OLEG ČAVKA, KOLIKO PARA, TOLIKO... ZIKE(II): Čavka će iz Tužiteljstva BiH biti uklonjen samo ako i on za ubistvo Ćele Delalića optuži Fahrudina Radončića; DAKLE, NIKADA"!

Teško je očekivati dan, kada će neko iz VSTV-a, ili Tužiteljstva BiH nazvati Čavku (kao što je on Turkoviće) i skrušeno mu poručiti: "Ja te više ne mogu štititi"

  • Politika

  • 21. Avg. 2018  21. Avg. 2018

Piše: SENAD AVDIĆ

Tužitelj Oleg Čavka i zločinac Zijad Turković bili su u dugogodišnjim prijateljskim, pa i partnerskim odnosima, o čemu ne svjedoče samo Turković i njegova njegova supruga Šejla Jugo Turković, nego i brojni drugi "dobro upućeni" izvori. Njihova druženja u kafanama oko sarajevskog Suda bila su česta, svakodnevna i, reklo bi se, prijateljska.

No, ništa tu nije bilo neubičajeno, niti je bolo oči, jer tužiteljski posao podrazumijeva susrete, kontakte, druženja sa svakakvom sortom ljudi, pa, naravno i kriminalcima. S druge strane, Turković je bio sugovornik i suradnik mnogih uglednih poltičara, biznismena, državnika, pomagao je u izbornoj kampanji Stranke demokratske akcije, drugovao i poslovao sa njenim sekretarom Amirom Zukićem.

Međutim, kada se nakon nestanka Zeničanina Marija Tolića i njegovog partnera Vernera Ajdarija (2010), počeo sužavati krug osumnjičenih, a sve ćešće (zahvaljujući "Slobodnoj Bosni) počelo kolati ime Zijada Turkovića, istražitelji, koji su se bavili ovim slučajem, pažljivo su vodili računa da nijedna važna informacija iz istrage ne stigne do Olega Čavke.

ŠEJLA "JUGO 45"

Koliko je to bila ispravna procjena, to da se tužitelja Čavku drži "dovoljno daleko" od istrage, vidjet će se u trenutku kada se počelo odmotovati klupko zločina iza kojih je stajao, pa i osobno ih počinio Zijad Turković. Krajem 2010. godine istražitelji su obradili Turkovićevog najbližeg suradnika u lancu krijumčara droge Isljama Kalendera, koji je pristao otkriti stravične detalje djelovanja Turkovićevih odreda smrti (istovremeno je to učinio i još jedan, ključni svjedok-suradnik, Suad Dumanjić). U noći kada je Kalender u prostorijama SIPA-a davao iskaz, otkrivao lokacije na kojima su sahranjeni posmrtni ostatci Tolića i Ajdarija, ali i Midhata Mekića i njegove djevojke Lucije Salas Cortez, koje je također likvidirala, pa zakopala Turkovićeva grupa, kod Turkovića i njegovih suradnika je nastala neopisiva panika.

Prema izvorima bliskim istraz,i koji su to prenijeli ovom novinaru, iste večeri je tužitelj Oleg Čavka poslao SMS poruku Šejli Jugo Turković u kojoj je pisalo: "Ovaj dolje pjeva sve što zna. Ja vas više ne mogu štititi." Narednog jutra Zijad Turković je uhapšen u svojoj kući na Grbavici, ali policajci koji su ga hapsili tokom pretrage stana nisu našli ništa što su pretpostavljali da će naći u kući ubice i narkodilera, nisu pronašli drogu i novac, prije svega. Turkovići su, očito, imali dovoljno vremena da počiste stan nakon posljednjeg SMS-a upućenog od onoga koji im "više nije mogao pomoći". Možda nije suvišno, niti beznačajno podsjetiti: tužitelj Oleg Čavka u noći u kojoj su uz pomoć Isljama Kalendera otkriveni leševi žrtava koje su likvidirale Turkovićeve ubojice, imao je težak srčani udar.

Zijad Turković je tokom boravka u pritvoru, 28. decembra 2012. godine na poziv kantonalnog tužitelja Miroslava Janjića dao iskaz u kojem je detaljno govorio o prirodi svojih, osobnih i poslovnih veza za tužiteljem Olegom Čavkom.

"Mene je Oleg Čavka nekoliko puta obavještavao o određenim stvarima koje je on uradio, a sjećam se da me je pozvao kada je ubijen Emir Hadžić i rekao mi, ubijen je ovaj dolje, ako imaš išta skloni. Meni je poznato da je Oleg Čavka pomagao Emiru Hadžiću da se neko krivično djelo za koje je optuživan prekvalifikuje u blaže krivično djelo".

Emir Hadžić je kriminalac iz Mostara, sa kojim se Turković udružio tokom zajedničkog boravka u Njemačkoj tokom rata. Bio je "ovlašteni distributer" Turkovićeve droge u Hercegovini. Ubijen je u Mostaru 2008. godine. Prvobitna istraga je urađena površno, nestručno, a naknadna vještačenja njegovog automobila u kojem je likvidiran, sa velikim procentom vjerovatnoće, ukazuju da je ubica bio Zijad Turković, ili neko od njegovih mafijaša. Dakle, Čavkina poruka Turkoviću da skloni "ako šta ima", mogla se odnositi samo na jedno - drogu.

BAJRO IDE, ČILIĆU SE NADAM

Zijad Turković je objašnjavajući zbog čega je podnio krivičnu prijavu potiv Olega Čavke za uzimanje 30 hiljada eura podsjetio na njihovo dugogodišnje poznanstvo koje je obilježeno sjedenjima, druženjima. Upoznao ih je, kaže, Ismet Bajramović Ćelo. "Ja sam se ovako sa tužiocem Čavkom sreo možda 20-30 puta, nekada smo sjedili u kraćem vremenu, a nekada u dužem", pojasnio je Turković.

Smanjenje kazne za svog suradnika Isljama Kalendera sa osam na šest godina zatvora Turković je, tvrdi, dogovorio sa advokatom Dautom Bibićem, dobrim prijateljem tužitelja Čavke. Daut Bibić je bivši sudija, porijeklom iz Sandžaka, blizak rod familije Lekić, a uz njegovu pravnu pomoć su njihova brojna krivična djela, uključujući i atentate, ubistva, legalizirana i nikada sankcionirana. Njegov sin Almir Bibić, danas također advokat, radio je u kancelariji kantonalnog tužitelja Čavke.

"Kada smo utvrdili da se to može uraditi (smanjiti kaznu Kalenderu, op. S.A.) sjeli smo ja, tužilac Čavka, advokat Daut Bibić i razgovarali o tome kolika bi to cijena bila, odnosno za koliko bi novca oni to uradili. Daut Bibić je rekao da će trebati potplatiti veći broj ljudi i članova sudskog vijeća i to će prilično koštati i nakon toga je rekao da će to koštati 30 hiljada eura. To je dogovoreno da se plati u dvije rate po 15 hiljada eura. Na to mi je Daut Bibić rekao da to neće biti dovoljno, treba platiti još ljudi. Trebaće više para. Ja sam se tada naljutio i posvađao sam se sa njima, a u jednom trenutku sam novac bacio pred njih i rekao im što sad pravite probleme kada je dogovoreno. Tužilac Čavka se tu unezgodio s obzirom da se to dešavalo na javnom mjestu i u trenutku izašao vani". Advokat Bibić je , rekao je Turković, na kraju uzeo novac i operacija spašavanja Isljama Kalendera je počela.

Zijad Turković je angažirao nekog svog zatvorskog poznanika, Hamdu Katlaka iz Bugojna koji je suđen zajedno sa Kalenderom zbog trgovine drogom da lažnim iskazom svjedoči u korist Kalendera. Taj dio posla je, po Katlakovim riječima u ime Turkovića obavio advokat Bajro Čilić. "Ja sam kod tužioca Čavke u prisustvu Bajre Čilića dao izjavu koja se odnosila na to da do trenutka našeg zajendičkog suđenja nisam vidio Isljama Kalendera. Kada sam dao izjavu, potpisali smo je i ja i Bajro Čilić, te smo napustili kancelariju Olega Čavke".

Ubrzo je u Bugojnu, a na preporuku tužitelja Čavke, pronađena još jedna lažna svjedokinja, izvjesna Alma Karadža koju su, kako je priznala pred istražiteljima, posjetili Zijad Turković i Bajro Čilić i obećali joj novac za lažno svjedočenje kojim bi potvrdila iskaz pomenutog Katlaka, što je ona i uradila, također u kancelariji tužitelja Čavke.

Uglavnom, svi svjedoci koji su prije šest godina saslušani od strane tužitelja Miroslava Janjića potvrdili su navode iz krivične prijave Zijada Turkovića prema kojoj mu je Oleg Čavka tražio i dobio 30 hiljada eura. U svom iskazu pred tužiocem, Turković je rekao kako je tokom razgovora sa njim Oleg Čavka priznao da je tačno sve za šta ga on tereti, osim, kako je rekao, "što ja nisam uzeo pare".

Ni nakon ovoga skandala, kao ni brojnih drugih, krađe mobitela iz kase Tužilaštva, skandalozne nagodbe sa švercerom cigareta Zoranom Popovićem iz Banje Luke, koja ima sve elemente visoke korupcije i kriminala, pa na kraju informacije Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA-e) o njegovim dugogodišnjim vezama sa kosovskim mafijašem Naserom Keljmendijem, tužitelju Čavki nije falila dalaka s glave. Svi njegovi, dokazani i nedokazani, "nestašluci", odnosno teška kršenja zakona, ostali su na simboličnim kaznama i drugarskim ukorima disciplinskih ogana Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća.

Šta treba učiniti Oleg Čavka da bi ga se udaljilo iz Tužiteljstva BiH i tim barem malo zadovoljila pravda i popravio urušeni ugled ove institucije? Možda bi i on, kojem je nakon svega, ponovo dodijeljena istraga o likvidaciji Ramiza Delalića-Ćele, za taj zločin trebao optužiti iste osobe na koje je "tipovao" njegov prethodnik, tužitelj Božo Mihajlović.

Naravno da se to nikada i ni pod kojim uslovima neće desiti, ali ostaje gorak utisak, pa i realnost da se nekog tužitelja, suca, člana VSTV-a možete kotarisati tek ukoliko taj neko udari, ili barem začeprka po Fahrudinu Radončiću i njegovoj mreži podrške! Teško je stoga očekivati dan, kada će neko iz VSTV-a, ili Tužiteljstva BiH nazvati Čavku (kao što je on Turkoviće) i skrušeno mu poručiti: "Ja te više ne mogu štititi."

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...