ADVOKAT FERAGET ZA SB: "Izmislili su saobraćajnu nesreću da prikriju ubistvo Dženana Memića, zar moćnici misle da će proći nekažnjeno?"

Smrt Dženana Memića već više od dvije godine potresa javnost u BiH. Porodica stradalog, ali i veći dio javnosti, od prvog je dana sumnjao u zvaničnu verziju policije i Tužilaštva u KS po kojoj je bila riječ o običnoj saobraćajnoj nesreći. U ponedjeljak, 16.07.2018., Kantonalni sud u Sarajevu je u prvostepenoj presudi oslobodio krivice Ljubu Seferovića za navodnu saobraćajnu nesreću. O oslobađajućoj presudi, motivima koji su stajali iza odluke da se cijeli slučaj procesuira kao saobraćajna nesreća, ali i daljim koracima nakon presude, razgovarali smo s advokatom porodice Memić, Ifetom Feragetom.

  • Mini market

  • 18. Jul. 2018  18. Jul. 2018

  • 1

Više od dvije godine ste zajedno s ocem stradalog Dženana, Murizom Memićem, osporavali optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo te tvrdili i nudili brojne dokaze da je riječ o ubistvu. Kakav je vaš komentar presude?

Ovo je po prvi put u našem pravosuđu da je neko oslobođen od optužbe za saobraćajnu nesreću iz razloga što na osnovu provedenih dokaza tužilaštva sud nije mogao utvrditi da se saobraćajna nesreća uopšte desila!

Otežavajuća okolnost za Kantonalno tužilaštvo jeste da smo gospodin Muriz Memić i ja kao njegov punomoćnik još u istrazi ukazivali da se Dženanove povrede ne mogu dovesti u vezu sa oštećenjima na kombi vozilu, koje se dovodilo u vezu sa navodnom saobraćajnom nesrećom, a koje je pronađeno 112 dana nakon nesreće! Tako nam je kantonalna tužiteljica Ivana Petković dana 01.04.2016. godine, a nakon što joj je gospodin Muriz Memić u mom prisustvu iznio da mu je dr. Alija Čeljo, neurohirorg koji je na KUM-u operisao Dženana, rekao da povrede glave kod Dženana na potiču iz saobraćajne nesreće, saopštila da su provjerili te navode i da to nije tačno, da bi tek kasnije svjetlo dana ugledao zapisnik MUP KS od 07.06.2016. godine o saslušanju kao svjedoka dr. Alije Čelje u kojem doktor ističe da je gospodinu Murizu Memiću odmah nakon operacija saopštio da povrede glave kod Dženana na potiču iz saobraćajne nesreće. Inače, Kantonalno tužilaštvo nikada nije saslušalo dr. Aliju Čelju, koji je preminuo u februaru 2017. godine pa je pomenuti zapisnik pročitan na sudu.

Da se nije desila saobraćajna nesreća potvrđuju dokazi odbrane i to vještačenja po vještaku saobraćajne struke prof. dr. Mirsada Kuloviću i vještaku mašinske struke dipl. ing. maš. Jasmina Bijedića. Vještak prof. dr. Mirsad Kulović je u svom nalazu naveo da postoji izrazito velika vjerovatnoća da se saobraćajna nesreća nije desila jer uopšte ne postoji mjesto kontakta vozila i pješaka, zatim povrede kod pješaka se ne mogu dovesti u vezu sa oštećenjima na kombiju, zatim navodni način kretanja kombija i način kretanja pješaka ne podržavaju tezu da se uopšte desila soabraćajna nesreća itd. Vještak Jasmin Bijedić je u svom nalazu naveo da oštećenja A štoka na kombiju nisu mogla nastati navodnim udarom glave pješaka u taj dio kombija.

Važno je naglasiti da je vještak hemijske struke Ivica Perović u svom nalazu iz marta 2016. godine naveo da sporni komad laka navodno nađen na licu mjesta pripada Reno-u Clio, pa je tužilaštvo taj nalaz prikrilo, a u junu 2016. godine isti vještak za isti komad laka navodi sada da pripada kombiju! Očigledno je da su tražili vozilo koje bi im bilo pogodno za nanošenje povrede na glavi!

Dakle, ova presuda nam govori da se ubistvo Dženana Memića pokušalo zataškati izmišljanjem saobraćajne nesreće! Zloupotrebe Kantonalnog tužilaštva i MUP KS su toliko brojne da o njima nije moguće govoriti u jednom ovakvom kratkom članku.

Koji je uopšte bio motiv Tužilaštva da se slučaj prekvalifikuje iz ubistva u saobraćajnu nesreću te istraje na toj kvalifikaciji, uprkos svim dokazima koji su govorili suprotno?

Glavna tužiteljica Burzić je gospodinu Memiću i meni dana 15.03.2016. godine u svom kabinetu rekla: „Nije on njega htio ubiti, to je bilo naguravanje koje je eskaliralo, ja Alisu ne dam, ona je izašla iz jedne nesretne veze i išla je hodžama“! Treba li ovome komentar.

Nakon toga glavna tužiteljica Burzić je gospodinu Memiću poslala pismene dopise 19.04.2016. i 06.05.2016. godine u kojima stoji da se vodi istraga zbog ubistva Dženana Memića.

Motiv je sasvim sigurno prikrivanje pravih počinilaca ovog ubistva ali je pitanje kako je ovako nešto uopšte moguće, odnosno jesu li se moćnici toliko zaigrali da stvarno misle da i ovako nešto može proći nekažnjeno. Nije jednostavno odgovoriti još konkretnije na postavljeno pitanje jer to tek treba utvrditi nova istaga.
.
I laički posmatrano evidentno je da je od samog početka cijeli slučaj bio „pun rupa“ - Alisa Mutap kao svjedok s lica mjesta, koja je baš u ključnom trenutku navodno dobila amneziju, nalaz vještaka da je Dženan od udara kombija navodno odletio osam metara u dalj, ali uprkos tome završio sa samo jednom povredom, i to na tjemenu glave, snimak s hotela u blizini koji je misteriozno nestao... Kako objašnjavate da je uprkos svim ovim kontroverzama i nerazjašnjenim stvarima Tužilaštvo istrajavalo na tome da je riječ o tek običnoj saobraćajnoj nesreći?

Sve navedeno su dokazi koji sasvim sigurno zahtijevaju odgovore na prvom mjestu od glavne tužiteljice Burzić i svih svih tužilaca, ali i svih pripdanika MUP KS, te svih vještaka, kako je uopšte bilo moguće da ovako nešto pokušaju da naprave jer ovdje se sada radi sasvim očigledno o organiziranom kriminalu koji ima za cilj sprječavanje dokazivanja ubistva i pomoć učiniocima ubistva nakon izvršenog krivičnog djela. Prema nalazu tima prof. dr. Abdulaha Kučukalića iz marta 2016. godine Alisa Mutap nije imala amneziju pa je pitanje zašto je onda izmišljen potres mozga, koga nema u medicinskoj dokumentaciji, a na osnovu toga je tužilaštvo onda ponovo angažovala drugi tim vještaka koji su u aprilu 2016. godine rekli da je Alisa imala potres mozga i amneziju kao posljedicu toga! Čuli smo u presudi da Alisa nije imala potres mozga! Bitno je naglasiti da je sud odbio provođenje čitavog niza dokaza odbrane koji zorno potvrđuju da je Alisa lagala u istrazi i pred sudom. Naime, sud ima na to pravo jer sud nije dužan da vodi novu istragu nego samo da utvrdi da li se desio događaj iz optužnice. Tako postoji snimak sa džamije u Lužanima koji potvrđuje da se Dženan i Alisa ranije došli u Veliku aleju. Dodajmo ovome i činjenicu da hitna pomoć nije pozvana blagovremeno a i kada je došla prva hitna pomoć ista je pružala pomoć lako povrijeđenoj Alisi dok je Dženan krvario, a na sve to nisu reagovala četiri policajca!

Inače, Alisa je tvrdila da je izgubila svijest kada je Dženan navodno u nju pogledao i da se više ničega ne sjeća, ali postoji najmanje sedam svjedoka da je ista bila svjesna i komunikativna i nakon događaja ali i kasnije na KUM-u. Alisa nije odgovorila kako je onda moguće da u nesvjesnom stanju sa desne strane ceste pređe na lijevu stranbu gdje je bilo Dženanovo tijelo, što potvrđuju tri traga njene krvi, i kako je moguće da je u nesvjesnom stanju iz džepa Dženanove jakne uzme njegov mobitel i zašto!

Važno je naglasiti da je Alisa bila osumnjičena ali nikad nije saslušana kao takva nego su je u tužilaštvu saslušali kao svjedok i to tek 05.04.2016. godine, kada su već dobili nalaz da je imala amneziju! Let od osam metara je u svom lažnom nalazu izmislio vještak Ševal Kobvečević, koji će zbog toga morati odgovorati jer njegov nalaz nije zasnovan na dokazima nego ne nekim njegovim fikcijama. Taj nlaz je vještak odbrane prof. dr. Mirsad Kulović potpuno doveo u pitanje. Snimak sa hotele Kristal je namjerno izbrisan kako se ne bi vidjelo da li su Dženan i Alisa ulazili u hotel i kada, odnosno ko se sve u kritično vrijeme nalazi u hotelu! Dodatni problem je taj što je tužilaštvo ovaj snimak tražilo tek 17.02.2016. godine a nakon što su ga pripadnici MUP KS pregledali isti su istjerani iz hotela a prilikom sljedećeg dolaska pripadnika MUP KS 20.02.2016. godine snimak je bio izbrisan!


Zašto je Ljubo Seferović prvobitno priznao krivicu za zločin pred policijom, pa je kasnije na Sudu negirao?

Ljubo je priznao nešto što nije učinio i čega nema u dokazima i to nam daje za pravo da tvrdimo da je i Ljubo na određen način dio ovog plana, a nova istaga će dati odgovore na sve ovo. Snimak druge rekonstrukcije od 13/14.06.2016. godine, koji bi bio smiješan da nije ovako tragičan događaj u pitanju, predstavlja najbolji odgovor na ovo pitanje. Naime, Ljubina žena Sejdović Vasvija koja je navodno bila u kombiju tada je rekla tužiocu Kreštalici da kombi nije udario djevojku nego samo momka u bijelim hlačama i bijeloj jakni i to na mjestu koje je oko 30 metara udaljeno od mjesta gdje su bili poredani navodni tragovi nesreće. Da napomenem da je Dženan na sebi imao plave farmerice i plavu jaknu. Sapienti sat.

Spominjali ste i više navrata da se tokom istrage podmetali dokazi. O čemu se sve tu radilo?

Prilikom uviđaja navodno je pronađeno ukupno 10 tragova, od toga komad laka, šest komada stakla i plastike i tri traga krvi. Kasnije je vještaku tužilaštva Smajić Nijazu na vještačenje dostavljno 50 komada stakla, a vještaku odbrane Jasminu Bijediću 83 komada stakla. Komad laka je nestao u FMUP-u.

Podnijeli ste i krivične prijave protiv pojedinih tužilaca i vještaka koji su učestvovali u ovom predmeta, a najavljujete i nove prijave...

Podnio sam krivičnu prijevu protiv vještaka Ivice Perovića iz FMUP-a a tek ću sada nakon objave presude podnijeti i krivične prijave protiv glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić i svih ostalih tužilaca (Aida Topalović, Kreštalica Sead, Ćato Meris, Ivana Petković, Amina Ruždić, Dragan Slijepčević, Šejla Heljić, Mladen Furtula), protiv vještaka Ševala Kovačevića i Hamze Žuje, protiv 22 pripadnika MUP KS (Hasan Dupovac, Elmedin Konaković, Admir Šalaka, Emir Mehmedagić, Edin Grabovica, Sanela Hasanbegović, Nurija Mehić, Džafer Hrvat i dr.), ali i protiv glavnog federalnog tužioca Zdravka Kneževića i troje federalnih tužilaca koji su prilikom kontrolisanja kantonalnog tužilaštva rekli da je u ovom predmetu provedena zakonita istraga (Tihomir Jurko, Vlado Mišković i Hajrija Hadžiomerović-Muftić).

Šta dalje nakon ove presude? Tužilaštvo najavljuje žalbu.

Pravna država bi trebala da ima odgovor na ovo pitanje. Po meni, obzirom da je ovim slučajem nanijeta velika šteta interesima države BiH na potezu je Tužilaštvo BiH.


Dakle, vjerujete da se sada otvaraju vrata za konačno rasvjetljavanje smrti Dženana Memića i onoga što se tu noć zaista desilo od strane državnog tužilaštva?
Upravo tako, sada bi Tužilaštvo BiH trebalo preuzeti kompletan slučaja jer nije zakonito da tužioci koji su do ovoga doveli sada sami sebe istražuju.

21. jula najavljeni su novi protesti za Dženana Memića u Sarajevu. Uporedo s tim u Banjoj Luci se već mjesecima održavaju protesti zbog smrti Davida Dragičevića. Da li je u ovakvom slučajevima podrška i angažman šire javnosti možda presudan za njihovo rješavanje, i u konačnici i postizanje pozitivnih promjena u institucijama i društvu u cjelini?

Ja ne zagovaram pravosuđe ulice, kao ni gospodin Muriz Memić, koji je više puta rekao da njemu ne treba ulica nego sudnica, ali težina ovog slučaja je građanima otvorila oči da se jednom zauvijek korupciji treba stati u kraj jer je počela uzimati i djecu!

(S.B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...