ČUVA SRCE, SPRIJEČAVA RAK, LIJEČI ARTRITIS: Otkrijte dobrobiti rajskog voća, kojem se dive već 8.000 godina

Potječe iz prašuma Južne i Sjeverne Amerike gdje se prema arheološkim nalazima koristilo u kulinarstvu još prije 8.000 godina



  • Zdravlje

  • 14. Avg. 2018  

  • 0

Avokado (lat. Persea americana ili Persea gratissima) je od davnina poznato tropsko voće.

Prvi su ga uzgajali Inke, Olmeci i Maje koji su ga smatrali čarobnom biljkom i vjerovali da njeguje tijelo izvana i iznutra.

Prva njihova zapažanja bila su točna, isto kao i vjerovanje u ljekovitost avokada, što su kasnije potvrdila brojna znanstvena istraživanja.

Naziv avokado potječe od astečke riječi ahuacatl koja, zbog oblika i izgleda vanjske kore, ovo voće opisuje kao “krokodilovu krušku”.


Kultivirani uzgoj avokada započeo je prije 5.000 godina, a u Europu su ga u 16. stoljeću donijeli Španjolci.


Voće punog okusa bogato nutrijentima

Avokado sadrži oko dvadeset esencijalnih vitamina. Obiluje vlaknima, kalijem, visokim udjelom vitamina E i B te folnom kiselinom.

Poboljšava apsorpciju nutrijenata i tako omogućava tijelu da upije više hranjivih tvari.

Ako ga kombinirate s drugim biljnim namirnicama, povećavate hranjivost obroka i apsorpciju vitamina A, D, E, K te karotenoida.


Dobrobiti avokada


Poboljšava zdravlje kože

Avokado može poboljšati izgled vaše kože, a zbog udjela mononezasićenih masnih kiselina pomaže koži da zadrži vlagu.

Prisutne omega-3 kiseline pomažu u smanjivanju crvenila i nadraženosti te potiču na brži proces obnove kože.

Redovita konzumacija avokada smanjuje znakove starenja i potiče stvaranje kolagena poboljšavajući elastičnost i čvrstoću kože.

Čuva zdravlje srca


Studije su pokazale da ljudi koji često jedu avokado imaju znatno manji rizik od pojave srčanih bolesti.

Avokado obiluje mononezasićenim masnim kiselinama, koje čuvaju zdravlje srca i snižavaju razinu triglicerida i lošeg kolesterola u krvi.

Sadrži i tvari koje posredno čuvaju zdravlje srca:

vitamin E koji prevenira oksidaciju kolesterola

folnu kiselinu koja reducira razine štetnog homocisteina

kalij koji regulira krvni tlak

fitosterole koji reduciraju apsorpciju kolesterola

Danas znamo da avokado sadrži više kalija nego banana.

Ovo voće također ublažava utjecaj stresa te ima alkalna, odnosno lužnata svojstva.


Pomaže pravilnom razvoju fetusa

Visok udio folne kiseline u avokadu može značajno zaštiti zdravlje vašeg ploda.

Samo jedna šalica donosi trećinu preporučene dnevne količine folne kiseline za trudnice.

Folna kiselina je ključni prenatalni nutrijent koji pomaže pravilnom razvoju fetusa.

Od izuzetne je važnosti i u prevenciji porođajnih mana, poput oštećenje neuralne cijevi i spine bifide.


Sprječava i liječi artritis

Avokado sadrži brojne protuupalne spojeve koji sprječavaju i liječe upale koje dovode do artritisa.

Tome pomažu visoke razine fitosterola i raznih karotenoida koje avokado sadrži.

Fitosteroli se nalaze u mastima, a najveći udio karotenoida nalazi se u tamnijim dijelovima voća, bliže koži.

Avokadovo ulje, kao koncentrirani oblik, posebno je dobro za liječenje artritisa ako se konzumira redovito.


Spriječava nastanak nekoliko vrsta raka

Avokado može prevenirati pojavu raka usne šupljine, kože i prostate.

Antikancerogena svojstva povezana su s njegovim antiupalnim i antioksidativnim nutrijentima.

Dobar je izvor antioksidansa glutationa, koji se bori protiv slobodnih radikala i samim time štiti od raka.

Oleinska kiselina sadržana u avokadu, posebno je dobra kod raka dojke.

Osim što može spriječiti pojavu tumora, avokado ublažava i nuspojave i neugodne posljedice kemoterapije.


Poboljšava probavu

Avokado sadrži B vitamine koji otpuštaju probavne enzime potrebne za dobru probavu.

Oni poboljšavaju i sposobnost tijela da upije nutrijente koji imaju esencijalnu funkciju u procesu probave.

Avokado ima više vlakana nego, primjerice, jabuka. Vlakna pomažu radu probave te potiču eliminaciju toksina iz vašeg organizma.

Balansira razinu PH u tijelu i pomaže kod stanja poput žgaravice i želučanih tegoba.


Pomaže kod mršavljenja

Iako avokado obiluje mastima i kalorijama, svejedno je izuzetno dobar za mršavljenje.

Zahvaljujući zdravim masnoćama, nakon konzumacije avokada brzo se javlja dugotrajan osjećaj sitosti, pa ćete do kraja dana imati manju potrebu za hranom.

Sadrži i L-karnitin - amino kiselinu koja se ciljano koristi za bolje izgaranje masnoća.


Čuva zdravlje očiju

Avokado pomaže u održavanju dobrog vida.

Bogat je korisnim nutrijentima poput luteina i zeaksantina koji štite oči od oksidativnog stresa.

Ti su antioksidansi jako važni za dobar vid te drastično smanjuju rizik od makularne degeneracije i katarakte - bolesti koje inače pogađaju starije osobe.

(SB / Alternativa)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...