ŽUSTRE REAKCIJE IZ FEDERACIJE BIH: Evo šta su o posebnoj sjednici Skupštine RS kazali Filipović, Komšić, Džaferović...

Današnja posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj se raspravljal o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, izazvala je brojna žučna negodovanja u Federaciji BiH.

  • Vijesti

  • 14. Avg. 2018  14. Avg. 2018

  • 8

alt

Nije potrebno ućutkivati Milorada Dodika kada sa skupštinske govornice Narodne Skupštine Republike Srpske veliča genocid koji je u Bosni i Hercegovini. Dodik govori ono što i zaista misli. U zabludi su svi oni koji tvrde da je Dodikovo veličanje genocida samo u svrhu predizborne kampanje. Ono doduše jeste i u tu svrhu, ali se radi o strateškom projektu veličanja genocida koje je davno napustilo fazu negiranja a prešlo u fazu glorifikacije, kazao je danas predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Komšić smatra da su tvrdnje po kojima Dodik skreće pažnju javnosti od tobože stvarnih problema, izraz potpunog političkog sljepila.

"Kad neko veliča genocid, nikakvi drugi stvari problemi ne mogu biti veći problem od toga. To je pitanje života il smrti", kazao je.

Navodi da su današnje Dodikove riječi i uvrede na račun žrtava genocida za koje je ustvrdio da su same odgovorne za vlastitu tragediju podsjećaju na riječi Radovana Karadžića koji je u oktobru 1991.godine najavio genocid.

"Ako Dodik ponovo krene u nasilje, zato neće biti odgovoran samo on, nego i svi oni koji su ga tetošli, kako iz međunarodne zajednice, tako i oni iz Bosne i Hercegovine koji tvrde da je Dodik dobar saradnik", kazao je Komšić.

alt

Bošnjaci će dobro zapamtiti sve uvrede, a posebno uvrede žrtava genocida u Srebrenici, koje izriče Milorad Dodik. Neka toga bude svjestan, izjavio je dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Dodikov pokušaj da u Narodnoj skupštini RS revidira ranije usvojeni Izvještaj Komisije za Srebrenicu, istaknuo je Džaferović, ne može imati nikakve pravne ili historijske efekte.

- Milorad Dodik ne može nikakvim izvještajima, izjavama, revizijama ili skupštinskim odlukama prominijeti istinu o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Ta istina, da su Vojska i policija RS počinile genocid nad Bošnjacima Zaštićene zone UN Srebrenica, a da je Srbija propustila da spriječi taj genocid, historijska je činjenica utemeljena na čvrstim dokazima i utvrđena brojnim presudama međunarodnih i domaćih sudova, potcrtao je Džaferović.

Osvrnuo se i na ostale Dodikove uvrede izrečene na račun Bošnjaka.

- Dodik svojim izjavama vrijeđa nacionalna i vjerska osjećanja Bošnjake, vrijeđa žrtve genocida, ali nam neće nanijeti nikakvu štetu. Jer, mi Bošnjaci dobro znamo ko smo i šta smo, a istina o genocidu duboko je urezana u našu kolektivnu svijest. Uvredama na račun žrtava i svih Bošnjaka, Dodik pravi štetu samo sebi i srpskom narodu kojeg predstavlja. Nastavi li ovako, Dodik će postati još samo jedna crna mrlja na obrazu srpskog naroda. Taj narod ne zaslužuje ovakve lidere, kazao je Džaferović.

alt

Akademik Muhamed Filipović prokomentarisao je za Vijesti.ba današnje obraćanje predsjednika RS Milorada Dodika na posebnoj sjednici NSRS u Banjoj Luci, na kojoj je razmatrana Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995.

Akademik je održavanje sjednice ocijenio potpuno besmislenim, nakon svega što su utvrdile međunarodna zajednica i njene institucije za istraživanje ratnih zločina.

- Postavljati iznova pitanje utvrđivanja istine o onome što se zbivalo - pa to znači vraćati nas na početak, vraćati nas unazad 30 godina, kad bi trebalo ustvari tražiti načina da se iz toga izađe - kazao je Filipović.

Naglašava da nikakav nalaz bilo kakve komisije ne može promijeniti istinu, koja je utvrđena na vjerodostojan način, koji podrazumijeva i istraživačku, ali i sudsku proceduru.

- Šta se ovim želi? Želi se ustvari ponovo stvoriti utisak da se neko brine da odbrani srpstvo od ozbiljnog tereta koji ono nosi, a to je izvršenje genocida nad Bošnjacima - ustvrdio je akademik Filipović.

Glupom je okarakterisao Dodikovu tvrdnju da se "teza o genocidu pojavila na početku sukoba i otkriva planove o stvaranju BiH kao države najbrojnijeg, bošnjačkog naroda".

- To su gluposti, idiotizmi. Tezu o genocidu nisu otkrili Bošnjaci, nego Srbi, jer je meni lično Nikola Koljević, kad smo se sastali u Ženevi, pošto smo mi zemljaci i znamo se iz djetinjstva, rekao: "Tunjo, strašne su se stvari desile u Prijedoru. Ubijeno je 30.000 ljudi. To se mora zaustaviti". A ja sam mu na to odgovorio: "Pa, prestanite ubijati. Ko ubija? Kakva vojska tamo postoji? Postoji li neka vojska osim vaše? Prestanite ubijati!" - govori Filipović.

Ističe kako Dodik nije bio u toku tih stvari, te da "vjerovatno u to vrijeme nije bio ni tako ekstremni Srbin, jer je za sobom još imao komunističku repinu".

Paušalnim je ocijenio Dodikove stavove da "sporni izvještaj Komisije nije relevantan, krajnje je selektivan, netačan, neargumentovan, tendenciozan, iskrivljuje činjenice, stvarajući lažnu sliku o događajima u i oko Srebrenice".

- To su tako paušalne ocjene. Svaku od njih treba dokazati, a ne samo kvalificirati. Kad se želi nametnuti nešto što nije istina, onda se daju takve paušalne i nedokazane ocjene - napominje Filipović.

Dodik tvrdi i kako je za njega sporna i "manipulacija brojem nastradalih Bošnjaka".

- Sasvim je sigurno da Srbi nisu stradali od Armije RBiH, jer ona pod opsadom nije držala nijedan grad, nije čistila nijedan prostor, nije masovno ubijala kao što se to radilo u dolini Sane, istočnoj Bosni, Podrinju, Sarajevu... Sve su to gluposti i priča za izbore, ali bez ikakvog značaja u našoj, ali i u međunarodnoj politici - dodaje Filipović.

Na kraju se osvrnuo i na Dodikove riječi kojima je srebrenički genocid opisao "dogovorenom tragedijom, s namjerom satanizacije Srba".

- Dogovorena? Između koga je dogovorena? To je takva glupost koja, naravno, može pasti napamet samo takvom čovjeku kao što je Dodik koji je u posljednjih desetak godina izvalio hrpu gluposti - zaključuje akademik Filipović .

alt

Današnja posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će se raspravljati o Informaciji o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, za Koordinaciju regionalnih organizacija Socijaldemokratske partije BiH u RS neprihvatljiva je i potpuno nesvrsishodna.

Poigravanje odlazećeg predsjednika RS Milorada Dodika sa Vladom, Narodnom skupštinom te sa pravosudnim institucijama traje još od 2006. godine, ali ovaj put prelazi granice čovječnosti i bilo kakve političke pristojnosti.

Prekopavanje kostiju žrtava na teritoriji Srebrenice nedvosmisleno pokazuje da je, u nedostatku obećanih referenduma o samostalnosti Republike Srpske, o Sudu i Tužilaštvu BiH i ostalih njegovih tema za zagađivanje umova birača, ovaj put izabrao najgoru moguću – žrtve i njihove porodice. Učinio je to kako bi još jednom, u dogovoru sa Izetbegovićem i Čovićem, napravio lažnu vijest o nekakvoj promjeni u ovoj zemlji, a zapravo skrećući pažnju sa pitanja opstanka svih naroda i građana.

To skretanje pažnje naročito se odnosi na pitanja na koja javnost dugo očekuje odgovore, poput ubistva Davida Dragičevića, policijskog narko-kartela koji dila drogu našoj djeci i isparavanja novca kojeg poreske uprave ubiru sve više, dok vidljivi rezultati ne postoje, osim naravno u rastu ličnog bogatstva njegove i još nekoliko bliskih porodica.

Svaki zločin ima žrtvu i zločinca, organizovan ima i organizatora i nalogodavca. O tome je odlazeći predsjednik RS ćutao oba svoja mandata. Nikada nije pokazao nimalo volje da se porodicama i javnosti pruži odgovor i satisfakcija, a pravda pokuša doseći u ime bilo kojeg čovjeka, koji je nekada živio, u ime nas koji danas živimo i naše djece koji će ostati i živjeti ovdje.

Zato bi, u ime svih nas koje predstavlja kao predsjednik RS, trebao da ćuti i danas i prestane da manipuliše javnošću. Poslanici Narodne skupštine RS ne bi trebali biti pijuni i lutkice u njegovim rukama, koji će posluženi meni zaključaka o negiranju i prekrajanju nesrećnih događaja u Srebrenici jula 1995. godine, svojim rukama sramotno podržati. Na taj način svi oni će stati u odbranu neodbranjivog – zločinaca, umjesto u odbranu onih koji su tamo nastradali – žrtava.

alt

Nezavisni blok smatra sramotnim današnji postupak u Narodnoj skupštini RS-a stranaka sa sjedištem u RS-u u entitetskom parlamentu kojim negiraju genocid u Srebrenici. Izjave i pokušaji Milorada Dodika da ponovo kopa po ranama žrtava genocida su anticivilizacijske i nisu kompatibilne sa demokratskim uređenjem i standardima modernih društava. Posljednja faza genocida je njegovo negiranje, ali ni Dodikove laži i skretanje pažnje, niti sramotan i neljudski odnos poslanika u NSRS-a ne mogu sakriti planetarnu istinu o Srebrenici.

Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Parlamentu BiH, je izjavio: ''Pozivamo sve relevantne međunarodne organizacije u kojima je Bosna i Hercegovina članica da zaštite prava žrtava genocida i odbace ove očajne pokušaje političara u panici od gubitka vlasti. Milorad Dodik, beskrupulozni moralni kepec i njegov režim suočeni su sa traženjem istine o slučaju pokojnog Davida Dragičevića, pa zato skreće pažnju na druge teme. Ali mu to neće proći, jer u slučaju Dragičević Dodik ne može nacionalno izmanipulisati javnost u RS-u, jer i srpski narod želi pravnu državu i budućnost umjesto straha, policijskog entiteta i vraćanja u prošlost.''

alt

Milorad Dodik negira izvještaj na način koji vrijeđa žrtve, a istinu o Srebrenici želi kreirati na teorijama zavjera, mišljenja je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

- Odbacivanjem onoga što su Komisija i Haški tribunal nekoliko puta utvrdili kao pravnu istinu o genocidu u Srebrenici, Narodna skupština Republike Srpske je izgleda odlučila da krene pisanje u nastavka Orwellove knjige "1984". To je apsurdna, iracionalna i nehumana odluka čiji je jedini cilj da vrijeđa žrtve i provocira nas koji ih poštujemo i osuđujemo sve ratne zločince, bez obzira ko su i čiji su.

Sve žrtve zaslužuju poštovanje i niko ko voli ovu zemlju i bori se za ravnopravnost svih i svuda ne može biti protiv toga da se utvrde i srpske žrtve. Međutim, raditi to na ovakav način, odbacivanjem izvještaja čiji su navodi potvrđeni toliko puta i na mnogo mjesta, politički je degutantno i ljudski neprihvatljivo. Posebno je razočaravajuće da opozicija u RS-u, kao i pred prošle izbore kada ih je Dodik postrojio po pitanju besmislenog i nikad održanog referenduma, nema mudrosti i hrabrosti da se u ovo predizborno vrijeme prestane s njim takmičiti u politički besmislenom srbovanju i nehumanim postupcima. Mora doći trenutak kada će opozicija u RS-u shvatiti da je Dodik u tome očigledno neprikosnoven.

Znali smo, naravno, da su nacionalisti spremni na sve da bi ostali na vlasti, ali se opet iznova iznenadimo koliko nisko i prljavo su spremni ići. Bosna i Hercegovina je naša zajednička sudbina i odgovornost i mi koji želimo graditi modernu, evropsku BiH, moramo se organizovati barem podjednako dobro kao što su organizovani oni koji plaču za devedesetim - kaže se u saopćenju Naše stranke .

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...