BACANJE PARA U VJETAR: Po uzoru na Dodika, Čović najavljuje izgradnju paralelne diplomatske mreže!

Po uzoru a moguće i nagovoru svog ideološkog mentora Milorada Dodika, i lider HDZ-a BiH, Dragan Čović, najavio je razvoj paralelne diplomatske mreže u svijetu preko koje će lobirati za hrvatske političke interese.

  • Politika

  • 24. Jun. 2018  24. Jun. 2018

  • 5

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović najavio je otvaranje zajedničkog predstavništva nekoliko kantona s hrvatskom većinom u Bruxellesu pri Evropskoj asocijaciji regija, u okrilju Vijeća Evrope.

- U Bruxellesu već egzistira više predstavništava iz BiH i ono što nam nedostaje je ovo predstavništvo koje bi na dostojan način oslikavalo područje gdje žive Hrvati. Upravo sukladno ustavima županija, gdje je omogućeno uvezivanje njihovog zajedničkog djelovanja u sklopu nadležnosti koje im ustavno pripadaju, mi smo završili jedan posao priprema i uskoro će taj ured biti otvoren, izjavio je Čović, koji je za otvaranje „hrvatskog predstavništva“ pronašao kakvo-tako formalno pokriće u Ustavu, ali ne i bilo kakvo suštinsko pokriće.

Čović navodi da već postoji nekoliko takvih predstavništava iz BiH čiji je rad i doprinos krajnje upitan. Umjesto ozbiljne analize treba li BiH, pa i Hrvatima kao konstitutivnom narodu, toliko paralelnih predstavništava u svijetu koji egizistiraju uz oficijelnu diplomatsku mrežu, Čović je krenuo pogrešnom stazom Milorada Dodika koji je izgradnju paralelne diplomatske mreže ulupao desetine miliona eura bez ikakvih vidljivih efekata. Dapače, u međuvremenu je dospio na crnu listu Washingtona.

Čović je posebno istakao zahvalnost premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću i županijama iz RH, koji su preko svojih ureda u Bruxellesu pomogli da se riješe svi administrativni problemi za otvaranje zajedničkog posebnog „Herceg-Bosanskog“ ureda u sjedištu Evropske unije.

- Osigurali smo prostor, a definiramo sad način kako ćemo to uraditi i mislim da ćemo vrlo brzo otvoriti ured u Bruxellesu koji će nam omogućiti, prije svega, da možemo predstaviti svoju europsku politiku, komunicirati s tamošnjom administracijom te omogućiti vezivanje za sve one institucije koje omogućavaju da se priključimo velikim projektima – kazao je Čović, dodajući da i Hrvatska, iako punopravna članica EU, ima veći broj županijskih predstavništava u Bruxellesu.

Čović je potvrdio i da će 30. juna u Zagrebu prisustvovati svečanosti povodom pet godina članstva Hrvatske u EU, kao i privatnoj večeri na kojoj će, između ostalih, biti i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

- Na tim sastancima i večeri još jednom ću zamoliti i vrlo jasno lobirati za našu BiH, za moju domovinu BiH na njenom europskom putu, na razumijevanju ovih naših međufaza kada imamo i nesnalaženja i problema oko izbornog zakonodavstva. Vrlo jasno ću kazati da ćemo mi drugim metodama, ovakvim zbijanjem redova, osigurati da legitimni predstavnici naroda budu u vlasti, te da ćemo izbjeći bilo kakvu krizu, a da europski put i kandidacijski status bude otvoren odmah nakon izbora i uspostave vlasti – zaključio je Čović.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...