DODIK DEMANTIRA ALI STRAH MEĐU SRBIMA SE ŠIRI: U treći entitet ulazi šest većinski srpskih opština!

Stvaranjem trećeg entiteta Republika Srpska bi ostala bez osam opština, 1945 kvadratnih kilometara teritorije, preko 140 000 stanovnika! Tako bi konačno bila podijeljena na dva dijela, istočni i zapadni, koji bi razdvajala tzv “Hrvatska posavina” koju bi činile opštine Derventa, Vukosavlje, Modriča, Šamac, Brod zajedno sa opštinama sadašnjeg posavskog kantona, objavio je Naš portal.

  • Politika

  • 11. Avg. 2018  11. Avg. 2018

  • 6

Uz to bi se hrvatskom entitetu pridodale opštine Jezero, Kupres i Šipovo kako bi se formirao treći entitet i završio proces kojim gospodare Dragan Čović i Milorad Dodik, lideri HDZ-a i SNSD-a.

Dragan Čović ne krije da je njegova politička platforma stvaranje trećeg entiteta koji bi označio kraj postojanja Federacije BiH, čime bi se ostvarila potpuna ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Tu ideju odavno i javno podržava Milorad Dodik, ne krijući da mu se priča o trećem entitetu sviđa više od postojanja FBIH ili ovakve Bosne i Hercegovine, zasnovane na Dejtonskom sporazumu.

Time se uvodi mogućnost otvaranja Dejtona i pregovora o novom uređenju BiH koja se više ne bi sastojala od dva, već od tri entiteta, što za sobom povlači mnogo nteresantne posljedice.Ono što Dodik i Čović kriju je da bi stvaranje trećeg entiteta značilo načinjanje Republike Srpske odnosno otimanje njene teritorije. Naime, 2001. godine tadašnji predsjednik HDZ-a Ante Jelavić je izražavo ideje da “ako Hrvati budu htjeli treći entitet, oni su svjesni da će ga dobiti samo ako načnu Republiku Srpsku”. Čović, kao liedr sadašnjeg HDZ BiH nema ništa protiv da do kraja sprovede stari plan svog ideološkog mentora, a svu podršku ovaj put ima u svom dugogodišnjem koalicionom partneru.

Prvi put se ova ideja pokušala ostvariti sa takozvanim Prudskim sporazumom kojim je predviđena organizacija BiH sa tri, odnosno četiri teritorijalne jedinice, uz Sarajevo kao distrikt. Prudski sporazum, a potom i Banjalučki bili su autorsko djelo lidera SDA, HDZ BiH i SNSD-a. Te sporazume tada su odbacili bošnjački političari, komentarišući da bi njime Bošnjaci najviše gubili.

Na Prudski sporazum potpis je stavio Milorad Dodik, ali je kasnije tvrdio da sporazum nije sporazum dok ga svi ne potpišu. Sada je on glasan zagovornik nastavka tog projekta koji predviđa stvaranje hrvatskog, odnosno trećeg entiteta u BiH.

To u praksi znači da Republika Srpska mora da preda Šipovo, da bi se povezao stolni grad, Jajce sa Kupresom kako bi se napravio hrvatski prostor , a zatim se Derventa, Brod, Modriča, Vukosavlje i Šamac moraju izdvojiti da bi se dobila „Hrvatska Posavina“.

Ovakav plan ide na ruku Čoviću, to jest Hrvatima u BiH koji bi, sa manje od četvrtine stanovništva dobili trećinu suvereniteta u Bosni i Hercegovini i mogućnost odlučivanja nezavinso od Bošnjaka, sa kojima dijele Federaciju. Republika Srpska bi u tom slučaju ostala prepolovljena na istok i zapad koje razdvaja teritorija hrvatskog entiteta, dok je sad „barijera“ Brčko, koje pripada koliko Federaciji toliko i Srpskoj.

Naš portal piše kako takav poremećaj balansa snaga nije jedino što će zaboljeti Republiku Srpsku. Ono što je najozbiljnije u tom planu je mogućnost gubitka preko 1945,84 Km2 teritorije, a sa njom i 142 768 stanovnika koliko ih, po procjenama, trenutno živi u pomenutim opštinama. Činjenica je da će ovaj gubitak Srpska teško podnijeti i da će njena pozicija unutar BiH biti značajno oslabljena je, za sada, glavna kočnica ovog plana za koji se, jasno je, priprema teren već neko vrijeme. Dodikov SNSD, demantirao je danas dogovor te vrste između Dodika i Čovića.

-Savez nezavisnih socijaldemokrata je uvijek bio prvenstveno rukovođen idejom zaštite Republike Srpske i nikada neće dozvoliti da se i pedalj naše teritorije izdvoji, oduzme, ili uknjiži na bilo koga osim na Republiku Srpsku, poručili su danas u saopćenju iz SNSD-a.

''Upravo zato smo mi, za razliku od Saveza za promjene u kojem nisu smjeli uvrijediti svoje zaštitnike i nalogodavce iz Sarajeva i dijela međunarodne zajednice, u Narodnoj skupštini Republike Srpske glasali za Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, kako ne bismo dozvolili da se vojna imovina na teritoriji Srpske uknjiži na BiH, koja po Dejtonskom sporazumu nema teritoriju.

Da su u Savezu za promjene mislili ozbiljno o zaštiti imovine i teritorije Republike Srpske, tom prilikom bi pokazali izbiljnost i odgovornost prema Republici i zajedno sa poslanicima iz naše koalicije podržali i glasali za tu rezoluciju. Umjesto toga, oni su sa pištaljkama u ustima pokušavali blokirati Skupštinu, učinivši sve što je bilo u njihovoj moći, da umjesto jedinstva, iz Srpske ode slika haosa'', navode iz ove stranke.

Iz SNSD-a su poslali poruku ''bošnjačkim strankama iz Sarajeva i njihovim partnerima iz Saveza za promjene''.

''Takozvano hrvatsko pitanje u BiH definisano je Vašingtonskim sporazumom, kojim je i nastala Federacija, i naš stav je da Hrvati i Bošnjaci svoja pitanja u BiH mogu rješavati isključivo kroz eventualnu promjenu tog sporazuma, odnosno isključivo na teritoriji današnje Federacije BiH.

Simptomatično je da stranke Saveza za promjene po ovom pitanju imaju identičan stav onom bošnjačkih stranaka iz Sarajeva, u kojim kažu da su pitanje Hrvata već „riješili“ i da im je ostala još samo Republika Srpska. Mi im možemo samo poručiti, kako bošnjačkim strankama iz Sarajeva, tako i njihovim partnerima iz Saveza za promjene, da im ne pada na pamet da diraju u Republiku Srpsku, koja će uvijek ostati jedinstvena, nedjeljiva i slobodna'', poručio je on.

Opštinski odbori PDP Modriča, Derventa, Brod, Šamac i Vukosavlje odbacuju svaku mogućnost stvaranja trećeg entiteta u BiH na štetu Republike Srpske, odnosno njene teritorijalne cjelovitosti i integriteta.

"Naše shvatanje Republike Srpske se bazira na njenoj poziciji garantovanoj Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao i patriotskoj ostavštini svih naših sugrađana i saboraca koji su svoje živote dali za njeno stvaranje i očuvanje. Svako raspakivanje Dejtona je ne samo uvreda za nas koji se još sjećamo i zahvalni smo im zbog njihovog herojstva, već predstavlja opasno kockanje sa budućnošću Republike Srpske", saopšteno je danas iz PDP-a.

Ovi odbori navode da nikada neće dopustiti stvaranje trećeg entiteta u kome bi bile izdvojene iz Republike Srpske opštine u kojima Hrvati čine značajan dio stanovništva.

"Poručujemo svima koji su uključeni u ovaj projekat, bilo da ga sprovode ili da ga podržavaju - Modriča, Derventa, Brod, Šamac i Vukosavlje su Republika Srpska i to će da ostanu. Svako ko misli i djeluje drugačije može da očekuje nesagledive posljedice", navodi se u saopštenju.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...