BOLJA NEGO IZ PIZZERIJE: Tajna vrhunske pizze je u tijestu, donosimo recept koji nećete zaboraviti

Danas pravimo najbolje tijesto za pizzu, poklanjamo recept za dvije osobe

  • Gastro

  • 11. Jul. 2018  

  • 0

Sastojci

pola kocke kvasca (svježeg)

125ml tople vode

1 žličica šećera

3 žlice maslinovog ulja

220 g pšeničnog glatkog brašna

prstohvat soli

Priprema

U posudi usitnite sviježu germu, dodajte mali dio vode i promiješajte da se otopi, ostavite na toplom mjestu da radi do pola sata.

Tijesto je spremno kada se krenu stvarati mjehurići, tada dodajte maslinovo ulje i promiješajte.

U zasebnoj zdijeli izmješajte brašno sa soli, a zatim umijesite smjesu s kvascem.

Dobro zamijesite tijesto prvo u zdijeli, a zatim na radnoj površini, te vratite u zdjelu podmazanu maslinovim uljem. Pokrijte i pustite da se diže pola sata.

Ponovno premijesite, pa ostavite 2 sata da stoji.

Nakon dva sata razvaljajte tijesto u krug veličine pleha za pećnicu.

Dok valjate tijesto, zagrijte pećnicu na 250°C, pa ostavite pleh da se zagrije zajedno s njom.

Kada je pećnica zagrijana stavite krug tijesta na pleh sa donje strane te stavite peći 3 minute na donjoj prečki.

Nakon 3 minute izvadite iz pećnice te stavite svoje omiljene sastojke koji se peku (umak od rajčice, sir, mozzarella, šunka, gljive i sl.) te vratite peći još 5 minuta na gornjoj prečki.

Nakon što je pizza ispečena stavite one sastojke koji se ne peku (pršut, rikola,cherry rajčice, parmezan i sl.)

Korica će ispasti fino hrskava i šupljikava.

Dobar tek!

(SB / Coolinarka)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...