JERLAGIĆ O SANKCIJAMA ŠPIRIĆU: „Dok bh. pravosuđe žmiri, State Department reaguje“

„Nakon uvođenja sankcija potpredsjedniku SNSD-a i zastupniku u Parlamentarnoj skupštini BiH Nikoli Špiriću zbog korupcije i objavljivanja na zvaničnoj stranici State Departmenta jasno je pokazano da su policije, tužilaštava i sudovi u BiH u funkciji politike; ono što je američkoj administraciji prijetnja po nacionalnu sigurnost našim institucijama, nažalost nije ni prekršaj“, kaže u svojoj rekaciji predsjednik Stranke za BIH Amer Jerlagić...

  • Politika

  • 11. Sep. 2018  11. Sep. 2018

On dodaje da pogotovo zabrinjava činjenica da se ovakve sankcije donose tek kada državni sekretar ima vjerodostojne informacije da su strani zvaničnici bili uključeni u korupciju ili grubu povredu ljudskih prava. Od tad, te osobe i članovi njihove uže porodice nisu prihvatljivi za ulazak u Sjedinjene Države.

"Špirić je bio involviran i ostvario je benefite od javne korupcije, uključujući prihvatanje koristi u zamjenu za uplitanja u javne procese, za vrijeme mandata zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine", navodi se na stranici State Departmenta.

"Zabrinjava izjava Nikole Špirića da nije upoznat sa sankcijama, i nije upozoren da bi do takvog ishoda moglo doći. Naviknuti upozorenjima iz policija, tužilaštava i sudova u BiH o potencijalnim istragama, Nikola Špirić i njemu slični su mogli reagovati i na vrijeme zataškati, ali profesionalizam američke administracije ne dozvoljava bilo kakva curenja informacija", navodi Jerlagić.

Postavlja pitanje kako je moguće da zbog takvih radnji Nikola Špirić nije u BiH ni procesuiran?!?

Ovaj posljednji čin američke administracije i stavljanja Nikole Špirića na crnu listu zbog ostvarivanja benefita od korupcije samo potvrđuje onu želju SNSD-a i HDZ-a BiH da ovladaju Sudom BiH i Tužilaštvom BiH kako bi njihovi puleni mogli iz dana u dan potkradati ovu državu i činiti koruptivna djelovanja, a da se svaka takva radnja uredno zataškava i ''gura pod ćilim'. Nakon licemjerne izjave koju je dao Nikola Špirić da ne zna razlog zbog kojih su mu uvedene sankcije, valjda dolazi vrijeme", kaže Jerlagić.

(Vijesti.ba)

Vezane vijesti

trenutak ...