PITATE SE KAKO JE ŠPIRIĆ ZAVRŠIO NA AMERIČKOJ "CRNOJ LISTI": Pogledajte njegov imovinski karton, sve će vam biti jasno...

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije potpredsjedniku SNDS-a i zastupniku u Parlamentarnoj skupštini BiH Nikoli Špiriću zbog korupcije, objavljeno je na zvaničnoj stranici State Departmenta. Zanimljivo, Špirić je na američku "crnu listu" dospio usred pojačane lobističke kampanje SNSD-a u Americi čiji je cilj bio skinuti Dodika s "crne liste". No, ne samo da je Dodik ostao na "crnoj listi" nego mu se u međuvremenu pridružio i njegov najbliži saradnik, Nikola Špirić.

  • Mini market

  • 10. Sep. 2018  10. Sep. 2018

  • 2

alt

Državni parlamentarac i bivši ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić tokom svoje političke karijere bio je član čak pet stranaka. Aktivno se počeo baviti politikom 1993. godine kao član Srpske radikalne stranke (SRS). Četiri godine kasnije je osnovao Demokratsku stranku za Banju Luku i Krajinu, a već 1998. prelazi u Srpsku demokratsku stranku u kojoj ostaje dvije godine. Špirić potom ulazi u Partiju demokratskog progresa (PDP), ali se i u ovoj partiji zadržao dvije godine. Na koncu, 2002. godine postaje član i potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Karijera

Karijeru u ekonomiji Špirić počinje 1980. kao asistent istraživač na Ekonomskom institutu u Sarajevu, a početkom rata u BiH prelazi u Banju Luku gdje predaje na Ekonomskom fakultetu na predmetu Monetarne i javne finansije.

Na izbore 1998. godine izlazi kao kandidat SDS-a i osvaja dvogodišnji mandat u Parlamentu BiH.

U junu 2000. godine je imenovan za zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice. Već krajem te godine kao predstavnik PDP-a ulazi u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gdje ostaje do 2002. godine.

U međuvremenu postaje čan SNSD-a te kao njihov kandidat na općim izborima 2002. godine dobija poslaničko mjesto u Parlamentu BiH. Tokom mandata bio je član rukovodstva Predstavničkog doma PS BiH.

Na općim izborima 2006. i 2010. godine biran je u Parlament BiH, ali je oba puta umjesto poslaničkih mandata birao funkcije u izvršnoj vlasti. Prvi put na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a potom ministra finansija i trezora BiH.

Na općim izborima 2014. godine Špirić je ušao u Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Imovina

Špirić je u imovinskom kartonu iz 2014. godine napisao da je vlasnik stana i poslovnog prostora u Republici Srpskoj, ukupne vrijednosti 400.000 KM. Prijavio je i porodično naslijeđe koje ima u Federaciji BiH. Prema zemljišnoknjižnim dokumentima, Špirić je naslijedio kuću i deset hektara zemljišta u Drvaru.

U izjavi koju je popunio 2012. godine, prije preuzimanja funkcije ministra finansija, Špirić je napisao da kćerka Jovana posjeduje stan u Beču, a sin u Beogradu. Također, tada je naveo da je on vlasnik stana u Novom Sadu. Stan u Beču od 396.844 eura (773.846 konvertibilnih maraka) kupljen je na ime Špirićeve kćerke Jovane u oktobru 2008. godine. Kupoprodajni ugovor tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić sklopio je četiri mjeseca ranije. Stan je koštao 360.000 eura, garaža dodatnih 20.000 eura, dok je ostatak novca otišao na plaćanje poreza.

Šprić vozi Audi 8 koji je procijenio na 75.000 KM. Prijavio je da na računima u bankama u BiH ima: 189.200 eura, 79.400 američkih dolara, 21.800 švicarskih franaka i 32.500 KM. Za suprugu Nadu je napisao da ima ušteđenih 27.000 američkih dolara.

Supružnici Špirić nisu kreditno zaduženi, a tokom 2013. godine njihova zajednička mjesečna plaća je iznosila 9.716 KM.

Iz bankovnog izvoda, kojeg je Slobodena Bosna, ranije objavila, vidi se da je na račun Špirića 14. oktobra 2008. godine prvo uplaćeno nešto više od 85.000 eura, a isti dan uplaćen mu je novi iznos od 244.000 eura. Već sljedećeg dana Špirić je sa računa podigao oko 396.000 eura.alt

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...