TEŠNJACI PREPORODLI NJEMAČKU FIRMU: LB Profile u vlasništvu Bosanaca povećala prodaju 110 posto!

Godinu i po dana nakon što je Hifa Oil kupila LB.Profile GmbH, proizvođača visokokvalitetnih PVC profla za prozore i vrata, ova njemačka kompanija je povećala prodaju za 110% dobivši 50 novih kupaca, partnera i proizvođača PVC stolarije sa kojima je ostvarena dugoročna i stabilna poslovna saradnja.

  • Ekonomija

  • 20. Jul. 2018  20. Jul. 2018

Sredinom januara 2017. godine na portaliu "Slobodn Bosna" objavili smo vijest da je privatna firma iz Tešnja EURO ROAL (inače firma kćerka kompanije HIFA Oil) kupila njemačku firmu LB Profile, no više detalja o ovoj, za naše uvjete spektakularnoj transakciji doznali smo tek nekoliko dana kada su se predstavnici EURO ROALA vratili u Tešanj nakon uspješno okončanih pregovora u Njemačkoj.

Direktor tešanjske firme EURO ROAL Admir Djedović nije želio otkriti cijenu koju su platili za preuzimanje njemačke firme, no kaže da su pobijedili u takmičenju više zainteresiranih kupaca koji su bacili oko na renomiranog njemačkog proizvođača PVC profila.

-Kompanija je u odličnom stanju. Opremljena je naprednom tehnologijom koja je posljednja riječ u industriji umjetnih profila. Od 1960. godine razvijaju sisteme profila široke namjene, prvenstveno za vrata i prozore, kao i industrijske profile. Posjeduju ogromna iskustva, znanja i prednosti u branši ekstrudiranja u raznim sistemima PVC profila. Na osnovu kompetentnosti na području proizvodnje i rada na ekstruderima, u mogućnosti su razvijati specifične profile na zahtjev kupaca sa visokim parametrima pouzdanosti i funkcionalnosti, i zbog svega toga bilo je puno investitora zainteresiranih za preuzimanje firme. No, mi smo pobijedili zahvaljujući najubjedljivijoj ponudi, otkriva Admir Djedović u razgovoru za Slobodnu Bosnu.

Prema njegovim riječima, njemačka firma LB Profile smještena je u mjestu Herbstein, u saveznoj pokrajini Hessen, zapošljava ukupno 45 radnika, pogoni su smješteni na 26.700 kvadratnih metara, firma ima 12 instaliranih linija ekstrudera, kao i automatske linije proizvodnje.

-Ali najveća vrijednost firme je sjajan tim inžinjera i visokokvalificiranih radnika, koji su pored ostalog poznati i po nizu inovacija i kreativnih rješenja. Za nas je važno da cijela ekipa ostane na okupu, i to smo uspjeli ispregovarati. LB Profile prvenstveno posluje u Njemačkoj, ali imaju solidan plasman i na tržište Evropske unije, osobito Nizozemske i Belgije. Naša suradnja s njemačkom firmom traje od jeseni prošle godine, i u kratkom vremenu uspostavili smo odlične poslovne odnose s obostranim respektom, i to nam je otvorilo vrata da počnemo pregovore oko preuzimanja firme, kaže Djedović.

Direktor tešanjske firme EURO ROAL Admir Đedović tada jenreako da je preuzimanjem njemačke firme zaokružena cijela paleta repromaterijala – umjetnih profila - od aluminija, inoksa, a sada i PVC-a.

-EURO ROAL zapošljava 40 radnika i jedan je od vodećih distributera aluminijskih i PVC profila, materijala od inoksa i građevinskih okova u BiH. Mi smo prošle godine povećali prihode za 45% u odnosu na 2015. Ukupna prodaja aluminijskog asortimana 2016. iznosila je 1.300 tona, dok je za asortiman od inoksa količinska prodaja iznosila 1.200 tona. Prošle godine zaposlili smo 18 novih radnika, a povećan je i skladišni prostor sa ukupno novih 3.500 m2 za asortiman od inoksa. To znači da smo preuzeli firmu u Njemačkoj koja je veća od naše firme u BiH, i naravno da to ne bismo postigli bez cijele grupe HIFA OIL koja je stala iza nas. Sada imamo dobru kombinaciju proizvodnje i prodaje, i to je naša glavna strateška prednost, kaže Djedović.

Direktor EURO ROALA tada je kazao da postoji prostor za rast i na njemačkom i na našem tržištu, kao i na tržištu čitave regije koje sada namjeravaju još ozbiljnije napasti kako bi iskoristili konkurentsku prednost.

Uprvo se to i desilo. Njemačka firma LB.Profile GmbH, u vlasniptvu Tešnjaka, ostvarila je nevjerovatan poslovni uzlet, koji je prije svega ogleda u impresivnom rastu prodaje od ko 110 posto!

"U saradnji sa kompanijom Euro Roal koja je također firma kćerka Hifa Oil, a koja je naš ekskluzivni zastupnik za BiH i zemlje Balkana, uspjeli smo za kratko vrijeme napraviti značajan prodor na bosanskohercegovačko tržište od Velike Kladuše i Cazina, preko Teslića, Tešnja, Doboja, Živinica, Zavidovića, Zenice, Bugojna, pa do Sarajave i Mostara. Trenutno imamo više od 50 kupaca koji proizvode gotove proizvode od LB.Profila, od manjih radnji preko srednjih pa do velikih proizvođača. Ovaj uspjeh se desio zahvaljujući prije svega odličnom kvalitetu naših profila, ali i širini asortimana. Naša prodajna mreža u stanju je reagirati brzo prema krajnjem potrošaču sa raznovrsnom paletom profila, logističkom podrškom i servisom, što u konačnici čini našu ponudu konkuretnom i potpunom. U tome nam pomažu i zaista izvrsni majstori koji sa svojim znanjem i iskustvom, dobrim mašinama i dokazanim njemačkim kvalitetom LB.Profila ugrađuju prozore, vrata i druge komponente majstorski besprijekorno sa neograničenim rokom trajanja", navodi se iz ove kompanije.

Zajedno sa partnerima u Bosni i Hercegovini za kratko vrijeme realizovano je dosta projekata počev od privatnih kuća i zgrada, pa do javnih objekata. Svi profili i sistemi imaju potrebne ateste i certifikate, što pruža kupcima prednost na tržištu.

Danas je njemački LB.Profile dostupan je na bh. tržištu kod proizvođača PVC stolarije kao što su ZR “AMS” Konjic, MF Company Velika Kladuša, EMOX Hadžići – Sarajevo, Džaja Plast Cazin, Žaluzine style Zenica, Nova plast Tešanj, Edal Alu i PVC stolarija Živinice, Memić plast Bugojno, Almy gradnja Zavidovići, MO Life Mostar, GTR Mostar, Braća Vajić Teslić, Rolo – Mont Doboj Jug, Zeno PLAS-AL Sarajevo.

LB. Profile već duže od 50 godina razvija sisteme za prozore i vrata, sa ogromnom kompetencijom, akumuliranim znanjem i naprednom tehnologijom koja je posljednja riječ u industriji umjetnih profila. Od 1960. godine razvijaju sisteme profila široke namjene, prvenstveno za vrata i prozore, kao i industrijske profile. Posjeduju ogromna iskustva, znanja i prednosti u branši ekstrudiranja u raznim sistemima PVC profila. Na osnovu kompetentnosti na području proizvodnje i rada na ekstruderima, u mogućnosti su razvijati specifične profile na zahtjev kupaca sa visokim parametrima pouzdanosti i funkcionalnosti. Neke od konkurentskih prednosti kompanije LB.Profile su i šest razvijenih sistema za direktno brtvljenje na PVC profilima. Posjeduju 12 linija ekstrudera, kao i automatske linije proizvodnje.

Nakon akvzicije u januaru 2017. godine, osim Holandije i novih kupaca u Njemačkoj, proizvodi LB.Profile ušli su i na tržišta Srbije, Kosova, Makedonije, itd.

(A.M.)

loading...

trenutak ...