IZETBEGOVIĆ PONOVO ODERAO RADONČIĆA: "Mi smo mu pomogli na napravi Avaz, a on se okrenu protiv Bošnjaka"!

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednički kandidat SDA, Šefik Džaferović, govorili su sinoć na trbini u Banovićima, a osim o programskim cljevima svoje stranke, kritčki su govorili i o predsjdničkim kandidatia SDP-a Densu Bećiroviću i SBB-a, Fahrudnu Radončiću.

  • Politika

  • 18. Avg. 2018  18. Avg. 2018

Na tribini u Banovićima, predsjedničkom kandidatu SDA za člana Predsjedništva BiH, Šefiku Džaferoviću je, uz ostala, postavljeno i pitanje o pokušaju rivala SDP-a Denisa Bećirovića da sam sebe predstavi kao nadstranačkog kandidata.

- Jasno je da se on želi distancirati od grešaka vlastite partije, ali to nije moguće, jer je upravo on bio direktni "izvršilac poslova" kada je SDP bio u koaliciji sa Dodikom i zarad nekoliko pozicija prodavao interese države BiH. Sjećamo se svi vrlo dobro kako su iz SDP-a, zajedno sa SBB-om, dali Dodiku "bolju ponudu" 2012. godine. Rezultat te "bolje ponude" bio je taj da su SDP i Bećirović podržali Zakon o prebivalištu, koji je direktno usmjeren protiv povratnika u entitet RS, ili da su glasali za smanjenje buždeta na državnom nivou, čime je onemogućeno opremanje i modernizacija Oružanih snaga, a u cijelom paketu bila je i Bećirovićeva stolica u rukovodstvu Parlamenta BiH koju je trebalo sačuvati - podsjetio je Džaferović.

Odgovarajući na pitanje o Džaferovićevom drugom protivkandidatu, lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću, Izetbegović je rekao da se radi o čovjeku koji se okrenuo protiv svog naroda i iskoristio svoje novine "Dnevni avaz" da napravi nesagledive štete Bošnjacima.

- Ne treba govoriti o ljudima nego o procesima i idejama. ali mi moramo narodu otvarati oči. Radončiću smo mi pomogli, faktički mi smo napravili medij koji je trebao braniti bh. narod i patriote. Pomagali smo ga i u biznisu. Dok smo mi gradili BiH on je gradio svoje carstvo. Ima pravo biti nezahvalan ali ne smije se okrenuti protiv svog naroda. "Avaz" je napravio nemjerljivu štetu bošnjačkom narodu. Nikada nije bilo napada na Srbe i Hrvate, uvijek na Bošnjake. To je lista koja kraja nema – rekao je Izetbegović, naglašavajući da za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH treba izabrati Džaferovića kao pouzdanog, kompetentnog, iskusnog bošnjačkog političara.

Izetbegović je nedavno za Radončića kazao da se mijenja kako se mijenjaju okolnosti, da je uvijek uz onog za kog procijeni da će jačati.

"Ne znate s kim će se udružiti i protiv koga će se okrenuti. Avaz je podigao na glorifikovanju odbrane BiH i njenih branioca, a onda je, svjedočeći u Prištini na suđenju Naseru Keljmendiju optužio Bošnjake da su otpočeli rat!? Simptomatičan je njegov odnos prema Aliji Izetbegoviću, treba pročitati šta je Avaz pisao o Aliji prije 20, prije 10, prije pet godina, šta piše u posljednje dvije godine. Trend je jasan – od glorifikovanja i proglašavanja "Ličnošću XX vijeka" stiglo se do potkopavanja i dovođenja u pitanje svega što su Alija, Armija i što smo svi mi radili braneći BiH i Bošnjake. Radončić nikada nije došao na dženazu u Potočare, nikada na Kovače, ni za bajram ga nećete vidjeti u džamiji. Dakle, nije uz svoj narod i sa svojim narodom". kazao je Izetbegović.

(S.B.)

trenutak ...