, SDA i Naša stranka dogovorili su zajednički Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, a ovaj dokument vjerovatno će danas biti finaliziran i potpisan, te upućen u parlamentarnu proceduru, nakon čega se po hitnom postupku odmah može naći na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma.

  • Politika

  • 18. Jun. 2018  18. Jun. 2018

Radi se o dokumentu - podvrgnutom veoma malim tehničkim korekcijama - koji su klubovi SDP-a i DF-a već upućivali u parlamentarnu proceduru.

Prema informacijama „Slobodne Bosne“ tekst usuglašenog prijedloga striktno je baziran na odredbama važećeg Ustava Federacije BiH.

Tako se u dokumentu navodi da su broj i struktura delegata u Domu naroda utvrđeni u skladu s odredbom Ustava FBiH, koja predviđa da će svaki konstitutivni narod iz svakog kantona dobiti najmanje jedno mjesto, ukoliko postoji najmanje jedan takav u zakonodavnom tijelu kantona, kao i s popisom stanovništva iz 1991. godine kao osnovom za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke do provođenja Anexa 7.

Važno je napomenuti da je Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH (OHR) Valentin Inzko, nedavno dostavio Ustavnom sudu BiH odgovor u vezi s apelacijom Borjane Krišto (HDZ BiH) koja je podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi Ustava FBiH. Krišto je u zahtjevu osporila upravo te odredbe Ustava Federacije BiH koje utvrđuju da se iz svakog kantona bira po jedan izaslanik iz svakog naroda, ukoliko je takav izabran u kantonalnu skupštinu.

Drugim riječima, Borjana Krišto je svojom apelacijom pokušala promijeniti Ustav Federacije BiH, što, naravno, nije moguće, jer je jasno propisano da se Ustav može mijenjati isključivo u Parlamentu Federacije BiH i to dvotrećinskom većinom glasova.

Svi zakoni moraju biti usklađeni s važećim Ustavom, a Borjana Krišto je ovaj univerzalni pravni princip pokušala obrnuti naglavačke tražeći da se Ustav usklađuje sa zakonom!?

Ustavni sud može tumačiti ali ne može mijenjati Ustav, kako je to tražila Borjana Krišto, a to je napokon rekao i šef OHR-a, kao „jedini vrhovni tumač Daytonskog mirovnog sporazuma“ kojeg je Ustav sastavni dio.

(S.B.)

trenutak ...