AKCIJA U BIHAĆU: Šest migranata će biti protjerano

U cilju nastavku provođenja zajedničkih aktivnosti, danas je u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) održan sastanak pripadnika Sektora uniformisane policije MUP-a USK-a s pripadnicima Službe za poslove sa strancima.

  • Hronika

  • 17. Jul. 2018  17. Jul. 2018

  • 0

Tom prilikom je dogovoreno sprovođenje odgovarajućih zajedničkih operativnih aktivnosti na području grada Bihaća s ciljem pronalaska ilegalnih migranata, sklonih činjenju krivičnih djela i narušavanju javnog reda i mira, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

S tim u vezi su istog dana pripadnici policije MUP-a USK-a i Službe za poslove sa strancima u zajedničkoj i koordiniranoj akciji na području grada Bihaća pronašli šest ilegalnih migranata, državljana Iraka, Libije, Maroka i Rusije, koji su u prethodnom periodu počinili krivična djela razbojništva, teške krađe i napad na ovlaštena službena lica prilikom obavljanja službenih aktivnosti, te su zbog toga procesuirani, jer su ugrožavali bezbjednost građana na ovom području.

Nakon lociranja ove grupe ilegalnih migranata, inspektori za strance su u prostorijama TC Bihać, proveli odgovarajuće mjere i radnje, te im je Služba za poslove sa strancima izrekla mjere protjerivanja. Navedena lica su stavljena pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu, kako bi se izvršilo njihovo udaljenje iz BiH.

U sklopu ovih aktivnosti, predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Službe za poslove sa strancima su uz prisustvo pripadnika policije MUP-a USK i prevodilaca upoznali migrante smještene u nedovršenom objektu Penzionerskog doma sa potrebom da se isti isele iz objekta, jer isti nema ni minimalne uslove za smještaj ove kategorije migranata.

Nakon toga je 250 migranata dobrovoljno napustilo objekat Penzionerskog doma i prešlo u objekat Đačkog doma, gdje im je od strane nadležnih organizacija obezbjeđena hrana i drugi minimalni uslovi neophodni za njihov boravak.

Služba za poslove sa strancima će i u narednom periodu, koordiniranim aktivnostima, zajedno sa pripadnicima MUP-a USK-a provoditi aktivnosti u cilju efikasnijeg rješavanja ove problematike i davanja doprinosa sigurnosti građana, navode iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(AA/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...