UPOZORENJE LJEKARA: Evo zašto su ljeti crijevne bolesti češće nego ikada...

Ljeto je vrijeme koje smo jedva dočekali zbog opuštenije svakodnevice, druženja s najmilijima, uživanja u čestim roštiljima, sladoledu i drugoj hrani; međutim, visoke temperature koje nas prate mogu biti pogubne za naš želudac

  • Zdravlje

  • 02. Avg. 2018  02. Avg. 2018

  • 0

Iako se one relativno lako mogu izliječiti uzimanjem probiotika, dovoljnim unosom tekućine te elektrolitima iz banana i paradajza, crijevne bolesti mogu biti iznimno neugodne i uništiti godišnji odmor. Povraćanje, mučnina, proljev, povišena tjelesna temperatura i dehidracija najčešći su simptomi.

Često se zaboravlja da su mikroorganizmi svuda oko nas. Oni vole visoke temperature, vole hranu koju i mi volimo te se vole razmnožavati na svome domaćinu, tj. nama i tako izazvati crijevnu infekciju.

Naširoko poznate bakterije iz roda Sallmonella najčešći su uzročnik ljetnih crijevnih infekcija. Salmonela može preživjeti čak i u zamrzivaču, a najčešće se nalazi u jajima i mesu peradi, pa čak i u čokoladi.

Tome je posebno podložno meso peradi koja je bila hranjena smjesom. Naime, žitarice koje se koriste za njezinu pripremu često potječu iz dijelova svijeta u kojima žive gmazovi, a crijeva gmazova su prirodni spremnik salmonela.

Također, salmonela može preživjeti u namirnicama koje su bogate mastima te ju temperatura tada teže ubija, pa je nađena i u čokoladi. Salmonela se može prenositi dalje ako se adekvatno ne operu ruke nakon doticaja zaražene hrane ili ako se posuđe na kojem je hrana bila temeljito ne očisti.

No, jednako oprezan treba biti i s povrćem kojeg ljeti ima u izobilju, ali i s pripremom mesa za roštilj. Naime, drugi je najčešći uzročnik ljetnih crijevnih infekcija bakterija Campylobacter, koja voli rasti na 42 °C i voli mikroaerofilne uvjete.

Ona je vrlo česta u nepasteriziranom mlijeku i pilećem mesu koje se nije dovoljno termički obradilo. Zato i tijekom roštiljanja, čestoj ljetnoj zanimaciji, treba biti jako oprezan. Što se tiče povrća, životinje ih, kao prirodni spremnici ove bakterije, mogu zaraziti izmetom. Zato treba jako dobro oprati sve povrće, bilo da je iz našeg vrta ili kupljeno na tržnici.

Srećom, većinu ove pojedene bakterije uništava naša želučana kiselina, a u težim slučajevima antibiotici.

Ako ste pak primijetili da se bol u želucu popraćena povraćanjem pojavila iznimno brzo nakon konzumacije određene hrane, vrlo je vjerovatno da je uzročnik bakterija Stapylococcusaureus, koja se inače nalazi na našoj koži.

Prilikom pripreme hrane ona može sitnim ljuštenjem kože, iz ranica na rukama ili pak kihanjem dospjeti u našu hranu, gdje se razmnožava. To će se dogoditi ako se hrana drži na toplijem mjestu.

Simptomi poput povraćanja i mučnine mogu se javiti već svega nekoliko sati nakon konzumacije takve hrane, a izostaju proljev i povišena tjelesna temperatura.

Napominje da su trovanja ovom bakterijom češća u slatkim jelima ili jelima bogatima ugljikohidratima, kao što su to sladoled i pire-krompir, ali je moguće i s vrlo slanim jelima.

I zato: redovno, temeljito pranje ruku i dubinsko čišćenje hrane, najbolja su preventiva.

(SB/Zadovoljna)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...