NOVA PLOČA: Pips, Chips & Videoclips, "Walt"

«Walt» po kvaliteti stoji uz bok najboljem uratku «Pipsa» starom šesnaest godina, albumu «Fred Astaire»

  • Show

  • 20. Jun. 2013  

Prva asocijacija na grupu Pips, Chips & Videoclips je svakako pjesma Dinamo ja volim. Ponajbolja navijačka himna ikada snimljena na prostorima ex-Yu, zasigurno je postala i ostala zaštitni znak tog zagrebačkog banda. Samo spletom nesretnih okolnosti ta pjesma nije doživjela veći uspjeh. Pokojni prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman oštro se protivio da se njegov omiljeni nogometni klub zove Dinamo, te je čak i uspio u nakani i promijenio ime kluba u Croatia. Zbog te činjenice Dubravko Ivaniš Ripper i društvo nikad nisu dočekali da im se pjesma zavrti na hrvatskoj dalekovidnici.

Nakon Tuđmanove smrti Croatia je ponovno postala Dinamo, a pjesma Pipsa, Dinamo ja volim, uredno se svira na stadionu u Maksimiru prije svake Dinamove utakmice. U to vrijeme Pipsi su bili na tragu Sex Pistolsa i da su imali malo više medijskog prostora, možda nikad ne bi zaplivali vodama brit-popa.

Pips, Chips & Videoclips do sada su objavili osam studijskih albuma. Album Walt koji je od nedavno u prodaji dolazi nakon šestogodišnje studijske stanke. Prethodni album Pjesme za gladijatore iz 2007. imao je prosječne kritike i nije se baš «proslavio», pa su zagrebački dečki odlučili kako je bolje da pjesme za novi album malo odleže prije nego što se nađu na novom nosaču zvuka. U razdoblju između dva albuma Pipsi su nevjerojatno aktivni. Odsvirali su gomilu koncerata, od kojih su najbolje svirke bile na beogradskom Beerfestu i Sarajevo Film Festivalu prošle godine.

Pipsi su rijedak pop-rock band koji se okušao i u kazalištu. Njihova glazba poslužila je kao soundtrack za kazališne predstave. Dobar dio glazbe s njihovog prvog albuma Shimpoo Pimpoo poslužio je kao soundtrack za predstavu Dobro došli u plavi pakao iz 1993., a godinu kasnije napisali su i soundtrack za rock dramu Mafija!, koja se igrala u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Koncem prošle godine Pipsi su prvi u regiji u slobodnu prodaju pustili usb stick pod nazivom 2x2 na kojem se nalazi dvostruko audio vizualno izdanje sa koncertne turneje albuma Pjesme za gladijatore. Pipsima su u gostima na koncertima bili Yaya iz Jinxa, kao i frontman sarajevskog banda Letu štuke Dino [aran. Osvrnimo se malo i na nove pjesme Pipsa.

Album Walt sadrži deset pjesama, a otvara ga Kratka povijest. Vesela je to pjesma sa zanimljivim tekstom koji ukratko secira svjetsku povijest od Mahabharate preko dadaizma sve do besmisla kapitalizma. Svemirski zvuci klavijatura i fanky ritam odlika su pjesama novih Pipsa. Walt Disney je skladba u kojoj se miješaju zvuci brit-popa. Zapravo, nezaobilazni zvuk Oasisa, koji su ostali njihovi neprikosnoveni uzori, Pipsi su pomiješali sa čvrstim rock zvukom u potrazi za što autentičnijim glazbenim izričajem.

Da kultni britanski band Oasis ima veliki utjecaj na rad i stvaralaštvo Pipsa, potvrdio je u nedavnom razgovoru za naš list i Ivanišev najbolji prijatelj Emil Tedeschi. Hrvatski rocker i milijunaš Tedeschi, koji je i financirao neke albume Pipsa, na nedavnom predavanju u Sarajevu pustio je upravo videospot Oasisa, kao uvod u predavanje studentima Ekonomskog fakulteta.

Album Walt se nastavlja pjesmom Trubač. Distorzična, dinamična, čvrsta je to pjesma zanimljive svakodnevne tematike. Inače, za «Trubačevu» je energiju uvelike zaslužna i Ripperova supruga Yaya, pjevačica grupe Jinx, pravim imenom Jadranka Ivaniš, izvrsno otpjevavši svoju dionicu pjesme. Sa mnom tebi je zima, klavirska je saga koja u prvom redu naglašava ogroman autorski talent Dubravka Ivaniša, koji je skupa s bandom Pips, Chips & Videoclips već dvije decenije konstanta hrvatske glazbene scene.

Istina, Pipsi nikada nisu pripadali nekom određenom žanru, niti glazbenim klanovima. Oduvijek je band funkcionirao na neki svoj način. Nije ih bilo puno u medijima, a kada bi i dobili priliku, Ivaniš i ekipa iskoristili bi je kako bi dali svoj kritički osvrt na stanje u društvu. Izvstan album Walt zatvara pjesma Plivač, nešto tužnije, molske atmosfere, u kojoj se jasno iščitava utjecaj Darka Rundeka na radove Pipsa.

Konačno se Pipsima sve posložilo. Od izvrsne produkcije i kvalitetnih aranžmana do jako dobrih tekstova i vokalne interpretacije. Kao pun pogodak pokazala se i suradnja supružnika Ivaniš, i prava je šteta što se Yaya «ukazala» samo na jednoj pjesmi. Napokon, Walt po kvaliteti stoji uz bok najboljem uratku Pipsa starom šesnaest godina, albumu Fred Astaire. (M. Iličić)

trenutak ...