DENIS BEĆIROVIĆ IZ BREZE I ILIJAŠA PORUČUJE: "Nažalost, vlast u Bosni i Hercegovini trenutno ne garantuje ni političku stabilnost ni vladavinu prava..."!

Obraćajući se građanima Breze, kandidat za člana Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović poručio je da se političari u Bosni i Hercegovini moraju ponašati odgovorno i da je vrijeme da ne daju lažna obećanja građanima

  • Politika

  • 05. Sep. 2018  05. Sep. 2018

  • 8

"Kao jedan od prioriteta moramo definisati privlačenje stranih investitora: „Investitore privlače samo države u kojima vlada politička stabilnost. Stabilan politički sistem i vladavina prava su osnovni preduslovi za upliv stranog kapitala. Nažalost, vlast u Bosni i Hercegovini trenutno ne garantuje ni političku stabilnost ni vladavinu prava,“ rekao je Bećirović i dodao:

„Svakom neodgovornom izjavom kojom se poziva na kojekakva razračunavanja ili razgraničenja do kojih nikada neće doći, samo se postiže efekat tjeranja potencijalnih investitora koji će stabilnost potražiti drugdje. Javno pozivanje pojedinih političara na nepoštivanje pravnog poretka, ohrabrivanje kršenja Ustava i zakona i nepoštivanja sudskih presuda od najnižeg do najvišeg nivoa, poruka je investitorima da ovdje ne trebaju dolaziti, jer pravni poredak urušavaju oni kojima je prva zadaća da ga štite.“

„Onda kada i dovedemo investitore, oni ubrzo bivaju obeshrabreni komplikovanim procedurama kojim se, umjesto da se potiče, dodatno onemogućava brzo stavljanje u opticaj kapitala. Firme se u 21. stoljeću trebaju registrovati klikom miša, a ne beskonačnim posjetama šalterima različitih službi i popunjavanjem komplikovane papirologije,“ naglasio je Bećirović.

„Naša dijaspora je ogromna, ali također nedovoljno iskorištena vrijednost Bosne i Hercegovine. Jasno je da naša dijaspora podržava ljude u Bosni i Hercegovini individualnim postupcima i pomaganjem bližnjim“, istaknuo je Bećirović i zaključio:

„Međutim, nama ovdje trebaju samoodržive porodice koje će ovdje ostvarivati prihode dostojne za njihov ugodan život. Kroz sistemski razvoj koncepta javno-privatnog partnerstva i na drugim partnerskim osnovama država našoj dijaspori mora omogućiti da kroz konkretne investicije bude jedan od najmoćnijih pokretača razvoja Bosne i Hercegovine. Na taj način se sistemski najefikasnije pomažu i naši građani ovdje i država Bosna i Hercegovina u cjelini, na opće zadovoljstvo svih uključenih.“

Govoreći pred građanima Ilijaša, kandidat za člana Predsjedništva BiH, dr. Denis Bećirović je poručio da ravnopravnost svih građana na cijeloj teritoriji države nema alternativu. „Istinska ravnopravnost svih građana i naroda je imperativ. Bez ravnopravnosti nema ni demokratskog društva. Međutim, ravnopravnost naroda i građana ne znači kreiranje bilo čije teritorijalne ili političke dominacije, nego osiguranje jednakih prava svih građana pred državom i njenim institucijama na svim razinama,“ izjavio je.

„Ravnopravnost nije garantovanje moći jednih nad drugim i drugačijim. Ravnopravnost znači da sistem mora neutralno, bez pristrasnosti i bez predrasuda omogućiti prakticirianje svih individulanih i kolektivnih prava na cijeloj teritoriji države, a ne da potiče diskriminaciju ili povlaštenost određene grupe bilo gdje i bilo kako,“ rekao je Bećirović.

„Sazrelo je vrijeme da u Bosni i Hercegovini na odgovorne funkcije konačno dođu oni koji jednako zagovaraju ravnopravnost svih građana. Vrijeme je da Bosnu i Hercegovinu predstavljaju političari koji sa ponosom brane prava i interese svakog građanina ove države, za razliku od onih koji interese jednih promiču kao drugačije ili bitnije od interesa drugih sugrađana, ovisno o njihovom imenu,“ zaključio je Bećirović.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...