SB OTKRIVA: Za što se tereti Hamdija Lipovača

Premijer Unsko-sanskog kantona i član najužeg rukovodstva SDP-a BiH sumnjiči se za kriminal težak skoro milion maraka

  • Mini market

  • 27. Jun. 2013  27. Jun. 2013

Slobodna Bosna već ranije je najavila da se mjesecima vodi opsežna istraga o nezakonitim poslovima premijera Unsko-sanskog kantona Hamdije Lipovače koja je ovih dana dobila i svoj epilog. Naime, Federalna uprava policije, odnosno njen detašman u Bihaću, kompletirala je izvještaj o dugogodišnjem nezakonitom poslovanju i trošenju javnih sredstava bivšeg načelnika Bihaća i aktuelnog premijera Hamdije Lipovače protiv kojeg je Kantonalnom tužilaštvu u Bihaću podnesena krivična prijava.

Hamdiji Lipovači na teret se stavlja zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje službene isprave, a u vezi sa krivičnim djelom obmane. Lipovača je obnašajući dužnost načelnika Općine Bihać u ime ugovornog organa, a suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH, potpisao Aneks osnovnog ugovora, kao i ugovor o izvođenju dodatnih radova na određenim građevinskim objektima u Bihaću u iznosu od 1.292.000 KM.

On je, takođe, u ime ugovornog organa 2007. godine sačinio i potpisao službenu ispravu u kojoj je unio neistinite podatke o izvođenju dodatnih radova sa identičnim datumom i brojem protokola, ali drugim novčanim iznosom sa ciljem pribavljanja imovinske koristi. Iako nije precizirano o kojem je konkretno ugovoru riječ, podsjetit ćemo na gradnju pješačkog mosta „Smaragdni most“.

Kantonalnim budžetom je bilo predviđeno 1,241 miliona maraka, a cijena ugovorena krajem 2007. godine sa izvođačem iznosila je 1,333 miliona maraka. Aneksom spomenutog ugovora cijena izgradnje mosta povećana je za 328 hiljada KM, a u istom tom aneksu se priznaje kako su dodatni radovi uzrokovani „nepotpunom projektnom dokumentacijom“, kojom nije bilo predviđeno izrada ograde i elemenata stubova mosta!

U Bihaću nije tajna da su izvođači velikih projekata radili na privatnim nekretninama premijera Lipovače čije bogatstvo se višestruko uvećalo dok je obnašao odgovorne dužnosti načelnika Bihaća i premijera Unsko-sanskog kantona. Tako Lipovača posjeduje kuću u mjestu Seline kod Zadra, a navodno je vlasnik još dva apartmana na moru.

Sumnja se da posjeduje i stanove u Sarajevu i Zagrebu, da je vlasnik zemljišta sa pratećim objektima u Privilnici, da je kupio zamljište i izgradio vikendicu u Dobrenici kod Golubića, te da je vlasnik 50 dunuma zemlje u ^avkićima kuda bi trebala proći zaobilaznica Izačići – Bihać! (M. Fazlić)

loading...

trenutak ...