IZETBEGOVIĆ U BRUXELLESU: "NATO je odluku o euroatlantskim integracijama BiH dao u ruke čovjeku koji..."

...je otvoreno protiv članstva BiH u toj organizaciji."

  • Politika

  • 12. Jul. 2018  12. Jul. 2018

NATO je uslovom iz Talina o upisivanju vojne imovine dao u ruke Miloradu Dodiku, predsjedniku RS da odlučuje o euroatlantskim integracijama BiH, rekao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, uoči sastanka zemalja antiterorističke koalicije na NATO Samitu u Briselu. On je rekao da je time NATO dao odluku u ruke čovjeka koji je otvoreno protiv članstva BiH u toj organizaciji, te je dodao da smatra da je članstvo dobro za mir i stabilnost BiH.

Na pitanje da li je samo Dodik kriv zbog zastoja na NATO putu, rekao je da je BiH komplikovana zemlja sa mnogo nivoa vlasti i da je očigledna potreba da njenu strukturu treba pojednostaviti.

Izetbegović je rekao da BiH učestvuje kao kredibilan partner u antiterorističkoj koaliciji i da očekuje da će Akcioni plan za članstvo za BiH uskoro biti aktiviran.

Marina Pendeš, ministarka odbrane BiH je rekla da se BiH kreće ka ispunjavanju uslova za MAP i kroz popisivanje vojnih lokacija i kroz izdvajanja za odbranu i misije u drugim zemljama.

Smatra da će MAP biti aktiviran do septembra ove godine.

Zoran Zaev, premijer Makedonije, je rekao da je NATO svjestan da su u oktobru izbori u BiH i da ne želi u ovom trenutku donositi odluke koje bi mogle politički uticati na izbore.

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...