KARAMATIĆ UHVAĆEN U LAŽI: "Nisu nestala sredstva Komore, još su na računu i nisi ni taknuta"!

Netačni su navodi da je sa računa Vanjskotrgovinske komore BiH u Beču nestala većina novca od 1,2 miliona KM za čije je podizanje predsjedniku Komore Nemanji Vasiću odobrenje dao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u Vijeću ministara Mirko Šarović i da o utrošku tih sredstava nema ni traga, navodi se u demantiju iz Komore na izjavu delegata u Domu naroda parlamenta BiH i predsjednika HSS-a u BiH Maria Karamatića.

  • Mini market

  • 21. Avg. 2018  21. Avg. 2018

  • 0

Karamatić je rekao Srni da je "s računa Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH u Beču nestala većina novca od 1,2 milijuna maraka za čije je podizanje predsjedniku Komore Nemanji Vasiću odobrenje dao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Mirko Šarović i da o utrošku tih sredstava nema ni traga".

"VTK godišnje naplaćuje više od četiri miliona KM članarina, a od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnose dobiva novac. Ministarstvo vanjske trgovine na čelu s Mirkom Šarovićem je nadležno za provođenje nadzora nad VTK, ali ono to ne radi", rekao je Karamatić.

On je u izjavi za Srnu istaknuo da kao izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH već dvije godine postavlja pitanje – "dostavlja li VTK finansijske izvještaje", te da je tek nedavno dobio odgovor da VTK BiH 2014, 2015. i 2016. godine nije dostavila finansijcke izvještaje nadležnom ministarstvu, niti Vijeću ministara.

"Izvještaj od 2017. bio je na Vijeću ministara, ali kada su vidjeli što je to, izvještaj je vraćen VTK-u. U tom izvještaju nigdje ne piše gdje su tri miliona maraka koja su oročena. Kada je riječ o 1,2 miliona maraka bivše Gospodarske komore SR BiH koja su bila u Beču, ministar Šarović je 2015. dao suglasnost VTK da može raspolagati tim sredstvima. Prema saznanjima koje ja imam, najveći dio sredstava je nestao s tog računa, a ta sredstva se ne spominju u finansijskim izvještajima", istaknuo je Karamatić.

"Mislim da je tu riječ o jednoj uvezanoj kriminalnoj oligarhiji koja izvlači novce, pogoduje određenim gospodarstvenicima i ne radi ono za što je osnovana – da pomaže gospodarstvu", smatra Karamatić.

Karamatić je najavio da će pitati ministra Šarovića gdje je novac, jer je on potpisao suglasnost da se troši.

"Pitao sam ga već dosta stvari u vezi s VTK, ali ni na jedno pitanje do sada nije odgovorio. Činjenica je da je VTK tražila suglasnost za trošenje tog novca i od prijašnjih ministara, ali je nisu dobili. Je li zbog straha od kaznenih prijava ili poznavanja rada VTK-a, prije Šarovića to nitko nije potpisao", naglasio je Karamatić.

Komora je dementirala Karamatića, navodeći da su sredstva "netaknuta" i da se nalaze na raačunu Vabjskotrgovinnske komore BiH.-Od 1981. pa do 1992. godine, od vanjskotrgovinskog prometa privrede BiH sa Austrijom obrazovana su posebna sredstva namijenjena za promociju privrede. Ta sredstva su bila blokirana u austrijskim bankama od 1992. godine. Nakon dugogodišnjih napora Vanjskotrgovinska komora BiH uspjela je da odblokira sredstva u iznosu od 1.034.530,67 KM, koja je austrijska Unicredit bank doznačila na račun Komore dana 13.12.2017. godine, a koji se vodi kod Unicredit bank d.d. Mostar, pipe u saopćenju VTK.

-Naglašavamo da prema aktima Komore, Skupština i Upravni odbor su jedini organi koji mogu u skladu sa propisima definisati program utroška navedenih sredstava, koja još u cjelosti nisu ni povučena sa računa u austrijskim bankama. Odluka o načinu utroška navedenih sredstava još nije donešena od nadležnih organa Komore, tako da se netaknuta sredstva i zaključno sa današnjim danom, odnosno 20.08.2018. godine, nalaze na računu Spoljnotrgovinske komore BiH, navodi se u reakciji Komore koja sa žaljenjem konstatira da je sastanak parlamentaraca Doma naroda BiH i rukovodstva Komore, koji je održan 07.08.2018. godine, "pogrešno interpretiran od pojedinih učesnika, iako su tom prilikom prisutni parlamentarci detaljno upoznati o visini i problematici vezanoj za predmetna sredstva, njihovom karakteru i mogućnostima njihove upotrebe, kao i o drugim aktivnostima Komore", navodi se u demantiju iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...