MOŽEŠ DA ME TUŽIŠ ZA OZBILJNU PRIJETNJU: Kako ozbiljno shvatiti prijetnje smrću pravosudnim radnicima, ako su ih oni prvo prijavili notornom novinaru Josipu Šimiću?!

Još se nisu stišale reakcije na prijetnje smrću koje je nepoznati počinitelj uputio predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine, Ranku Debevecu i Jadranki Lokmić- Misirača, dopredsjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, a već su stigle nove zastrašujuće poruke na adrese-telefone drugih pravosudnih djelatnika

  • Mini market

  • 13. Avg. 2018  

Prijeteće poruke primili su Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, sutkinja Suda BiH Hasija Mašović, sutkinja Suda BiH, Diana Kajmaković, državna tužiteljica, a ponovljene su i prijetnje Debevecu i Lokmić-Misirači. Ovoga puta informaciju o prijetnjama pravosudnim djelatnicima nije ekskluzivno saznao "Dnevni Avaz", nego je "najtiražniji i najutjecajniji dnevni" list tu vijest posudio od nezavisnog, samostalnog novinara-istraživača Josipa Šimića-Đinđića. Šimić-Đinđić je, kakvo kaže, informaciju o novim prijetnjama najvišim pravosudnim djelatnicima dobio "iz vrha pravosuđa".

KADA SE "AVAZ" POZIVA NA ŠIMIĆA-NEUBROJIVO!

O kredibilnosti, vjerodostojnosti i provjerivosti informacija koje prikuplja i u javnost plasira Josip Šimić-Đinđić nije potrebno trošiti riječi, dovoljno je podsjetiti da su ga slična takva "eksluzivna saznanja" iz vrha sigurnosnih službi prošle godine koštale višemjesečnog zatvora i nedobrovoljnog pshijatrijskog tretmana. Šimić-Đinđić je tada počinio omanji pokušaj državnog udara kada je falsificiranim dokumentima na kojima su snimljeni navodni razgovori Gordane Tadić, v.d. Glavne državne tužiteljice i Ružice Jukić, koje je neovlašteno snimala Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA-a). Zavjeru koja je konstruirana u Šimićevoj i glavi njegovih "informatora" je osmislio Dragan Mektić, državni ministar sigurnosti.

Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu tada je izdalo nalog za hapšenje Josipa Šimića-Đinđića i njegovih "visokih izvora iz SIPA-e". Šimić je pritvoren, a oni koji su manupulirali njime su se razbježali van Bosne i Hercegovine. Iz pritvora je Šimić upućen na višednevno medicinsko promatranje u nadležnu psihijatrijsku insituciju u kojoj je, uzgred rečeno, posljednjih godina čest "posjetitelj".

Ko, zbog čega i sa kakvim ciljem iz "vrha bosanskohercegovačkog pravosuđa" komunicira sa tim i takvim, nevjerodostojnim, pa i neubrojivim "novinarem istraživačem" Josipom Šimićem i povjerava mu najveće moguće tajne (prijetnje likvidacijom nekoliko pravosudnih dužnosnika) nije poznato. Poznato je samo da je Šimić kao autor napisao prijetnjama sudijama, tužiteljima, pravosudnim radnicima, sve te zločinačke akte čini neozbiljnim, karikaturalnim, bespredmetnim. Kako će uoće istražni organi koji bi trebali otkriti počintelje ovog teško krivičnog djela ozbiljno uzimati informaciju do koje je došao i u javnost plasirao takav jedan kompromitiran i neubrojiv "autor".

PRIJETE SUDIJAMA I TUŽITELJIMA, A NIŠANE RADONČIĆA

Zanimljiv je, pa i indikativan, izbor sudija, tužitelja, visokih djelatnika VSTV-a kojima su posljendnjih dvadesetak dana šalju učestale prijetnje smrću. Riječ je, bez izuzetka, o osobama koji su, blago rečeno, favoriti Frahrudina Radončića i njegovog partijskog biltena, "Dnevnog Avaza". Tegeltija, Jukićka, Lokmić-Misirača, Kajmakovićka, Debevec, Mašovićka, sve su to osobe prema kojima Radončić preko svojih medija redovno isporučuje zahvalnosti i simpatije, zbog, kako on to voli kazati "profesionalnog i nepristrasnog" držanja i ponašanja u sudskom procesu koji se vodio (i još uvijek vodi) protiv njega. Ko onda i sa kojim motivom prijeti (upravo ovim, a ne nekim drugim) pravosudnim radnicima? Pa, naravno, politički portivnici Fahrudina Radončića, nezadovoljni što je on na slobodi, a ne u zatvoru, kakvu su mu sudbinu, po njegovim tvrdnjama, namijenili.

Ali, ostavimo sada to po strani, upitajmo se, ponovo, zašto su "visoki pravousdni izvori" angažirali upravo Josipa Šimića-Đinđića da on javnost upozna sa teškim prijetnjama kojima su izloženi? Zašto to, kako su činili i do sada, nisu, povjerili Rdončićevom odurnom biltenu i njegovim novinarima. Zašto su i po čemu su oni gori od Šimić-Đinđića? Ima i među "Avazovim" novinarima i suradnicima osoba koji imaju, ako ne težu, a onda dosta sličnu psihijatrijsku dijagnozu kao Šimić-Đinđić!

Odakle, pita se "Avaz", zlikovcima koji prijete visokim pravosudnim dužnosnicima njihovi brojevi telefona? Da, to je zanimljivo pitanje, ali zanimljivo bi bilo i čuti odakle visokim pravosudnim dužnosnicima broj telefona Josipa Šimića-Đinđića, pa su potrčali da prvom njemu uhvate "muštuluk" da im se (ponovo) prijeti smrću?!

(S.Avdić)

Vezane vijesti

trenutak ...