ŽESTOK OKRŠAJ PREDSJEDNIČKIH KANDIDATA: Bećirović odgovorio Džaferoviću a u polemiku se uključio i Edin Ramić

Predsjednički kandidat SDA, Šefik Džaferović, govorio je sinoć na tribini u Banovićima, a na izravno pitanje jednog stranačkog aktiviste, prokomentirao je kandidaturu svog rivala iz SDP-a, Denisa Bećirovića. SDP je danas odgovorio Džaferoviću a usput je zakačio i njegovog stranačkog kolegu, Edina Ramića, koji je također reagirao...

  • Politika

  • 18. Avg. 2018  18. Avg. 2018

Džaferoviću je postavljeno i pitanje o pokušaju kandidata SDP-a Denisa Bećirovića da se predstavi kao nadstranački kandidat.

"Jasno je da se on želi distancirati od grešaka vlastite partije, ali to nije moguće, jer je upravo on bio direktni „izvršilac poslova“ kada je SDP bio u koaliciji sa Dodikom i zarad nekoliko pozicija prodavao interese države BiH. Sjećamo se svi vrlo dobro kako su iz SDP-a, zajedno sa SBB-om, dali Dodiku „bolju ponudu“ 2012. godine. Rezultat te „bolje ponude“ bio je taj da su SDP i Bećirović podržali Zakon o prebivalištu, koji je direktno usmjeren protiv povratnika u entitet RS, ili da su glasali za smanjenje budžeta na državnom nivou, čime je onemogućeno opremanje i modernizacija Oružanih snaga, a u cijelom paketu bila je i Bećirovićeva stolica u rukovodstvu Parlamenta BiH koju je trebalo sačuvati", rekao je Džaferović.

Uslijedio je žustar odgovor SDP-a u čijem se saopćenju navodi da „za razliku od Denisa Bećirovića, Džaferović nema podršku niti ljudi iz svoje stranke“

-Nesporna je istina da SDP BiH dušom i srcem podržava kandidaturu Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH, koja je iskazana i kroz plebiscitarnu podršku članstva, kao što ga službeno i javno podržavaju i građani i politički subjekti različitih idejnih uvjerenja, navodi se u saopćenju SDP-a.

-Trebamo li podsjećati Džaferovića da su dva druga predložena kandidata za Predsjedništvo BiH iz SDA morala odustati od kandidature kako bi uopće stvorili šansu za Džaferovića? Čak i unatoč sklanjanju sa puta popularnijih kandidata, Džaferović je “uspio” opet da dobije samo 40% glasova delegata na zatvorenoj, kontroliranoj konvenciji SDA!

Kada već izmišlja priče o čuvanju stolica, podsjećamo Šefika Džaferovića da je njega potpredsjednik SDA Edin Ramić javno nazvao „jednim od onih koji stolicu ne daju nikome i ni za šta“, konstatira SDP u saopćenju.

Na kraju sapćenje SDP navodi da „za razliku od Džaferovića koji fotelju „ne da nikome i ni za šta“, upravo je Denis Bećirović glasovima „bratskih“ SDA i SDS-a smijenjen sa funkcije dopredsjedavajućeg državnog Parlamenta. Razlog je bio taj što je uvrijedio višedecenijske ljubavne partnere SDA u RS-u pismom srbijanskoj skupštini, u kojem je tražio da RS ne oslovljavaju državom!

Za razliku od bavljenja SDP-om i Denisom Bećirovićem, Džaferović bi se trebao pozabaviti vlastitom izbornom platformom i programom, koje nema, pa zato kopira izjave i program Denisa Bećirovića i SDP-a.

Oglasio se i član Predsjedništva SDA, Edin Ramić, koga je SDP prozvao u sopćenju, podsjećajući javnost na njegov komentar o izboru Džaferovića za predsjedničkog kandidata SDA.

Ramićev komentar prenosimo u cijelisti.

„Šefik Džaferović je SDA-ov i moj kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i biće, akoBogda izabran, jer je po ljudskim, profesionalnim i političkim kvalitetama za deset klasa iznad konkurenata iz drugih stranaka.

Dirljiva mi je ova briga Denisa Bećirovića za stanje u SDA i moje stavove.


Pa ako ga već zanima moj stav, evo da kažem: ne postoji u BiH veći uhljeb (naš narod bi rekao i nehljebar) od Denisa Bećirovića, koji je od srednje škole u politici a nikad ništa konkretno nije uradio.


Možda je i bolje, jer kad je radio onda je radio protiv interesa države i naroda, pogotovo kada je glasao za Zakon o prebivalištu koji je na direktnu štetu nama povratnicima u entitet RS.

Zato, Denise, piši pisma i ništa ne diraj.

I još nešto, osim što je uhljeb, pokazuje i da je kukavica, jer se krije iza stranačkih saopćenja, baš kao što se 93. i 94. godine krio po Forumu mladih SDP-a dok smo mi njegovi vršnjaci branili BiH s puškom u ruci.

Covjek koji se čuvao i jakog sunca a kamoli metka, odmoran i nježan, pun ljubavi i brige, hoće da nas ranjene i pune ožiljaka čuva i brine o nama, nemoj Tita ti, jer ne ide da te zaklinjemo čime drugo..“

trenutak ...