RADONČIĆ PRIBIJEN UZA ZID: Na akcizama će se pokazati je li SBB vlast ili opozicija!

I vlast i opozicija jasno se se izjasnili o prijedlogu koji je SDS uputio u hitnu proceduru, a kojim bi se van snage stavile odredbe Zakona o akcizama. Protiv ovog prijedloga glasat će SDA, SNSD, HDZ a za prijedlog sve stranke opozicije. Odluku će prelomiti glasovi zastupnika SBB-a koji još nisu odlučili hoće li glasati "za" ili "protiv".

  • Mini market

  • 20. Jun. 2018  20. Jun. 2018

Od glasova zastupnika SBB, zavisi hoće li prijedlog SDS-a dobiti nadpolovičnu većinu, Naime, opozicija je već skupila 18 glasova i sa četiri glasa SBB-a može "progurati" prijedlog SDS-a i ukinuti akcize na gorivo. U suprotnom, ako zastupnici SBB-a glasaju "protiv", opozicija će nadglasati vlast te će izvojevati vrijednu pobjedu pred izbor.

Mirsad Đonlagić, šef Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu BiH, kaže za "Nezavisne" da konačan stav ova stranka još nije zauzela, ali da je sve ovo što se dešava oko akciza neozbiljno.

Mladen Bosić (SDS), predsjedavajući Predstavničkog doma BiH, rekao je juče nakon sjednice proširenog kolegija da je u dnevni red uvršten prijedlog SDS-a te da će se zastupnici na današnjoj sjednici o ovome raspravljati po hitnoj proceduri.

"Vidjećemo na sjednici ko podržava, a ko ne podržava ukidanje akciza", kazao je Bosić. Upitan da kaže da li je izvjesna većina za podršku prijedlogu, kaže da se čini da je akcizna koalicija i dalje čvrsta u namjeri da sprovede ono što je naumila.

Od ulaska u vlast 2015. godine, Radončićev SBB pokušava nemoguće: da istovremeno bude i dio vladajućih ali i dio opozicionih struktura, da uživa sve privilegije vlasti a da u isto vrijeme u javnim istupima glumi opoziciju i da vlasti ispostavlja račune za sve promašaje, čak i one za koje su neposredno odgovorni kadrovi SBB-a.

Takva pozicija SBB-a frustrirala je i vlast i opoziciju, no na kacizama će se jasno pokazati na čijoj je strani Radončićev SBB.

(S.B.)

trenutak ...