NASTAVLJEN SUKOB TUŽITELJSTVA BiH I DRAGANA LUKAČA: Lukač prijavio Gordanu Tadić VSTV-u; zašto Tadićka štiti kompromitiranog tužitelja Olega Čavku?!

Dragan Lukač, direktor Uprave policije Federalnog MUP-a, prijavio je Uredu discplinskog tužitelja VSTV-a Gordanu Tadić, v.d. Glavnog tužitelja Bosne i Hercegovine

  • Mini market

  • 12. Jul. 2018  12. Jul. 2018

Kako je saopćeno iz ovoga Ureda, Lukačeva prijava je uzeta u razmatranje i poduzete su određene istražne radnje.

Podsjetimo, nesporazumi na relaciji Tužiteljstvo BiH-Uprava policije Federacije BiH počeli su prije tri mjeseca, kada je Dragan Lukač napisao pismo u kojem je informirao Tužiteljstvo BiH da neće dostavljati povjerljive informacije kojima raspolaže ova agencija, u vezu s ubistvom Ramiza Delalića Ćele, nakon što je Glavna tužiteljica odredila tužitelja Olega Čavku da vodi istragu umjesto dotadašnjeg tužitelja Dubravka Čampare.

Prošle nedjelje je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zbog odbijanja suradnje pokrenulo istragu protiv direktora FUP-a Dragana Lukača. Lukač nije ostao dužan, pa je ubrzo Gordanu Tadić prijavio disciplinskim organima Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća.

Portal "Slobodna Bosna" objavio je prije nekoliko dana dokument Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA) koji teško kompromitira tužitelja Olega Čavku. Sa tom depešom je prije više od godinu i pol upoznato i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine. Iz toga dokumenta je vidljivo da je tužitelj Čavka godinama, kontinuirano i organizirano, surađivao sa kriminalnom grupom osuđenog kosovskog mafijaša Nasera Keljmendija.

Čavka je, prema navodima iz Informacije OSA-e, duži vremenski period kontaktirao sa Keljmendijem i članovima njegove obitelji, dostavljao im povjerljive informacije o istragama koje se protiv njega vode u BiH, kasnije prosljeđivao informacije o svjedocima koji će se pojavljivati na suđenju Keljmendiju u Prištini. Čavka je, navodi se, "provalio" Keljmendiju da se sprema njegovo hapšenje, nakon čega je ovaj pobjegao iz Bosne i Hercegovine. Za sve te usluge, stoji u izvještaju OSA-e, Čavka i njegov prijatelj, posrednik u kontaktima sa Keljmendijem, ugostitelj E.R., bili su novčano i na drugi način nagrađivani.

Portal "SB" također je nedavno pisao da je prije više od godinu dana okončana istraga protiv tužitelja Olega Čavke koju je vodilo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine. Ovom istragom Čavka je bio obuhvaćen zbog sumnje da je pod sumnjivim okolnostima sklopio nagodbu sa kriminalcem Zoranom Popovićem, švercerom cigareta iz Banja Luke, prema kojoj je ovaj osuđen na simboličku zatvorsku kaznu (koja je zamijenjena novčanom kaznom od 36 hiljada KM) iako je po zakonu zapriječena mnogo veća sankcija.

Zbog čega državna tužiteljica Sena Uzunović ni nakon više od godinu i pol dana nije odbacila rezultate istrage, odnosno podigla optužnicu, nije poznato, ali i ovaj slučaj gvovori o haosu koji vlada u Tužiteljstvu BiH.

VD Glavna tužiteljica Gordana Tadić je prije tri dana nakon sjednice VSTV-a rekla da njeno Tužiteljstvo neće voditi "poltički montirane procese", pogotovo uoči jesenjih izbora u BiH. Očito da tužiteljica Tadić smatra da je proces protiv Olega Čavke "politički montiran", samo se ne zna kojim političarima bi procesuiranje kompromtiranog tužitelja moglo naškoditi. Ili se, ipak, možda zna za čiji račun rade "Avazove ličnosti godine" Oleg Čavka i Dijana Kajmaković?!

(SB)

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...