SERWER POSLAO PORUKU DODIKU: "Zapad neće priznati nijednu državu koja bi nastala otcjepljenjem od BiH"

"Nemojte više od stranaca očekivati da se zanimaju i za vaše izbore na lokalnom nivou. Dugo sam vremena radio na pitanju Mostara tokom mirovnih pregovora u Daytonu. Vrijeme je da političari konačno ulože svu potrebnu energiju kako bi prevladali tamošnje probleme".

  • Politika

  • 11. Jul. 2018  

  • 0

Građani BiH uglavnom su ti koji se mogu suprotstaviti opasnoj politici koju provode Milorad Dodik i Dragan Čović, rekao je u intervjuu za Vijesti.ba ugledni američki analitičar i profesor s Univerziteta "John Hopkins" u Washingtonu Daniel Serwer.

- Treba li međunarodna zajednica pojačati svoje prisustvo u BiH, budući da se bh. političari ne mogu dogovoriti oko nekih izuzetno važnih pitanja vezanih za budućnost zemlje?

SERWER: Ne. Ali bi možda trebala prilagoditi svoje prisustvo, naprimjer premještanjem svih vojnih snaga EU u Brčko kako bi spriječila bilo kakav pokušaj da ga se dokopaju entiteti. Bh. političari moraju naučiti da se sami nose sa svojim problemima.

- Zastupnici iz reda hrvatskog naroda odbili su prisustvovati sjednici Zastupničkog doma na kojoj je nedavno usvojen Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i mandatu Parlamenta FBiH. Je li bojkot Parlamenta možda dio “plana B” lidera HDZ-a Dragana Čovića?

SERWER: To ćete ipak morati pitati njega. Po mom mišljenju, bojkotom samo sami sebi možete eliminisati političku jednakost, a ne ostvariti ono što želite. Ukoliko želite zaštititi svoja prava, učinite to na sjednicama Parlamenta.

- Savez za promjene najavio je da neće dopustiti BiH da uđe u NATO dok susjedna Srbija ne postane dio tog saveza. Treba li BiH ovisiti o Srbiji i Hrvatskoj prilikom odlučivanja o vanjskoj politici?

SERWER: Ne. Ali na građanima je da na biralištima kazne one političare koji žele da slijede strane lidere, a ne vlastite.

- Milorad Dodik više nije jedini saveznik Rusije u BiH, jer ona svoj utjecaj u BiH i Hrvatskoj širi i preko Dragana Čovića i grupacije zastupnika u Saboru Republike Hrvatske. Smatrate li opasnom činjenicu da Ruska Federacija sve jače prodire u teritorije zemalja NATO-a?

SERWER: Da, ali opet ponavljam - na biračima je da na biralištima kazne one političare koji se priklanjaju Rusima.

- Gospodin Čović izjavio je da zbog nemogućnosti dogovora stranaka ove godine izbori u Mostaru sasvim sigurno neće biti održani. Kako riješiti ovaj dugogodišnji problem?

SERWER: Mislim da je adekvatno rješenje ono oko kojeg bh. lideri mogu postići dogovor. Nemojte više od stranaca očekivati da se zanimaju i za vaše izbore na lokalnom nivou. Dugo sam vremena radio na pitanju Mostara tokom mirovnih pregovora u Daytonu. Vrijeme je da političari konačno ulože svu potrebnu energiju kako bi prevladali tamošnje probleme.

- Šta građani BiH mogu očekivati ako Milorad Dodik i Dragan Čović uđu u Predsjedništvo BiH, s obzirom na to da obojica otvoreno pozivaju na destrukciju BiH i formiranje trećeg entiteta? Ko se može suprotstaviti takvoj opasnoj politici?

SERWER: Građani BiH, uglavnom. Međutim, možete računati i na to da Zapad neće priznati nijednu državu koja bi nastala otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine. A mislim da takvo nešto ne žele ni Hrvatska, a ni Srbija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar
loading...

trenutak ...