DAČIĆEV HLADAN TUŠ - OBJAVIO OTVORENI SUKOB SA ZAPADOM: "Sada od Srbije traže Sandžak, mi ga nikada nećemo dati" (VIDEO)

A nisam čuo njegovu reakciju sada kad su oni rekli da Sandžak treba da pripadne Kosovu. Pa čekajte, šta sad? To su Albanci? Kakve veze ima Sandžak sa Kosovom? Nisam znao da tamo žive Albanci… Ili oni muslimane, odnosno Bošnjake, smatraju Albancima. Tu je onda reč o mnogo ozbiljnijem problemu.

  • Regija

  • 22. Jun. 2018  22. Jun. 2018

  • 0

"Apsolutno je neprihvatljivo da neko misli da kompromis treba da bude da Srbija prihvati jednostranu nezavisnost Kosova. To nijedna zemlja na svijetu ne bi prihvatila, pa neće ni Srbija. Potpuno su neopravdana očekivanja da će Srbija sada dozvoliti članstvo Kosovu u UN. Srbija to nikada neće uraditi.

U nedelju se očekuje nastavak dijaloga u Briselu. Kao što znate, postoji veliki pritisak da se dijalog intenzivira, ali u cilju postizanja nekog, da ne upotrebljavam izraz koji je Hitler obojio svojim genocidnim akcijama i Holokaustom, „konačnog rješenja“. Traganje je za nekim trajnim rješenjem, ali problem je u tome što zapadne zemlje, a i sama Priština, smatraju da to rješenje jedino mora da podrazumeva da Srbija prizna jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. Mi apsolutno nismo spremni da razgovaramo na takav način.

Ovo je za Sputnjik izjavio Ivica Dačić, šef srpske diplomatije, pred nedeljnu prelomnu rundu pregovora Beograda i Prištine u Briselu.

„Želimo nastavak dijaloga. Ali pre svega moram da kažem, jer sam ja potpisao Briselski sporazum kao predsednik Vlade u to vreme, zajedno sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton, da je prosto neverovatna činjenica da posle pet godina nije došlo do realizacije glavnog cilja, glavnog dela Briselskog sporazuma, a to je formiranje ZSO. Sada imate nove neke ideje koje govore da bi Srbija trebalo da prihvati da Kosovo uđe u UN i da će tek tad biti formirana ZSO. Ja mislim da se ovde potcenjuje i precenjuje nekoliko stvari. Prvo, precenjuje se efekat pritiska koji neko može da izvrši na Srbiju. Potcenjuju se hrabrost, smelost i čvrstina Srbije da brani svoje nacionalne i državne interese. Precenjuje se međunarodna pozicija Prištine“, kaže Dačić.

Ministar ističe da Srbija želi kompromis, ali da je apsolutno neprihvatljivo da neko misli da kompromis treba da bude da Srbija prihvati jednostrane akte Prištine.

„To nijedna zemlja na svetu ne bi prihvatila, pa neće ni Srbija. Apsolutno su neopravdana očekivanja da će Srbija sada da dozvoli članstvo Kosovu u UN. Srbija to nikada neće uraditi. Mi želimo potpuno i trajno rešenje problema. Nikakvi separatni dogovori koji ne podrazumevaju trajno rešenje apsolutno ne dolaze u obzir. Sa druge strane, prvo treba da se realizuje Briselski sporazum, pa ćemo onda da razgovaramo dalje.“

Dačić kaže da su ovih dana svi mogli da vide razne ekstremne ideje koje iznosi Priština.

„Ono što je sigurno je da međunarodna zajednica ne želi da vidi, namerno ili slučajno, velikoalbanske ideje koje postoje već najmanje dva veka. Zato svaka priča o velikoalbanskom uticaju nema nikakvu reakciju u međunarodnoj zajednici, a suština te ideje podrazumeva teritorije Albanije, Kosova, deo Makedonije, deo Crne Gore. Podrazumevaju se i delovi takozvane centralne Srbije, evo sad su u poslednjem periodu govorili i o Sandžaku, pa o i delu Grčke. I to je objektivna opasnost koja postoji, to je najveća opasnost za Srbiju u regionu. Kad je reč o Sandžaku — vi znate da je Ugljanin više puta govorio o potrebi rešavanja pitanja prava Bošnjaka i muslimana. A nisam čuo njegovu reakciju sada kad su oni rekli da Sandžak treba da pripadne Kosovu. Pa čekajte, šta sad? To su Albanci? Kakve veze ima Sandžak sa Kosovom? Nisam znao da tamo žive Albanci… Ili oni muslimane, odnosno Bošnjake, smatraju Albancima. Tu je onda reč o mnogo ozbiljnijem problemu.“

Dačić precizira da je to viševjekovna želja da postoji „zelena transverzala“ od Bosne i Hercegovine, preko Sandžaka, Kosova, dijela zapadne Makedonije, pa do raznih islamskih zemalja u Aziji, Africi, na Bliskom istoku i tako dalje.

„Da li oni sami smišljaju takve ideje, što je teško proceniti, ili je to taktika nekoga na Zapadu? Ako je to taktika nekoga na Zapadu, taj radi sam protiv sebe. I nisu Srbi rušili zgrade u Njujorku ili u Vašingtonu, u terorističkim napadima. Svako ko je napao SAD stvoren je iz onih organizacija koje su stvorile ili podržavale SAD i zapadne zemlje, govoreći o tome da su to oslobodilački pokreti, a videlo se da je reč o Al Kaidi, o ’Islamskoj državi‘ ili OVK. Jer ’Islamska država‘ kao organizacija postoji od 2005. godine. A tek u poslednjih nekoliko godina se mi, u stvari, borimo protiv njih.“

Znate, kaže Dačić, neki ljudi dolaze ovde i kažu: „Ma dajte više, zaboravite to Kosovo“.

„To nije moguće. To nije moguće zato što Kosovo nije neki deo teritorije Srbije koji možete da zaboravite. Kosovo je rodno mesto Srbije i sve ono što je bilo u istoriji Srbije se vezuje za Kosovo. Na kraju krajeva, to bi bilo kao kada bismo nekome rekli: ’Zaboravite na Jerusalim‘. Nije to jednostavna stvar. S druge strane, zašto bi to Srbija jedina uradila u svetu, da sama radi protiv sebe. Oni misle da nas ucenjuju time da nećemo ući u EU. Mi želimo da uđemo u EU zato što je to naš nacionalni i državni interes i živimo u takvom okruženju, ali to nije deo nikakvog dogovora niti pregovora da mi sada treba da odustanemo od naših nacionalnih i državnih interesa.“

Šef srpske diplomatije navodi da u traganju za kompromisom ne moraju svi prijedlozi Srbije da budu jedini ispravni.

„Hajde, da čujemo i neke druge predloge. A ti drugi predlozi su: ’Treba da priznate nezavisnost Kosova‘. To je za nas apsolutno neprihvatljivo!“

Ministar inostranih poslova ističe da se potcjenjuje i to što Srbija mnogim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova prije desetak godina stavlja do znanja činjenice o svemu tome što prethodnici sadašnje vlasti nisu radili.

„Ja mogu to da zamerim prethodnicima jer mi se čini da smo izgubili mnogo vremena. Nismo radili na tome da se mnogim zemljama predstavi suština kosovskog problema. Jer sve te zemlje imaju neke svoje probleme sa separatizmom, sa secesionizmom. Liberija je dala jedno obrazloženje zašto su oni povukli odluku o priznanju Kosova. A to je da su oni u vreme neke prethodne vlasti mislili da Srbija ne želi kompromis, da ne želi dijalog. Kod nekih zemalja je to bilo drugačije, bili su direktni pritisci sa Zapada, a negde je u igri bila i korupcija. Danas je Liberija, na primer, rekla da su oni svesni da se dijalog vodi pod okriljem EU i da oni shodno tome ne žele da se stavljaju na stranu jednog aktera u dijalogu i da povlače svoju odluku o priznanju jer su spremni da prihvate i poštuju svaki rezultat tog dijaloga. To je ključna i kapitalna stvar.“

Dačić ne može da otkriva koje će još zemlje da povuku priznanje, zato što to nije dobro.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...