POČELA ODMAZDA: Rusija prema Americi napravila korak koji nije viđen do sada

-Rekao bih da postoji realan strah da bi ruski novac mogao biti blokiran u okviru sankcione kampanje koju sprovode SAD...

  • Svijet

  • 20. Jun. 2018  20. Jun. 2018

  • 0

Centralna banka Rusije je napravila korak za koji stručnjaci kažu da je bez presedana i dodaju: „Ovako drastično smanjenje uloga u državne obveznice SAD nije viđeno do sada“.

Dok jedni eksperti tvrde da je ovaj korak direktan politički odgovor Moskve na sankcije koje konstantno uvodi Vašington, drugi smatraju da je razlog za ovakav korak daleko pragmatičniji i da se tiče isključivo ruskog ekonomsko-finansijskog sektora.

Drastičan pad ulaganja u američke obveznice izazvao je značajan odjek, i to najprije među stručnjacima. Dakle, početkom aprila 2018. godine Rusija je u državnim obveznicama čuvala 96,1 milijardu dolara i ta suma je činila 21 odsto ukupnih međunarodnih rezervi RF. Samo mjesec dana kasnije, prema podacima Ministarstva finansija SAD, Rusija je smanjila ulaganje u američke hartije od vrijednosti do 48,7 milijardi dolara. Rusija je tako malo rezervi u američkim državnim obveznicama posljednji put imala prije deset godina.

Inače, u ovom trenutku Rusija raspolaže sa 458 milijardi dolara međunarodnih rezervi.

Ruski analitičari konstatuju da april nije bio naklonjen američkim državnim obveznicama. Ukupno gledano, tokom aprila tekuće godine je prodato najviše američkih obveznica još od januara 2016. godine. Ne samo da ih se oslobodila Rusija, već su to učinile i mnoge druge države, između ostalih i Japan. Tačnije, tokom posljednjih osam mjeseci Japanci konstantno prodaju ove američke hartije od vrednosti.

Između ostalog i Kina je prodala jedan, doduše manji dio američkih obveznica. Međutim, trgovački rat koji kao da Trump započinje sa Pekingom, možda će biti politički okidač da se Kina oslobodi slijedećeg kontingenta američkih državnih obligacija.

„Mnogi smatraju da je drastično smanjenje ruskog uloga u američke državne hartije od vrijednosti politički korak“, kaže za Sputnjik Nikita Maslenikov, ekspert sa Instituta za savremeni razvoj. Ipak, stručnjak smatra da je ovakvoj odluci prethodila tržišna logika.

„Ako pogledate situaciju na finansijskim tržištima i berzama kapitala, kolebanje obima američkih obveznica je primjetno i na bilansima drugih investitora. Štaviše, neke zemlje su prodale čak daleko više nego Rusija, što je uobičajeno. Međutim, veliki obim kupovine i prodaje američkih obveznica bi trebalo da bude značajan signal nadležnim institucijama u SAD. Tako veliki obim prodaje ukazuje da su investitori zabrinuti i da imaju sumnje. Da li će biti pravilno protumačen ovaj momenat i da li će izazvati adekvatnu reakciju, ostaje da vidimo.

Dešavalo se ranije da su Federalne rezerve primile poruku i korigovale svoju politiku“, objašnjava Maslenikov.

Osim toga, upravo tokom aprila SAD su uvele naredni paket ozbiljnih sankcija Rusiji. Ove mjere su prilično ozbiljno dotakle niz velikih ruskih kompanija. Rusko finansijsko tržište i dalje neveselo iščekuje slijedeće korake Vašingtona, jer nisu u potpunosti jasni ciljevi spoljne politike SAD. Stoga nije izvijesno da li bi ruska sredstva uložena u američke državne obveznice na neki način mogla biti u opasnosti.

Direktor Instituta aktuelne ekonomije Nikita Isajev kaže da razlozi za ovako drastično sniženje obima ruskih ulaganja u obveznice SAD mogu biti različiti:

„Rekao bih da postoji realan strah da bi ruski novac mogao biti blokiran u okviru sankcione kampanje koju sprovode SAD. Osim toga, verujem da će ruski novac biti preusmjeren i uložen u hartije od vrijednosti evropskih država, nakon što je Putin imao uspješne sastanke sa liderima Francuske, Njemačke i Austrije. Takođe, moguće je i da Rusija, kao fer igrač, jednostavno želi da isplati svoje dugove u skladu sa preuzetim obavezama u okviru međunarodnih ugovora i zato povlači novac iz američkih obveznica.“

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...