TEŽAK UDARAC VUČIĆU: Eparhija Raško-prizrenska protiv "otuđenja, razgraničenja i podele KiM"!

Sva sveštena lica iz Eparhije Raško-prizrenske, predvođeni Arhipastirom Episkopom Teodosijem, jednoglasno su uputili APEL za Kosovo i Metohiju, kojim se protive "otuđenju, razgraničenja i podeli KiM", što su opcije koje razmatra predsjendik Srbije, Aleksandar Vučić.

  • Regija

  • 20. Avg. 2018  

  • 0

Svojim potpisima igumani i igumanije 20 manastira, koji broje ukupno 120 monaha i monahinja, kao i 70 parohijskih sveštenika i sveštenoslužitelja svojeručno su potpisali zajednički APEL.

"I ovom prilikom, sveštenstvo i monaštvo naše Eparhije, koja obuhvata drevne istorijske prostore naše Svetosavske Crkve, na Kosovu, Metohiji i Raškoj oblasti, potvrdilo je jedinstvo Crkve Božije oko svog Episkopa i iskazalo najdublju odanost Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, koji je u maju ove godine izneo jasan i nedvosmislen stav o južnoj srpskoj Pokrajini Kosovu i Metohiji, i tako pokazao očinsku brigu za svoj verni narod i svetinje na ovom prostoru", navodi se u Apelu.

"Sa pastirskom odgovornošću, mi, sveštenstvo i monaštvo Eparhije raško-prizrenske, predvođeni našim arhipastirom Episkopom Teodosijem, duboko svesni teškog vremena i situacije u kojoj živimo, a rukovodeći se jasnim i nedvosmislenim odlukama Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve, iz maja 2018. godine, podržavamo sledeće:

- Da je Kosovo i Metohija, sa svojih hiljadu i petsto srpskih pravoslavnih hrišćanskih manastira, crkava, zadužbina i spomenika srpske kulture, neotuđivi deo Srbije i da očuvanje ovog dela naše zemlje nije pitanje ni nacionalne ideologije ili mitologije, niti, štaviše, samo teritorije, već predstavlja samu srž našeg crkveno-narodnog bića i postojanja, što nas je kao narod Božiji i živu Crkvu Hristovu vekovima sačuvalo na ovom prostoru.

- Da očuvanje Kosova i Metohije kao integralnog dela Srbije, po svim međunarodnim standardima, a ujedno, u skladu sa Ustavom Republike Srbije i sa Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija, ne znači konfrontaciju sa svetom, već upravo afirmaciju stava da se bez osnovnih prava i sloboda jednog naroda, njegovog identiteta, duhovnosti i kulture, ne može naći stabilno dugoročno rešenje.

- Da bi eventualnom podelom, razmenom teritorije ili „razgraničenjem između Srba i Albanaca“ na suverenoj teritoriji Srbije, najveći deo našeg naroda na Kosovu i Metohiji automatski bio ostavljen na milost i nemilost onima koji ni do sada nisu pokazivali spremnost da poštuju naša prava. U takvom nemilom razvoju događaja postoji velika opasnost da budemo izloženi pogromu sličnom onom iz marta 2004. godine, ili da pod pritiskom i tihim terorom, budemo prisiljeni na egzodus".

Na kraju se apelira na najviše predstavnike Republike Srbije, kao i međunarodne predstavnike, "da se našem sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu na Kosovu i Metohiji omogući opstanak i miran život, da sačuvamo drevne svetinje i samim tim, obezbedimo vekovni kontinuitet postojanja naše Crkve na ovom prostoru" te se navodi da "ovaj apel ne predstavlja mešanje u politiku, već je pre svega glasan vapaj onih koji, živeći na Kosovu i Metohiji, i pred Bogom i sopstvenom savešću, imaju odgovornost prema vernom narodu, sa kojim činimo živu Crkvu".

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...