ČOVIĆ: "Bošnjačke stranke žele FBiH pretvoriti u potpuno građanski entitet..."

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra da se sa bošnjačke političke scene danas ne može vidno utjecati na političke odnose u Republici Srpskoj, ali da se djelimično može utjecati na izbor srpskog člana Predsjedništva BiH.

  • Politika

  • 22. Jun. 2018  22. Jun. 2018

  • 3

Na pitanje žele li probošnjačke stranke doista riješiti problem nedostajućih odredbi Izbornog zakona, Čović je odgovorio odrečno.

-Prije svega, oni žele poslati poruku Bošnjacima. Kolega Izetbegović ovih dana kaže da ostaju još jedno dva izborna ciklusa kada će se konačno riješiti problem BiH. To je stari plan kako od BiH napraviti građansku državu, a da bi se do toga došlo, to se mora do kraja napraviti prije svega u Federaciji. To je projekt koji traje već petnaestak godina, uvijen u jedan lijepi celofan koji prolazi još uvijek u demokratskom svijetu. Vrlo jasno žele poslati poruku svima: “Mi smo tu, bez nas se neće moći odlučivati i mi ćemo definirati pravila, davati mjeru koliko kome što pripada”. A osnova građanskog koncepta u BiH, što sam sam isticao više puta, dovodi do unitarizma, prividne građanske države u kojoj bi skupine okupljene oko jedne političke ideje, evo, sada govorimo o svebošnjačkom bloku, jasno dovele do toga da je to bošnjačka država, a netko će to protumačiti drugačije, u svjetlu nekih trendova s istoka, rekao je lider HDZ-a BiH.

Čović je rekao da Bošnjaci mogu pomoći da se uspostavi vlast na razini BiH u ime srpskog naroda, te utjecati da se definira Klub Srba u Federaciji BiH /FBiH/.

“Međutim, osnova ideje je potpuno ovladati FBiH i kada to uspiju, i taj entitet potpuno stave pod svoju kontrolu, dolazi sljedeća faza kada će se taj utjecaj dominantno, s jednim drugačijim pristupom, vjerojatno s novim ljudima, prenijeti na čitav prostor BiH, pa time i na Republiku Srpsku”, rekao je Čović za “Večernji list”, izdanje za BiH, komentirajući tvrdnju da su Bošnjaci konačno odustali od Republike Srpske i koncentrirali se na FBiH.

On je ocijenio da je to samo jedan međukorak u konačnoj slagalici, ističući da za razliku od nositelja takve ideje koji procjenjuju da je za njenu realizaciju potrebno dva izborna ciklusa, smatra da ni 50 izbornih ciklusa neće biti dovoljno za sprovođenje takve zamisli koja je neodrživa na prostoru BiH.

Govoreći o predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Čović je rekao da za sada ima izuzetnu podršku i snagu, te političku vitalnost, koliko god dugo da traje u Srpskoj.

“Pojavit će se još neki neovisni kandidati, ali srpski narod, siguran sam, znat će odlučiti i izabrati tko ga je u stanju na najbolji način predstavljati. Nekorektno je da kažem tko će to biti – jedan ili drugi čovjek – iako vrlo jasno vidim tko će to biti”, rekao je Čović.

On je izrazio uvjerenje u svoju izbornu pobjedu za poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ističući da u posljednjih 20 godina, kako se bavi politikom, nijedan posao nije ostao nezavršen.

“Korektno osmislimo, imamo plan, politiku, podesimo taktiku i strategiju koja to sve određuje. Mislim da smo nešto slično napravili i ovaj put i to je onaj `plan B` koji je mnoge zainteresirao”, rekao je Čović, koji je i lider HDZ-a BiH.

On je pojasnio da za razliku od shvaćanja da “plan B” znači bojkot izbora ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona, znači upravo suprotno – političko jačanje pozicije hrvatskog naroda.

“`Plan B` mora osigurati izbor legitimnih predstavnika, bez obzira na Izborni zakon. Doći će i `plan C` pa će se svi uvjeriti da je jedini put koji Hrvati imaju – put europske integracije i jačanja BiH”, poručio je Čović.

Prema njegovim riječima, četiri kandidata na predstojećim izborima za bošnjačkog člana Predsjedništva, na bošnjačkoj političkoj sceni, i dva kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH – Željko Komšić /DF/ i Boriša Falatar /Naša stranka/ računaju na isto biračko tijelo.

Čović je istakao da je bošnjačko biračko tijelo tri i pol puta veće i brojnije nego hrvatsko i da je riječ o 650.000 do 700.000 glasova.

“Kako će se raspodijeliti, ne znamo. Imamo svoj stav, kao i kod srpskog člana Predsjedništva i vidim svakog kolegu u studenom, koji će sa mnom sjediti, ali bi nekorektno bilo da izlazim s tim imenom”, dodao je Čović

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...