DALMACIJA U MOM OKU…: Danas pravimo fantastične punjene lignje, kuhajte s nama

Tradicionalno mediteransko jelo za one koji vole mirise mora

  • Gastro

  • 10. Avg. 2018  

  • 0

 

POTREBNO:

 

1 kg očišćenih lignji

4 režnja češnjaka

200 ml maslinovog ulja

sok 1 limuna

4 tanke šnite pancete

2 žlice sjeckanog peršina

Sol

 

PRIPREMA:

 

Lignjama odrezati krakove, isprati im unutrašnjost. Nekoliko krakova sitno nasjeckati, ostale ćete ispržiti zajedno sa svim ostalim.

 

Nasjeckane krakove pomiješati sa što sitnije nasjeckanom pancetom i peršinom uz dodatak jednog protisnutog režnja češnjaka. Ovim nadjevom puniti lignje uz pomoć male žličice. Lignje nemojte prepuniti jer će pucati prilikom pečenja.

 

Dovoljna je jedna mala žličica ako su lignje veće, ili čak pola žličice nadjeva ako su lignje manje veličine. Ovako pripremljene lignje zajedno sa preostalim krakovima prelijte sa malo maslinovog ulja kako bi se nauljile sa svih strana.

 

Pržiti lignje na roštilju sa obje strane dok ne postanu smeđkaste i lijepo zapečene. Lignje se jako brzo ispeku, dovoljno im je par minuta sa svake strane.

Pečene lignje posoliti i zaliti preljevom od maslinovog ulja, limunovog soka, češnjaka i peršina.

Poslužiti vruće uz blitvu s krumpirom ili krumpir na lešo sa peršinom.

 

 

Dobar tek!

 

 

 

 

(SB)

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...