ŠTO SE ŠPIRIĆ UPLAŠIO MUNIRINOG SPISKA: "Hoće da očiste Podrinje od Srba..."

– Tom porukom se pokušava očistiti Podrinje od Srba kako bi se obezbijedila takozvana ‘zelena transverzala’ i Sarajevo prostorno veže sa Sandžakom u Srbiji, pa prema Makedoniji i Albaniji – rekao je Špirić.

  • Politika

  • 13. Jul. 2018  

  • 1

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikola Špirić rekao je da se spiskom predatim njemačkom Tužilaštvu sa imenima 22.000 Srba koji se dovode u vezu sa dešavanjima u Srebrenici, Srbima i Srpskoj šalje prijeteća poruka kojom se pokušava očistiti Podrinje od Srba.

– Tom porukom se pokušava očistiti Podrinje od Srba kako bi se obezbijedila takozvana ‘zelena transverzala’ i Sarajevo prostorno veže sa Sandžakom u Srbiji, pa prema Makedoniji i Albaniji – rekao je Špirić.

On je istakao da predaja spiska pokazuje da bošnjački političari i nevladin sektor ne biraju sredstva da podignu nacionalnu retoriku i propagandu prema Srbima i Republici Srpskoj.

Špirić je naveo da je tragično da je taj spisak sačinila vlast SDS-a od 1993. do 1994. godine pod pristikom međunarodne zajednice.

– Danas su pobjegli u mišju rupu i ne daju ni riječ ohrabrenja prema tim ljudima sa spiska. Ovo je pokušaj kolektivnog progona Srba i o tome moramo imati jasan stav svih političkih faktora, a ne da se neki kriju u mišju rupu. Moramo se tome oduprijeti jer je bošnjački san stvaranje pomenute transverzale – rekao je Špirić za RTRS.

On je naveo da njemačko Tužilaštvo nema nadležnost u vezi sa zločinima na području Srebrenice, te da je stav Srpske da svi koji su počinili ratne zločine moraju da odgovaraju.

Osvrćući se na učešće delegacije BiH na NATO samitu u Briselu, koju su predvodili bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, Špirić je rekao da Izetbegović svojim izjavama suprotstavlja NATO i predsjednika Srpske Milorada Dodika, govoreći da je Dodik jedina prepreka BiH na putu ulaska u taj vojni savez.

On je rekao da Izetbegović mora da shvati da je NATO tokom rata bombardovao Srbe osiromašenim uranijumom, što je izazvalo brojne bolesti kod ljudi.

– Srbija želi da ostane vojno neutralna i stav Srpske i predsjednika Dodika je da pratimo stav Srbije o tome. Ako želi gradnju zajedničkih odnosa u BiH Izetbegović bi trebalo bar da bude neutralan, ali dobro je da je shvatio da bez Dodika, Srba i Srpske nema stava BiH o ulasku u NATO – ocijenio je Špirić.

On je dodao da je u vezi sa posljednjim izjavama Izetbegovića o ulasku BiH u NATO trebalo odmah da reaguje Crnadak, te da je simptomatično što nema stava srpskog člana Predsjedništva Mladena Ivanića.

– Ne ljutimo se na Bakira, već na Savez za promjene /SzP/ i SDS koji izvršavaju naloge političkog Sarajeva – rekao je Špirić.

On je naveo da je učinak predstavnika SzP-a na BiH nivou vlasti “migrantska kriza koja se ne rješava”.

– Ministar bezbjednosti Dragan Mektić je tri godine proveo u pokušaju delegitimisanja institucija i istaknutih pojedinaca u Srpskoj na međunarodnim adresama, a ne bavi se tim problemom – ocijenio je Špirić.

On je ukazao na problem ekonomskih migracija, koje su se desile prije aktuelnih.

– To su naselja koja su nikla od Sarajeva do Ilijaša pa prema Trebeviću i Trnovu. To su centri koji usmjeravaju migrante u BiH i obezbjeđuju im rute gdje će da traže azil. Migrantsku krizu, koja je i bezbjednosni izazov, niko ne kontroliše, a Mektić vodi predizbornu kampanju SDS-a – rekao je Špirić.

On je rekao da SzP nije u simbiozi sa institucijama Srpske, da stopira sve razvojne i projekte međunarodnog i drugog finansijskog karaktera kako novac ne bi dolazio u Srpsku i ruši njene institucije koje su jedine stabilne u BiH.

– Željeli su iz Sarajeva da pokažu da vlast u Srpskoj ne može da rješava urgentne probleme, ali Srpska je stabilna. Takođe, ko može vjerovati da na investicionoj konferenciji u Londonu Federacija BiH dobije više od 250 miliona evra za infrastrukturne projekte, a Srpska ni fening – rekao je Špirić.

On je dodao da je trebalo da srpski predstavnici u vlasti na nivou BiH u vezi s tim budu u korespondenciji sa vlastima Srpske, te naveo da bi u tom pogledu bolje reagovala Stranka za BiH nego SDS i SzP.

– Dok smo mi bili na vlasti u Sarajevu gradili smo Banjaluku kao bitan centar odlučivanja prema Ustavu i Dejtonskom sporazumu. SzP je dezavuisao institucije Srpske i pomenuti centar premjestio u Sarajevo. Vratiti se u Srpsku sada je teško, ali taj problem će se riješiti izborima – objasnio je Špirić.

On je dodao da SDS, opterećena i unutrašnjim obračunima, ne može biti garancija opstanka Srpske, dodajući da je bitno da se obezbijedi fer i demokratska atmosfera na narednim izborima.

– Milorad Dodik je izabrao formulu da je politika igra zbira i da okupi što više političkih faktora i što veći broj Srba koji vjeruju u tu politiku da bismo se sačuvali u ovom lijepom entitetu – rekao je Špirić.

On je rekao da je SzP jedina opozicija koja podržava bunt, proteste i nasilje na ulicama, te da zloupotrebljava jednu porodičnu tragediju kakva je ona porodice Dragičević.

– Stupidno je što od toga prave političku priču umjesto da traže da reaguju institucije. U vezi sa okupljanjima na Trgu Krajine mora se obezbijediti da Banjaluka funkcioniše i živi uz puno uvažavanje prava porodice Dragičević da traži šta se desilo pokojnom Davidu. Institucije i samo institucije moraju dati odgovor na to pitanje u skladu sa zakonom. Važno je da se odluke institucija poštuju – rekao je Špirić.

On je naveo da na tom planu postoje najave da opozicija želi da kaže da je na Trgu Krajine “narodna skupština”.

– Moja molba prema porodici Dragičević je da se pokuša izvući iz političkog galimatijasa u koji, siguran sam, nije svojom voljom uvučena – rekao je Špirić.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...