DENIS BEĆIROVIĆ IZ MOSTARA PORUČUJE: "Ovdje zapravo na sceni imamo iživljavanje nad ovdašnjim narodom, ne mogu Mostar i Hercegovina biti kusur kojim se..."!

Obraćajući se građanima Mostara, kandidat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović je poručio da ovaj dio Bosne i Hercegovine više nikada neće biti marginalizovan u političkim tokovima

  • Politika

  • 06. Sep. 2018  06. Sep. 2018

„Mostar i Hercegovina zaslužuju da im se posveti najozbiljnija pažnja kako bi izašli iz trenutnog stanja beznađa i bezvlašća. Ne mogu Mostar i Hercegovina biti kusur kojim se već decenijama poravnavaju međusobni dugovi pojedinih politika”, izjavio je Bećirović.

„Zar je previše tražiti da Mostarci imaju mogućnost da biraju lokalnu vlast? Je li previše tražiti da se zaustavi i sankcioniše segregacija i diskriminacija u školstvu, u zapošljavanju u javne institucije, u raspolaganju javnim dobrima? Ovdje zapravo na sceni imamo iživljavanje nad ovdašnjim narodom, uskraćivanje temeljnog demokratskog prava na izbor vlasti, prava na zaštitu od diskriminacije, prava na jezik, prava na ustavom zagarantovanu ravnopravnost i niza drugih prava. Razni oblici institucionalne nepravde u Hercegovini bi se mogli nabrajati gotovo u nedogled,“ rekao je Bećirović.

„Posljedica vođenja pogrešne politike ogleda se u masovnom odlasku omladine. Dok im ovdje govore da u Mostaru moraju biti odvojeni, oni ujedinjeni, bez razlike,odlaze u Berlin ili Beč, gdje ih niko ne pita ni ko su oni, ni ko im je komšija. Tamo im je jedino bitno da žive u sređenoj državi, neopterećenoj tom vrstom nazadnih ideologija. Suštinski, Hercegovina je ključ za razrješenje svih bitnih političkih pitanja u Bosni i Hercegovini, a ne sporedna karika. U Hercegovini se dobija bitka za pravnu državu utemeljenju na principima ravnopravnosti, poštivanja ustavnog poretka i zaštite cjelovitosti Bosne i Hercegovine,“ zaključio je Bećirović u Mostaru.

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...